miercuri, ianuarie 30, 2008

Blogs: "In Beta" dupa o zi

Blogul "In Beta" s-a bucurat de un feedback bun chiar din prima sa zi de viata. Noi proiecte au fost adaugate, iar altele sunt in curs de procesare.

PROMO: TWITTER.COM/DIGITALFORUM| FOLLOW THE NEWS ON TWITTER

Etichete:

Online: Zeci de milioane pe Internet

Calin Fusu lanseaza probabil cea mai optimista estimare pe care am auzit-o pana acum pentru piata de (publicitate pe) Internet din Romania: "In 2007, traficul pe portalurile romanesti s-a dublat, fapt care a atras mai multa reclama si a dus la diversificarea gamei de servicii oferite de acestea. Pentru 2008, piata va creste cu aproximativ 50%, la 30 milioane de euro", a declarat acesta pentru Business Standard.

Din ce s-a vazut pe bloguri, zilele acestea au fost pline de declaratii interesante venite din partea jucatorilor pietei de publicitate online.

PROMO: TWITTER.COM/DIGITALFORUM| FOLLOW THE NEWS ON TWITTER

Etichete:

Blogs: Am lansat "In Beta"

Am primit in ultimul an mai multe mailuri care ma invitau sa imi dau cu parerea despre diverse proiecte. Am fost "consultant" pentru formate de reviste locale, idei de naming, idei de site-uri de nisa. Mai mult, odata cu organizarea Net Start-Up, m-am apropiat si mai mult de zona antreprenoriala din online, pentru care am in pregatire noi intalniri.

Asa ca am decis sa pun in practica o idee mai veche, aceea de a crea un loc in care proiectele si ideile noi sa primeasca un feedback constructiv din partea tuturor celor care pur si simplu vor sa dea o parere de ajutor.

Asa a aparut In Beta.

Deja pe blog sunt postate doua proiecte, alte doua fiind in curs de pregatire. Deci cei care au putin timp liber si sunt pasionatide Internet isi pot impartasi parerile.

Stiu ca termenul "beta" are o insemnatate clara in online si ca unele din proiectele ce vor fi prezentate aici nu se incadreaza in acest statut, insa consider acest canal drept o platforma de lansare pentru proiecte independente ce au nevoie de putin sprijin.

PROMO: TWITTER.COM/DIGITALFORUM| FOLLOW THE NEWS ON TWITTER

Etichete:

Marketing: Stilurile de viata ale tinerilor romani

Dupa ce anul trecut aflam din studiul Leo Youth despre cum isi petrec timpul liber tinerii romani, anul acesta, in editia a doua, vedem care sunt stilurile de viata ale acestora.

LeoYouth II a identificat cinci profiluri distincte de tineri, descrisi de cinci stiluri de viata si de consum diferite: tanarul de moda veche (29.7% dintre tineri se incadreaza in aceasta tipologie), ambitiosul calculat (19.2%), pesimistul confuz (17.2%), oportunistul (15.8%) si rebelul de cartier (17.9%).

Iata si cateva cuvinte despre cele 5 tipologii:

Tanarul de moda veche
Tanarul “de moda veche” este conservator, serios in mai toate aspectele vietii lui. Si mai ales in viata profesionala: stie ca daca va munci cu rabdare va reusi. Se afla sub influenta puternica a familiei, de care asculta si pe care o respecta. Ii admira pe cei care au reusit corect, prin inteligenta si munca, si nu priveste cu ochi buni orice e superficial si ostentativ. Nu si-ar ruga niciodata parintii sa-l ajute sa isi gaseasca un job.

Ambitiosul calculat
Ambitiosul calculat este tanarul obisnuit sa i se spuna ca e prea matur pentru varsta lui. Si-a planificat deja viitorul, si lucreaza deja la atingerea obiectivelor pe care si le-a stabilit. Are un pronuntat spirit intreprinzator, si simte ca si-a luat deja viata in propriile maini. Este optimist, are incredere in el si in viitor in general. Nu se gandeste sa plece din tara, vrea sa continue ceea ce a inceput aici.

Pesimistul confuz
Pesimistul confuz are o atitudine sceptica, negativista fata de scoala, societate si fata de viitor. Toate astea i-au insuflat un sentiment de neincredere in fortele lui. Nu prea stie ce vrea sa faca in viata. Aceasta nehotarare, impreuna cu lipsa competitivitatii si a spiritului intreprinzator il fac sa se adapteze destul de greu la un loc de munca. A schimbat pana acum job-uri din mai multe domenii, si mai toate l-au dezamagit.

Oportunistul
Oportunistul este un fan infocat al manelelor, care o tine din petrecere in petrecere, si nu vrea decat sa se distreze si sa faca bani. E atat de preocupat sa isi traiasca viata incat nu apuca niciodata sa se gandeasca la o eventuala cariera. Nu are o imagine clara despre viitorul lui, si nu stie decat ca va castiga bine.

Rebelul de cartier
Rebelul “de cartier” este tanarul materialist, libertin, care asculta hip hop isi face un obicei din a nega regulile si autoritatea. Mereu in cautarea distractiei si a banilor, face din convingerile lui un stil de viata pe care il afiseaza nonsalant, prin gesturi si imbracaminte.

UPDATE: Gasiti descrierile integrale aici.

PROMO: TWITTER.COM/DIGITALFORUM| FOLLOW THE NEWS ON TWITTER

Etichete:

marți, ianuarie 29, 2008

Events: Ghidul marketingului online din Romania

Cineva ma intreba anul trecut daca imi lipseste viata in presa. Am spus ca nu. Si asa era. Si acum e la fel. Mi-am dat seama insa ca imi lipseste procesul de creatie din spatele produselor editoriale. Dar nu o sa ii mai duc dorul mult timp.

Evensys va lansa prima sa publicatie la Digital Marketing Forum, de fapt un report anual dedicat marketingului online si mobile din Romania. Publicatia numita Digital Marketing Report va include o analiza detaliata a evolutiei mediului online si mobile in 2007, punctand de asemenea si evenimentele majore ale anului si aducand in prim plan tendintele anului 2008.

Analiza va fi completata de o ampla sectiune ce va cuprinde profilele firmelor de web design si marketing prin telefonul mobil, agentiilor interactive, publisherilor si brokerilor de advertising online. Aceasta sectiune se doreste a fi un ghid util pentru oamenii de marketing din companii, un instrument de pornire in selectia furnizorilor de servicii new media.

Momentan, lucram la finalizarea structurii editoriale a report-ului si ne imbogatim baza de companii de profile, pentru ca in urmatoarele zile sa trimitem chestionarele pentru ghid.

In mod traditional publicatiile nu isi deschid paginile foarte mult in fata audientei inainte de lansare, dar fiind contemporani cu blogging-ul si web 2.0, ne bucura orice feedback constructiv, sugestie sau idee pentru a face din acest unic produs publicistic un ghid de referinta al pietei.

Asadar daca va place ideea sau doar vreti sa va inscrieti in ghid, va invit sa imi scrieti pe adresa de e-mail din profilul de pe blog.

PROMO: TWITTER.COM/DIGITALFORUM| FOLLOW THE NEWS ON TWITTER

Etichete:

Gadgets: Un milion de iPhone deblocate

Ziceam deunazi ca vreo Apple "n-ar stii" pe unde sunt vreo 1,4 milioane de telefoane iPhones. Astazi lumea scrie ca ar fi vorba de 1 milion de telefoane deblocate, ce ar fi facut o "gaura" in veniturile Apple de vreo 400 de milioane de dolari.

Daca Apple se tine de cuvant si ajunge la 10 milioane de iPhone vandute pana la sfarsitul anului, un calcul raportat la situatia actuala arata ca 2,5 milioane dintre acestea vor intra in categoria "deblocate".

Etichete: , ,

luni, ianuarie 28, 2008

Blogs: RoBlogfest 3 - Reinventarea

Dragos tocmai a anuntat cea de-a treia editie a celui mai important eveniment al blogosferei: RoBlogFest. Site-ul e lansat, noutatile ar fi urmatoarele:
  • vor fi doua clasamente: alegerea blogosferei si alegerea unui juriu dedicat.
  • structura votului are doua parti: votare preliminara, apoi shortlist-ul cu primii 20 intra in votarea finala.
  • nominalizarea si votarea se pot face doar daca iti creezi un cont.
Iata si desfasuratorul:
  • 1 februarie - start nominalizari
  • 15 februarie - start prima runda de voturi
  • 29 februarie - start a doua runda de voturi
  • 14 martie - inchis voturi, numaratoare si petrecerea finala

Etichete:

Blogs: Leapsa pe carti

Cred ca prima data cand a circulat leapsa asta am fost sarit. Probabil stia lumea ca nu prea citesc. Nu am scapat insa cand a lansat-o Dragos zilele trecute. Norocul meu e ca tocmai am primit o carte de la Taraba cu Carti cu prilejul lansarii blogului lor.

Asadar, trebuie sa deschid careta de pe birou la pagina 123 si sa scriu ce gasesc in al cincilea paragraf. Iata ce am gasit:
- Toata lumea, chiar si femeile care stau acasa si impletesc, se intreaba de a fost ucis bietul Delicat Efendi, am zis apoi, schimband vorba.
- Hayriye, ia fa tu niste halva si du-i-o lui Kalbiye, sotia bietului Delicat Efendi, a zis Sekure.
- Se pare ca la inmormantarea lui or sa vina toti adeptii aluia din Erzurum si o mare multime de oameni, am zis. Rudele lui ar fi zis, se spune, ca n-o sa ramana nerazbunat.
Orhan Pamuk, Ma numesc Rosu
Leapsa o dau mai departe la: Adrian, Deea, Dragos, Mihai, Dan, Feeder.

Etichete:

Events: Pregatim Digital Marketing Forum 2008

In 2007, incepeam anul cu Digital Marketing Forum, primul eveniment de la noi dedicat promovarii in new media. Au urmat apoi Toolbox Online Communication si NetCamp, celelalte doua evenimente dedicate intr-o forma sau alta new media.

A inceput si 2008, asa ca e timpul sa ne pregatim de a doua editie a DMF. Campania de promovare va incepe in cateva zile, site-ul este in curs de actualizare, insa pana atunci vreau sa va impartasesc noutatile de anul acesta.
  • MAI MULTE INTALNIRI: Anul trecut am avut 4 conferinte si o masa rotunda in cadrul evenimentului. Anul acesta am schimbat structura si propunem 2 conferinte, 3 workshop-uri, o sesiune cu studii de caz, o masa rotunda si o sesiune dedicate noilor idei de promovare.
  • VORBITORI INTERNATIONALI: Alaturi de specialistii romani in new media in sesiunile acestei editii am invitat si cativa vorbitori internationali, oameni cu experienta si greutate.
  • INTALNIREA EUROPEI CENTRALE SI DE EST: Ideea unei intalniri intre specialisti din regiunea noastra a aparut la NetCamp. O materializam insa la DMF, unde asteptam oameni din Polonia, Slovacia, Croatia, Bulgaria, Serbia si Ungaria.
  • IDEA LAB: In cadrul evenimentului, vom oferi ocazia celor care au noi idei de promovare in new media sa le prezinte in fata audientei. Sesiunea este deschisa tuturor celor interesati de mediul online si mobile. Nu va fi un concurs, dar vor fi selectate doar 5 idei.
  • MAI MULTE STUDII DE CAZ Pentru ca 2007 a fost un an plin pentru online-ul local, am adunat cateva studii de caz interesante dintre cele mai vizibile.
  • STUDIU PE BRANDURI ONLINE Una din atractiile evenimentului de anul acesta si din editiile viitoare va fi primul studiu dedicat prezentei online a brandurilor de pe piata locala. Impartit pe mai multe categorii de produse si servicii, studiul va releva perceptia asupra brandurilor in mediul online.
  • DIGITAL MARKETING REPORT O alta atractie va fi primul ghid tiparit dedicat mediului online si mobil de la noi. Report-ul va contine o analiza a pietei de online si un "catalog" de firme specializate in domeniu.
  • NOUTATI PE TWITTER Anul trecut am facut un blog pentru DMF, anul acesta am deschis un cont pe Twitter de unde veti afla tot ce este nou.
De saptamana aceasta voi oferi pe blog cele mai noi informatii despre eveniment, dar mai intai le veti afla de pe Twitter. Evident, feedback-ul este binevenit.

Etichete: ,

Telecom: O veste buna

UPC investeste in relatiile cu clientul, scrie astazi in ZF. E o veste buna, tinand cont ca este probabil compania despre care am auzit cele mai multe plangeri in blogosfera in 2007. Chiar si eu am fost tentat de vreo doua ori sa ma exprim pe blog fata de calitatea serviciului de relatii cu clientii.

Imbunatatirea de anul acesta vizeaza schimbarea call-center-ului. Din experienta mea, problema e la nivel de resurse umane, o data cu oamenii din call-center (nu cu toti fireste) si apoi cu echipele de pe teren. Dar poate noul call-center va face intr-adevar diferenta.

Daca sunteti pasionati de subiect, citit aici stirea de exact acum un an, din ianuarie 2007.

Etichete:

Trends: Cursa pentru muzica gratuita

Uitati de iTunes, uitati de Amazon MP3! Fiti cu ochii pe Qtrax, serviciul care ofera gratuit 25 de milioane de cantece in schimbul unor momente de publicitate. Qtrax a incheiat intelegeri cu marile case de discuri, reusind ca prin colectia sa sa intreaca detasat celelalte servicii contra cost de pe piata (iTunes - 6 mil. piese, Amazon - 3 mil. piese).

Muzica este distribuita in sistem peer-to-peer si poate fi rulata doar pe un player proprietar, pe care vor fi afisate si reclamele. Piesele fiind protejate prin DRM nu pot fi utilizate pe iPod.

Partea mai putin buna este ca utilizatorii de mac-uri trebuie sa astepte pana pe 18 martie pentru a se bucura de Qtrax.

Etichete: , ,

duminică, ianuarie 27, 2008

Ideas: Face cineva stencils?

Sunt multe motive pentru care traficul din Bucuresti - obsesia mea revine si in 2008 - este asa cum e. La fel ma gandesc si pentru locurile de parcare.

De ceva vreme, pe mine "ma ataca" doua aspecte legate parcarea in zona in care locuiesc. Ma zgarie pe creier deja sa vad epave abandonate pe locurile si-asa-ilegale din fata blocului si e de-a dreptul frustrant sa vezi cum niste vecini vin si parcheaza in locurile respective masini de serviciu - de la utilitare pana la izoterme. Unul chiar vine cu autobuzul!

Cum stencil-urile sunt la moda, poate cineva in asentiment cu mine vrea sa porneasca o campanie. Am si doua idei:
  • Autobaza nu e in fata blocului
  • Cimitirul de masini nu e pe strada mea
Si daca nu apucam sa vedem o campanie de stencils, poate macar ne punem niste badges pe bloguri. Poate asa or sa vada si viitori candidati la primarie ce nu au vazut actualii.

Bine, ma gandeam la un moment dat sa fac si un blog pe care sa pun poze cu epavele intalnite, alaturi de adresa exacta de la care pot fi ridicate. Dar asta e alta idee...

Etichete: , ,

sâmbătă, ianuarie 26, 2008

Tech: iPhone da lipsa la inventar

Umbla vorba ca ar lipsi mai multe telefoane iPhone din cele 4 milioane de exemplare vandute si anuntate de Steve Jobs pe 15 ianuarie la MacWorld.

Un inventar scurt raportat la cifrele oficiale ale Apple pana la 31 decembrie 2007 arata ca ar lipsi 1,4 milioane de iPhone. In calcul s-a pornit de la cifrele de vanzari ale Apple (pana la 29 decembrie 2007), adica 3,75 mil. bucati, din care s-au scazut cele 2,35 mil. bucati comercializate prin canalele oficiale. Aici s-ar adauga in jur de 750.000 de bucati cumparate pentru a fi deblocate, dar chiar si asa raman vreo 650.000 lipsa.

Ieri un amic imi spunea ca a avut noroc si a prins un iPhone dintr-un lot venit in Romania. Eu stiam ca lumea isi aduce iPhone-ul prin prieteni sau din vizite in SUA, niciodata nu m-am gandit ca intra in tara in loturi. Desi probabil ar fi trebuit sa imi dau seama, caci altfel cum ar fi putut ajunge si la primii distribuitori de la noi.

Etichete: ,

vineri, ianuarie 25, 2008

Blogs: Din nou despre drepturi de autor

N-a trecut mult de cand am spus ca anul acesta drepturile de autor vor fi un subiect inflamabil in blogosfera.

Am aflat astazi, cu putina intarziere, despre cazul "Editura Obiectiv vs Andreea Mira".

Andreea, posesoarea domeniului www.andreeamira.ro, are pe header-ul blogului adaugat cuvantul obiectiv. In urma cu cateva zile a fost instiintata ca numele obiectiv este inregistrat la OSIM de catre Editura Obiectiv din Craiova. Din spusele Andreei, a urmat o discutie in care s-au mentionat cuvinte precum "daune", "judecata", "inchisoare". Toate acestea pentru folosirea unui cuvant. Cititi aici toata povestea.

Poate cineva din domeniu ne lamureste si pe noi cine are dreptate in cazul asta. Alin si Bogdan sigur stiu.

Am vazut ca domeniul www.obiectiv.ro nu apartine respectivei edituri, ci unui ziar din Suceava, numit Obiectiv. Oare ce zice despre asta editura din Craiova?

Etichete: , ,

joi, ianuarie 24, 2008

Life: Intrebarea zilei

"Daca iti da cineva un telefon mobil sa il testezi timp de o luna si te plateste cu 500 de euro sa scrii numai de bine, ce faci?"

Aceasta intrebare a venit de la Doru astazi intr-o discutie despre bloguri, jurnalism pe blog si bune practici.

Etichete: ,

Blogs: A inceput recensamantul la Iasi

Ciprian a inceput recensamantul blogurilor in judetul Iasi. A numarat pana acum 118 jurnale. Din ce imi spune el, toti candidatii la primaria Iasului au blog din luna ianuarie.

Etichete:

Blogs: Top controverse in blogosfera (2007)

Ca orice taram nedescoperit , ca orice vest salbatic, si blogosfera locala (cat si cea internationala) isi are conflictele ei. Anul 2007 va ramane in amintirea unora si prin cateva "evenimente" care au incalzit spiritele in blogosfera, dar si in afara ei.

Iata cele 5 controverse care ne-au atras atentia anul trecut:
1. ANDRESSA VS ONTANUO dovada ca blogurile au si ele puterea lor.

2. GANDUL VS GRAMO
Presa intra si in viata particulara a bloggerilor.

3. BLOGGERI VS TVR
Blogurile pot declansa mici revolutii.

4. MIRCEA BADEA VS ZOSO
Cand cei mai tari in gura se intalnesc.

5. GIGI BECALI VS GLOBURILE COMUNISTE
Globurile declanseaza mituri urbane.

Etichete:

Media: Doua interviuri

Doi antreprenori de origine romana, dar cu cetatenie franceza vorbesc despre cum se fac afacerile pe Internet:
Alexandre si Mihai au fost doi dintre invitatii evenimentului NetCamp din decembrie 2007.

Etichete: , ,

miercuri, ianuarie 23, 2008

Tech: Ne vedem la cinema


Se pune la cale un film dedicat fanilor Apple, intitulat MacHeads. Ce vedeti mai sus e un fel de trailer. Mai multe detalii ar fi trebuit sa gasesc pe site-ul filmului, dar momentan e cazut din cauza traficului.

Eu unul as face un reality show, ceva numit "How Mac made me smarter", in care fanii Apple si-ar demonstra superioritatea in viata de zi cu zi, relevata si de campania "I'm a Mac".

PS: Ca tot vorbesc de Mac, stie cineva cum imi "leg" iBook-ul la televizor? Cu ce fel de cablu?

Etichete: , ,

Events: Se strang tinerii

Oricum organizeaza pe 13 februarie Youth Summit 2008, un proiect sustinut de Unilever ce isi doreste sa gaseasca "O noua viziune pentru Romania".

Aproximativ 350 de participanti vor cauta idei inovatoare cu privire la noile obiective pe care Romania trebuie sa le urmareasca pentru indeplinirea unei strategii pe termen lung. Alaturi de tema principala, exista cinci teme secundare: educatia, stiinta si tehnologia, industriile creative, cultura si sportul.

Etichete:

Advertising: Doua spoturi bune

In opinia mea, 2007 a fost cel mai slab an la capitolul creativitate in publicitate. Dar asta e doar opinia mea si daca gresesc amarnic, am "scuza" ca nu am urmarit ca pe vremuri ce s-a intamplat in domeniu si s-a vazut pe TV.

Si cum mi-am propus sa ma revansez in 2008 in fata publicitatii locale, incep prin a lauda doua spoturi ce ruleaza in prezent pe statiile TV.


"Cascadorul" de la Ursus mi se pare cel mai bun spot al brandului de la... nu-mai-tin-minte incoace. Am renuntat sa mai beau Ursus de cand publicitatea m-a scos din target si noua identitatea vizuala nu m-a convins.

Noul spot e foarte convingator, ma rog, m-a dat pe spate productia. Duce un pic mai departe ce a inceput ClickNet, in sensul ca am banuiala ca anul asta o sa vedem cateva spoturi "de productie" bune. Poate asta e noul trend cand nu mai suntem creativi destul.

Astept cu interes urmatorul spot Ursus. Cred ca daca vor cauta sa spuna "frumos" povesti cu campioni au sanse mult mai mari decat cele gen Liberty Parade.


Bergenbier are o mina de aur in "Prietenii stiu de ce". Am sa fac un experiment diseara si va invit sa il faceti si voi. Ma voi uita la un calup de reclame la intamplare si voi incerca la finalul fiecarui spot sa vad cum suna "Prietenii stiu de ce". Am impresia ca o sa se potriveasca la toate.

Desi Bergenbier conduce in sondajul lui Stefan clasamentul brandurilor coerente, eu l-as aprecia mai mult pentru gasirea unor insight-uri bune mai degraba decat pentru unitate in comunicare, tocmai din cauza larghetei cu care tagline-ul a fost manipulat, iar "complicitatea masculina" a fost relevata.

Cel mai recent spot Bergenbier, "Robinetul", nu e spectaculos in productie cum e "Cascadorul" dar subliniaza foarte bine una din dorintele ascunse ale barbatilor: "Cum ar fi sa curga bere de la robinet!?"

Ma gandesc la ziua in care vor dori sa schimbe tagline-ul. Pe ce ar putea merge? Eu propun "Barbatii stiu ce vor".

Etichete: ,

Blogs: Record absolut

Conform Trafic.ro, blogul fobii.blogspot.com a avut in ultimele 7 zile peste 220.000 de vizitatori, cu un record de 83.000 pe 16 ianuarie. Detaliile de trafic le gasiti aici.

Etichete:

marți, ianuarie 22, 2008

Online: Piata de online advertising =15 mil. eur in 2008

Deloitte a realizat - cred pentru prima data pe plan local - un studiu dedicat pietei media din Romania, ce include si un capitol despre publicitatea online. Gasiti aici comunicatul de presa.

Am retinut din comunicat ca in 2007 publicitatea online a atras 10 milioane de euro si ca in 2008 va avea o crestere de 50%.

Nu am inteles insa cum vine trend-ul asta: "În 2008, publicitatea online va trebui să facă faţă concurenţei acerbe venite din partea formatelor media tradiţionale."

VIA: SUBIECTIV

Etichete: , ,

Blogs: iLeo a intrat in randul blogurilor

In urma cu un an iLeo se lansa impreuna cu un newsletter inedit, ce imbina vodcasturi, podcasturi si recomandari de pe alte site-uri. Astazi Leo isi lanseaza blogul de companie intr-un ambalaj original si mult diferit fata de ce stim in general. Mai rar vezi un blog facut in flash!

Blogul va integra stiri din interactive media, advertising, business etc. si va fi sustinut de intreaga echipa iLeo.

Etichete: , , ,

luni, ianuarie 21, 2008

Online: Lowe a intrat pe Internet

IQads anunta astazi infiintarea diviziei interactive a grupului Lowe sub numele eLowe si condusa de Cristian Pantazi; nu cel ce ocupa functia de redactor sef la HotNews.

In curand, in agentiile de publicitate diviziile digitale vor deveni un must have. Eu mai stiu vreo doua in curs de anuntare. Chiar si Cristian Pantazi reflecta asupra acestui trend: "Cred ca piata romaneasca de advertising ar trebui sa se alarmeze putin in ceea ce priveste digitalul. Cine nu prinde trenul in maxim un an poate sa isi inchida gara”, declara Cristian Pantazi, e Thinker Head of eLowe.

Etichete: , , ,

Blogs: Top intalniri in Blogosfera (2007)

Prima intalnire cu mai multi bloggeri la care am participat s-a petrecut undeva prin vara lui 2006 pe terasa "La Motoare". Apoi au mai fost si altele, tot acolo, vreo doua initiate chiar de mine pentru "Tricou de blogger". Apoi a fost Netoo si dupa asta s-a "dezlantuit" blogosfera.

Daca cineva crede ca blogul alieneaza se insala amarnic. Bloggerii au socializat destul de mult anul trecut sau au avut ocazii sa iasa in public. Iata un top 10 al intalnirilor in blogosfera in 2007 (in opinia mea si mentionate aleatoriu):
  1. Blog vs Jurnalism
  2. Bloguri si Drepturi de Autor
  3. The Corporate Blog - fad or PR standard?
  4. Blogul care te 'angajeaza' in comunicare
  5. Blogul - O noua strategie de marketing
  6. Blogaria
  7. Blogoree Romanian Tour
  8. Bloggeri vs Politicieni
  9. Bunele practici in blogging
  10. RoBlogFest
Ar mai fi de mentionat: Blog&Roll, Christmas Blog Party, Fata in fata cu bloggerii. Alte propuneri?

Etichete: ,

duminică, ianuarie 20, 2008

Fun: Don't phunk cu inima mea


Mi-am propus in 2008 sa nu mai pun aiurea filmulete de pe YouTube, dar nu am putut rezista. Foarte tare! Trebuie sa vedeti de la secunda 35 macar, daca nu va atrage la inceput. E bestial tipul!

Etichete: ,

Online: Dan vrea un milion de dolari

Dan Berte e fie nebun de legat, fie genial. A lansat "Give Dan A Buck", un site cu care vrea sa stranga 1 milion de dolari de pe Internet. Nu vrea sa se mute intr-un parc rezidential de lux, sa isi ia Ferrari si masa pe viata in Bamboo, vrea doar sa arate ca se poate.

Donatiile se fac via PayPal, iar banii stransi vor fi investiti in start-up-uri online. Dan nu ne zice ale cui start-up-uri, dar e mai bine asa decat sa ii sparga in Bamboo.

Eu ii propun lui Dan sa tina niste bani si pentru un party blogosferic, sa dea ceva si celor care il vor sustine.

Etichete: , , ,

Online: Se trece pe mobil

Dupa ce anul trecut "febra RSS-ului" a intrat in tara online-ului, anul asta ar putea aparea "febra continutului mobil".

HotNews anunta zilele trecute ca de acum inainte site-ul a fost optimizat si pentru vizualizarea pe telefonul mobil la m.hotnews.ro. Ziarul Financiar si Business Standard au deja o prezenta mobila cu m.standard.ro si mobil.zf.ro.

Sincer, eu prefer RSS-ul pentru simplitatea sa. In afara de putina culoare in plus pe varianta mobila, nu vad o diferenta prea mare fata de ce imi livreaza RSS reader-ul. Poate intr-un browser special (gen Opera Mobile) sa vad informatia structurata altfel, dar pe cel implicit de pe BlackBerry nu vad mare lucru.

Etichete: ,

sâmbătă, ianuarie 19, 2008

Blogs: Emisiunea de la blog

Sa le numaram. Saptamana Financiara are. Business Magazin are. Capital are. Felicia are. Mai e vreo publicatie care este sustinuta de o emisiune TV?

Cum ar fi sa vedem o emisiune TV pornita de pe un blog sau de la un blogger? Eu as paria pe BookBlog la TVR2, pe Comanescu la Money Channel, pe Andressa la Antena 2 si pe Zoso.... hmmm... la Prima TV?

Etichete:

Blogs: Primul banner pentru un blog?

Anul trecut ma minunam cand am auzit prima reclama radio pentru un blog. Astazi cred ca am dat peste primul banner (cel putin vazut de mine) pentru un blog personal.

Blogul ii apartine lui Ionel Pana, redactor de sport, si se numeste CePanaMea.ro. Reclama am vazut-o pe Bizoo.ro.

Etichete:

Gadgets: Samsung se da la iPhone (2)

Zilele trecute cand vorbeam de modelul F490 de la Samsung am scapat din vedere un alt model al acestui producator. Este vorba de M800, un model creat pentru operatorul american Sprint, neconfirmat inca, dar asteptat pe piata lunile acestea. Si uite asa, Samsung ataca iPhone cu F490 in Europa si M800 in America.

Etichete: , ,

vineri, ianuarie 18, 2008

Blogs: De la politica la PR

In ultima saptamana am primit un comunicat de presa pe e-mail, unul trimis la birou, atasat unu "cadouash" de jurnalist, o invitatie la o conferinta de presa si doua cereri de comunicare cu mine in calitate de blogger de la oamenii de PR din doua companii de media & Internet.

Fireste, nu e prima data cand sunt abordat in scopuri de PR sau informare, insa daca tot mi-am publicat politica editoriala, poate ar fi trebuit sa vorbesc putin si despre comunicarea cu mine.

E o tema de reflectie destul de grea pentru oameni de PR. Sa stii cum sa il abordezi pe blogger. E mult mai greu decat in cazul jurnalistilor. Poti sa fii ignorat, ceea ce se intampla si cu ziaristii, dar poti sa fii si injurat, asta nu se intampla in presa. Ma rog, cel putin nu apare scris undeva.

Pe blogul meu sunt mai multe posturi cu caracter informativ, de stire, decat cele care exprima o opinie. Stiu ca multi cred ca blogging-ul adevarat inseamna exprimarea opiniei personale, insa cred ca blogging-ul informativ isi are si el rostul. Cu alta ocazie o sa intru in detalii.

Deci imi declar blogul ca fiind clar unul orientat clar spre informatii si informare si totodata imi exprim politica asupra comunicarilor de PR.
Orice comunicare este binevenita pe adresa autorului atat timp cat prezinta interes pentru audienta sa si ofera informatii din domeniile acoperite pe blog.

Autorul isi rezerva dreptul de a selecta informatia si a o prezenta in orice forma dorita si de asemenea nu garanteaza aparitia pe blog a tuturor comunicatelor.
Un sfat pentru oamenii de PR. Inainte de a aborda blogger-ul, cautati sa aflati background-ul sau. O sa va ajute. Spun asta pentru ca o persoana din cele mentionate la inceput mi-a prezentat cat de grozava e compania, nestiind ca si eu am lucrat pentru ea cu ceva timp in urma.

Etichete: ,

Gadgets: Pariu pe vanzarile iPhone

Orange a vandut 30.000 de iPhone in primele 5 zile de la lansare telefonului in Franta. Zilele acestea Orange Franta s-a aratat multumita de vanzarile inregistrate pana in prezent, neoferind insa o cifra exacta. Anterior, compania estimase vanzari de 100.000 de exemplare in 2007, in conditiile in care iPhone s-a lansat pe teritoriul francez pe 29 noiembrie. Previziunile (de la lansare) pentru 2008 indica cifra de 400.000 - 500.000 de exemplare.

Ar fi interesant da facut o estimare si pentru piata locala, chiar daca nu stim cand va veni sigur. Daca iti place sa pariezi, alege un raspuns in sondajul de mai jos.


Cate telefoane iPhone se vor vinde in Romania in prima luna?
Sub 1.000
1.000 - 2.000
2.000 - 5.000
peste 5.000
  

Etichete: , ,

joi, ianuarie 17, 2008

Advertising: 3 ani si 50 de milioane

The Group a implinit saptamana aceasta 3 ani de cand exista pe piata, ocazie cu care si-a anuntat si rezultatele financiare pe 2007.

Grupul fondat de Zoltan Szigeti si Mihaela Nicola a avut in 2007 o cifra de afaceri de 51.813.203 euro, inregistrand o crestere de 84% in raport cu rezultatele financiare ale anului 2006. Din aceasta suma, operatiunile media au totalizat 41,016,079 euro, in crestere cu 73% fata de activitatea similara a anului 2006.

In prezent are peste 250 angajati si cuprinde 13 agentii specializate in comunicare:
  • BrandsTalk, agentie de creatie,
  • Media Investment, agentie de media,
  • Touch Communications, agentie de marketing direct,
  • House of Media, agentie de media,
  • Postercom, agentie de planificare si management al investitiei in outdoor,
  • Nicola Porter Novelli, agentie de relatii publice,
  • My Media, agentie de dezvoltare-continut de programe pentru media,
  • The Media Partnership, agentie specializata in optimizare si buying de media,
  • New Media, agentie de interactive,
  • BT Production, agentie de productie de materiale publicitare,
  • Q Research, agentie de cercetare de piata,
  • Innovaty, agentie de productie audio-video
  • Events&Production, agentie de below the line.

Etichete:

Blogs: Politica mea editoriala

Au fost mai multe ocazii in care am vorbit de politica editoriala a blogurilor. Si pe masura se blogging-ul a evoluat si la noi si bloggeri sunt pusi in fata unor noi realitati (campanii publicitare, politice etc.), consider necesara existenta unei politici de acest gen.

Asa ca influentat de intamplari recente, am pus mana si am elaborat draft-ul de mai jos pentru viitoarea mea politica editoriala. De obicei, pe blogurile pe care le-am studiat, astfel de texte sunt scrise intr-un limbaj mai relaxat. I-am dat un caracter putin formal pentru a-i sublinia importanta, mai ales ca - daca nu gresesc - este si primul demers de acest fel de la noi.
COPYRIGHT
Textele si ideile de pe acest blog pot fi reproduse integral sau partial doar cu mentionarea sursei (nume blog + link).

Din dorinta de a nu induce in eroare publicul si de identificare personala a autorului in mediul online, designul blogului nu poate fi reprodus in totalitate pe un alt blog sau website. De asemenea, designul frontispiciului (header) nu poate fi reprodus pe un alt blog.

TIPURI DE CONTINUT
Posturile publicate pe blog se impart in mai multe categorii: stiri, opinii, interviuri, analize, reportaj. Toate aceste tipuri de posturi raspund regulilor de baza genurilor jurnalistice pe care le reprezinta.

POSTURILE
Temele posturilor sunt alese de autor si raspund doar preferintelor acestuia.

Sursele informatiilor si fotografiilor vor fi intotdeauna mentionate fie in cadrul postului, fie la finalul acestuia.

Posturile publicate pe acest blog nu vor fi sterse in nicio circumstanta. In cazul unor informatii eronate, postul va fi editat, actualizarile fiind marcate distinct.

VERIFICAREA INFORMATIILOR
In cazul articolelor si stirilor care aduc in prim plan oameni si faptele lor, informatiile prezentate vor fi verificate in masura in care timpul, spatiul si resursele permit.

Autorul acestui blog se angajeaza sa selecteze informatiile si sa le prezinte impartial, insa isi rezerva dreptul la propria opinie.

COMENTARIILE
Comentariile aferente posturilor nu sunt si nu vor fi moderate. Cu toate acestea, autorul isi rezerva dreptul de a sterge sau inchide comentarile pe anumite posturi fara o justificare prealabila.

Dezbaterile vor fi intotdeauna binevenite cata vreme comentariile respecta regulile minimei decente.

Comentariile exprimate sub anonimat (sau doar cu un nume neinsotit de un link relevant) care contin afirmatii nejustificate si calomnioase la adresa autorului sau a altor persoane vor fi sterse.

PUBLICITATEA
Reclama difuzata pe acest blog va fi intotdeauna marcata distinct atat in cazul bannerelor, cat si in cel al advertorialelor. In cazul unei forme speciale de publicitate sau a unei colaborari comerciale cu o companie, va fi publicat pe blog un post explicativ.

Autorul acestui blog isi rezerva dreptul de a promova sau reflecta brandurile sau companiile pe care le apreciaza, in ce masura doreste.

Publicitatea politica nu este si nici nu va fi acceptata pe acest blog. Autorul isi rezerva insa dreptul de a sustine, pe baza preferintelor personale, o doctrina, un politician, un partid.

Acest text poate primi modificari ulterioare.

17.01.2008
Sunt niste consideratii personale si o actiune cu aplicabilitate personala. Nu o propun blogosferei sau spre aprobarea publica. Cred insa ca si alti bloggeri la un moment dat isi vor declara "apartenenta politica", asa cum unii au publicat ghiduri de bune practici. Va invit insa sa imi dati feedback pentru a o imbunatati.

Etichete: ,

Gadgets: Se duce febra MacBook Air

Febra MacBook Air care i-a cuprins in ultimele zile pe multi fani Apple si nu numai pare sa treaca. Oamenii incep sa se trezeasca la realitate si sa treaca peste farmecul prezentarii lui Steve Jobs sau peste coolness-ul Apple. Oamenii se uita acum la performante si dotari.

Acum ca m-am trezit si eu din "betia" MacBook Air, trebuie sa recunosc ca "masinaria" nu imi livreaza tot pachetul dorit. Lipsa mufei de Internet si a unitatii DVD ma "doare" cel mai mult. Apoi imi este greu sa accept deocamdata doar un port USB. Nu intru in detaliile privind performantele, caci acestea - desi poate cele mai importante - m-au pasionat mai putin intotdeauna.

Gizmodo face o comparatie intre MBA si alte patru laptopuri "asemanatoare". In fata celorlalte, MBA are suprematia grosimii. In rest, se gaseste cate unul sa ii arate meserie, iar cu putina ingaduinta la grosime si greutate, Dell XPS M1330 il cam bate la fund, cum s-ar zice.

De ce mi-as lua un MBA? Daca as fi professional blogger sau as petrece mult timp in zone cu wifi, mi-as lua unul. Altfel, doar ca sa imi intregesc colectia neinceputa de produse Apple si sa il am ca un laptop de voiaj.

Etichete: ,

miercuri, ianuarie 16, 2008

Online: Roxana Precu pleaca de la Vodanet

Roxana Precu a demisionat astazi din functia de brand manager al site-ului ele.ro, parte din grupul Vodanet, dupa un an petrecut in companie. Roxana a fost recrutata pentru a conduce, incepand cu februarie 2007, divizia de Client Service, nou infiintata de Vodanet. A ramas in functia de Client Service Director pana in momentul in care site-urile retelei Vodanet au inceput sa devina business-uri separate, iar scindarea diviziei de client service a venit la pachet.

Roxana are o experienta de 4 ani in online, ocupand in trecut postul de Operations Manager la Gemius Online Research Agency Romania, precum si cel de Marketing and Sales Coordinator la BetBrain Software, publisher danez in domeniul e-gamming.

Am cunoscut-o pe Roxana exact dupa venirea ei la Vodanet si de atunci am avut cateva colaborari foarte bune. Nu ii cunoasc planurile, dar stiu ca va ramane in online, cel mai probabil intr-o agentie de publicitate sau divizie interactiva.

Etichete: ,

Life: Bani mari pe pensiile noastre

Business Standard spune ca cele 18 fonduri de pensii obligatorii au cheltui jumatate de miliard de euro pentru a-i atrage pe romani sa opteze pentru una din ofertele lor. Numai ING a cheltuit 100 milioane de euro. Oricum cea mai mare parte din aceasta suma, 300 de milioane, a fost alocata comisioanelor celor peste 260.000 de agenti.

Maine expira perioada in care mai putem opta pentru un fond. Apoi vom fi distribuiti aleatoriu. Acum ramane sa vedem cati raman "pe afara" si ce fond o sa atraga aleatoriu cei mai multi noi pensionari. Sau va fi o distributie echitabila intre fonduri. Daca va fi asa, fondurile cu putini participanti - Marfin, Zepter AG2R - vor avea sansa sa se mai "ingrase" putin. Daca nu, ar fi interesant de vazut cati bani au cheltuit in campania asta, de fapt cat le-au costat "achizitia" unui participant. In cazul ING, cred ca s-au cheltuit in jur de 90 de euro per participant.

Conform sondajului lansat de mine in urma cu cateva zile, cei mai multi dintre cititorii acestui blog au optat pentru o pensie obligatorie de la ING, apoi pentru Allianz, AIG, Generali si Aviva.

Etichete:

marți, ianuarie 15, 2008

Music: Pandora se intoarce

Mi-a placut foarte mult Pandora si am regretat cand am fost anuntat ca nefiind localizat in SUA nu mai pot folosi serviciul lor.

Pentru cei care nu stiu despre ce vorbesc, Pandora este un radio online destul de simplu construit, care insa are o baza de muzica foarte mare, ceea ce iti ofera posibilitatea de a descoperi multe trupe pe gustul tau. Asa am descoperit De/Vision, Plumb sau Within Temptation.

Astazi am citit pe TechCrunch ca a aparut globalPandora, un serviciu similar deschis si altor tari. L-am testat si merge, ba chiar m-am logat cu datele vechiului cont si mi-am gasit preferintele la locul lor. Nu stiu cat de legal e, dar pana il vor inchide, ma voi bucura de el.

UPDATE: Si daca se intampla ca globalPandora sa fie oprit din motive de intretinere, exista acum si cateva alternative.

Etichete: , ,

Gadgets: Objects of desire (VII)

In urma cu cateva zile cateva bloguri speculau aparitia celui mai subtire laptop de la Apple. Astazi la MacWorld 2008 a venit confirmarea. MacBook Air are aproape 2 cm grosime, un display de 13,3", cu un procesor Intel Core 2 Duo la 1,6 GHz in versiunea standard, cu 80 GB pe hard.

Si eu care vroiam sa imi schimb laptop-ul zilele acestea! Acum mai astept un pic.

Etichete: ,

duminică, ianuarie 13, 2008

Media: Inainte de Financiarul

Inainte sa vedem noul cotidian de business al Romaniei, al patrulea dupa analiza Wall-Street si al cincilea dupa mine, daca mai exista pe piata Economistul, putem vedea ceva pe site-ul Financiarul.com.

Vedem de fapt un fel de manifest al redactiei inclus intr-un exemplu de prima pagina de ziar, sub titlul "Trustul Intact domina piata publicatiilor de business".

Imi plac declaratiile de intentie spuse inainte de o lansare, sunt motivante, dar sa faci o asemenea afirmatie e putin cam mult. Sa spui ca domini o piata pe care ai doar un produs (Saptamana Financiara) si unde altii au deja vechime si mai multe titluri, cred ca e o exagerare pe care nu o crede nimeni si un atentat la credibilitatea unei echipe mult advertizate pe unele bloguri in ultima saptamana.

Etichete:

Media: CTP pleaca de la Gandul

Cristian Tudor Popescu si-a anuntat astazi demisia de la conducerea "Gandul", ramanand doar in postura de editorialist al ziarului.

Intr-o stire Mediafax, CTP recunoaste ca Adrian Sarbu s-a aratat nemultumit de ploitica editoriala a ziarului si ca ar fi cerut atingerea unui set de parametri de performanta, care in opinia ziaristului sunt "de neatins in conditiile actuale ale presei romanesti".

Adrian Sarbu ramane acum cu o investitie pe care cu greu o va recupera, poate chiar irecuperabila, caci el nu a cumparat un brand de publicatie, ci o echipa editoriala, reprezentata de cativa oameni cu awareness, printre care cel mai bine pozitionat era CTP.

E adevarat ca politica editoriala are un rol important in viata unui ziar, insa ultimii ani - si mai ales 2007 - ne-au aratat ca marketingul a egalat-o, poate chiar depasit-o in importanta. Iar la Gandul cred ca marketingul a fost poate cauza principala pentru care ziarul nu a reusit sa creasca. Fara marketing un cotidian aparut din neant, apoi cumparat, redesenat si din nou relansat, nu are nicio sansa pe piata.

Ce se va intampla cu Gandul? Greu de spus in conditiile in care ziarul insemna in primul rand CTP & Co. Luand in calcul restructurarea de anul trecut in randul publicatiilor Mediafax, inchiderea ziarului ar putea fi o idee mai probabila decat relansarea sa. Dar se spune ca in an electoral e mai bine sa ai un cotidian in portofoliu, deci sunt mari sanse sa ramana in viata si in portofoliul lui Adrian Sarbu cel putin pana la anul.

VIA: VICTOR KAPRA
FOLLOW-UP: CATALIN TOLONTAN, IULIAN COMANESCU, ZOSO
VIDEO: REALITATEA TV

Etichete:

New Web: 9AM.ro

Cred ca nu gresesc cand spun ca mai toate relansarile de anul trecut ale site-urilor de informatii au vizat mai degraba adoptarea unei noi structuri decat implementarea de noi forme de continut.

Acelasi lucru il pot spune acum si despre noul 9AM.ro, relansat in primele zile ale anului de InternetCorp. Noul site vine cu o structura imbunatatita, dar merge pe un stil deja intalnit la multe alte site-uri de informatii.

Spre deosebire de celelalte relansari, 9AM isi construieste layout-ul in jurul banner-ului leaderboard si nu tinand cont de spatiul vizibil acum pe marea majoritate a monitoarelor.

Etichete: ,

sâmbătă, ianuarie 12, 2008

Ideas: Doua initiative

Anul asta a inceput mai devreme. Adica lumea s-a pus pe treaba din primele zile ale anului. Cel putin asa imi pare mie. Iata si doua initiative aparute in blogosfera in prima saptamana de munca de dupa vacanta:
  • Wikileapsa - Iulian ne invita sa crestem Wikipedia romaneasca pana la 100.000 + 1 articole. Inca ma gandesc ce sa scriu. Pot sa scriu despre companii sau branduri?
  • Cel mai bine integrat brand - Stefan ridica mingea la fileu celor pasionati de advertising si strategie cu un sondaj despre coerenta in comunicarea brandurilor locale.

Etichete: , ,

Gadgets: Ce punem pe birou, ce punem in geanta?

In momentul in care mai toata lumea isi pune pe birouri monitoare de 17"+, cumparatorii de laptop-uri par a fi impresionati din ce in ce mai mult portabilele de 7", cunoscute sub numele de subnotebooks ori UMPC.

Modelul Eee PC de la Asus pare sa fie star-ul mini-laptop-urilor, care a reusit inainte de sarbatori sa ajunga pe locul 1 atat pe lista celor mai bine vandute portabile de pe Amazon.com, cat si pe lista generala a computerelor si produselor hardware, pe acelasi site. Iar conform declaratiilor companiei, Eee PC a fost si cel mai dorit cadou de Craciun in America.

Interesant este ca desi Eee PC nu este primul subnotebook de pe piata, este primul care s-a bucurat de un succes imens. In octombrie, site-ul produsului anunta ca la fiecare 6 secunde se vinde un Eee PC.

In ultimele zile am descoperit alte minilaptop-uri care vor sa muste din felia Eee PC. Unul este E-Lead Noahpad, iar celalalt - Everex CloudBook. Astazi am dat si peste iriver Wing, care arata cel mai Apple dintre toate celelalte si de aceea e preferatul meu. Nu imi dau seama daca era mai bine sa fie dezvoltat in jurul unui monitor de 7" in loc de 4" cat are acum.

Am un iBook de 12", m-am jucat acum cativa ani si cu un FlyBook, imi plac lucrurile mici si dragute, insa tot nu gasesc acum un motiv pentru care mi-as lua un subnotebook. Poate daca devin mai mobil in comunicare sau vreau sa imi umplu timpul pierdut in diverse ipostaze, cum ar fi in traficul din Bucuresti.

Etichete: ,

vineri, ianuarie 11, 2008

Fun: Amintiri de la CES 2008


CES 2008 ar putea ramane in memoria blogosferei internationale fie ca momentul in care Bill Gates si-a anuntat retragerea de la carma Microsoft, fie ca editia la care redactorii de la Gizmodo au facut o farsa expozantilor, generand o serie de critici la adresa statutului de blogger acreditat la un eveniment.

Pe scurt, echipa Gizmodo de la CES s-a folosit de niste telecomenzi TV-B-Gone pentru a intrerupe monitoarele in timpul unor prezentari de companie sau la unele standuri. Urmariti filmul, e chiar haios.

Acum se asteapta o reactie din partea organizatorului CES. Unii spun ca nu vor mai fi acreditati in viitor, altii spun ca vor fi dati chiar in judecata.

UPDATE: Organizatorul CES a interzis participarea viitoare a bloggerului responsabil pentru farsa la editiile viitoare si la celelalte evenimente ale sale.

Etichete: , ,

Life: De unde iti iei pensia

Mai sunt cateva zile pana cand expira termenul pana la care putem opta pentru una dintre societatile care se vor ocupa de pensiile noastre obligatorii.

Am gasit astazi la Dan articolul din Capital care arata cum se impart procentele intre jucatorii acestei piete. Apoi pe ZF.ro, am dat peste un articol de saptamana asta pe aceeasi tema care ne arata topul societatilor dupa numarul de clienti. Nu stiu daca cele doua articole au la baza aceeasi sursa, insa primele 6 locuri sunt la fel in ambele cazuri.
  1. ING
  2. Allianz
  3. Generali
  4. Aviva
  5. Interamerican
  6. AIG
Cam asa le-as fi vazut si eu fara sa ma uit la cifre, judecand doar dupa advertising si renumele companiei. Surpriza cea mai mare mi se pare pozitionarea Generali pe locul 3, inainte de Aviva si ceilalti. Nu mai tin minte reclama lor, am ramas doar in minte cu "aripile leului". Nu am insa o explicatie pentru succesul lor. Stie cineva ceva?

Daca ma uit in topul din ZF, pot spune ca am ramas in minte cu reclamele ING, Generali, Aviva, AIG, BCR si BT Aegon. Personal, cred ca ING si Aviva au facut cea mai buna treaba in advertising. De partea cealalta as pune BCR. Nu mai stiu ce reclama a avut Allianz de a ajuns pe pozitia a doua, dar tind sa cred ca se pozitioneaza acolo pe baza awareness-ului puternic avut de brand in asigurari.

De curiozitate, pentru cine ati optat?
ING
Allianz
Generali
Aviva
Interamerican
AIG
BCR
BT Aegon
BRD
Omniasig
Altul
Nu am ales inca


Etichete:

News: Dana Tudor pleaca de la Eva.ro

Dupa 7 ani petrecuti in fruntea Eva.ro, liderul site-urilor pentru femei din Romania in 2007, Dana Tudor paraseste pozitia de manager de proiect, insa anunta ca va ramane in zona online.

Dana a pariat pe Eva intr-un moment in care site-urile de nisa erau la inceput, iar femeile isi luau informatiile cu precadere din revistele de specialitate.

Interesant este ca Eva.ro pastreaza si acum layout-ul original, ceea ce ma face sa cred ca de-a lungul timpului, valoarea site-ului a fost data in principal de continut.

Dana are o experienta de peste 12 ani in presa scrisa, debutand la Evenimentul Zilei, pentru ca apoi sa treaca pe la Unica, Ziarul Financiar, Esential si sa ramana timp de aproape 9 ani la revista Biz, unde a scris si va scrie pe subiecte de resurse umane si management.

Etichete: ,

joi, ianuarie 10, 2008

Gadgets: Samsung se da la iPhone

Candva spre sfarsitul anului trecut, la un eveniment in Ucraina, Samsung a scos in public pentru prima data modelul F490. Astazi a fost insa ziua in care el a fost prezentat oficial pe piata. Si se pare ca va fi lansat in cateva tari europene in februarie, iar pretul ar fi de 530 de euro.

Deci avem un nou challenger pentru iPhone. Eu il astept pe cel de la Nokia, dar ar fi interesant sa vedem ce poate scoate si SonyEricsson sau Blackberry.

VIA: AKIHABARA NEWS

Etichete: , ,

News: Cea mai ieftina masina din lume

Constructorul auto Tata Motors a lansat astazi cea mai ieftina masina din lume. Tata Nano costa doar 2.500$.

Am doar eu impresia ca Nano asta seamana destul de mult cu vechiul Matiz?!

Si apropo de "ieftineala", mai stie cineva ceva de Trabant? E mort si ingropat?

SURSA FOTO: ENGADGET

Etichete:

Marketing: Rebranding Xerox

De luni, Xerox are o noua identiate. Eu unul nu o prea asociez cu compania pe care o am eu in cap, iar icon-ul nu iese foarte tare in evidenta si corespunde tendintelor anului 2006.

[via]

Etichete: ,

Gadgets: Cum poate fi batut Apple?

Am mai vorbit cred pe blog despre incapabilitatea competitiei de a bate Apple in domeniul playerelor mp3. De anul trecut, Apple e de neinvins si in zona terminalelor mobile, prin iPhone, un device care nu e cel mai bun din ce intalnim pe piata, dar ofera o experienta de produs unica si un design superb.

Apple a stiut mereu sa combine perfect design-ul cu capacitatile tehnice, iar multe din produsele lor au devenit icons de-a lungul timpului.

Ce le face insa pe celelalte companii sa "handicapeze" in fata Apple. Ce se intampla cu Sony sau cu Philips, lideri mondiali in electronice si inovatori de cand lumea si pamantul? De ce nu reusesc sa faca ceva mai bun decat Apple? Le lipseste focusul? Le lipsesc competentele?

Poate le lipsesc. Dar cu siguranta nu le lipseste tehnologia. Iar aici ar trebui - cred eu - cautat raspunsul enigmei esecului concurentilor Apple.

E tarziu in noapte si bat putin campii. Incerc insa sa arat cu acest post ca se poate inova "peste" Apple, iar un bun exemplu este telefonul Motorola ROKR E8.

Ce il face unic si deosebit este acea gaselnita prin care atunci cand apesi touch screen-ul ai impresia ca atingi un buton adevarat. Inventia se numeste localized haptic feedback si presupune generarea unei mici vibratii in in punctul corespunzator unei taste. Acea vibratie creeaza senzatia de apasare de buton.

Nu e mare lucru, nu? Dar cu toate acestea mi se pare un element de diferentiere excelent. Cate alte astfel de gaselnite sunt raspandite in toata lumea? Cineva ar trebui sa le adune, asa ar avea o sansa in fata Apple.

Etichete: , ,

Marketing: Tendite in logo-urile anului 2007

De cativa ani buni, Logo Lounge face la sfarsit de an un bilant al tendintelor in crearea logo-urilor din mai toata lumea. Aici gasiti tendintele relevate de 2007.

Etichete: ,

New Web: CautPromotii.ro

Proaspata, calda, tocmai luata de pe mail in miez de noapte... Adrian lanseaza CautPromotii.ro.

Numele spune totul. E un site care iti prezinta promotiile disponibile pe piata. Practic, acum InfoPromotii.ro are un concurent, ramane de vazut daca site-ul lui Adrian se va diferentia.

Nu inteleg de ce imi trebuie un cont pe site. Probabil pentru a-mi gestiona alertele sau un potential wish list. Contul de membru ar putea fi folosit si pentru implicarea vizitatorilor in gasirea promotiilor. Iar daca vor exista colaboratori frecventi, acestia ar putea fi recompensati intr-un fel.

Vin cu aceste idei pentru ca diferenta in cazul unui astfel de site e data - in opinia mea - de volumul si diversitatea ofertelor.

Apoi o personalizare a homepage-ului in functie de sezon sau anumite evenimente ar fi interesanta asa cum ar fi utila obtinerea unor promotii (bazate pe discount-uri) in numele site-ului. Aceasta practica de brokeraj ar putea genera si venituri si trafic.

Si fiindca veni si vorba de venituri, presupun ca publicitatea e principala sursa vizata. Acum se pare ca AdSense face toti banii.

Etichete: ,

miercuri, ianuarie 09, 2008

Blogs: In cine avem incredere

Alin ne spune ca dentistul sau si-a facut blog. Asta mi-a adus aminte ca ar trebui sa mai fac si eu o vizita pe la stomatologie.

Chiar ma gandeam la un moment dat sa apelez la serviciile cabinetului promovat de Razvan. Stiu ca si Florin a ajuns pe acolo. Deci puteam lua o recomandare, doua.

Acum ma gandesc sa ma duc la unul dintre cele doua cabinete cu blog (mai degraba site-uri), ramane sa vad la care. Ma intreb insa daca o companie cu blog are mai multe sanse sa atraga clienti decat una fara. Si daca blogul iti inspira mai multa incredere in compania care il detine. Ce ziceti?

Etichete:

marți, ianuarie 08, 2008

Trends: Incotro se indreapta televiziunea?

Cand am citit ca LG lucreaza la un set-top-box cu Netflix, mi-am zis ca televizorul asa cum il stim noi incepe sa se schimbe. Mi-am dat apoi seama ca de fapt el e intr-o continua schimbare in alte parti de mai multi ani. Nu vedem noi insa.

In curand s-ar putea misca ceva si la noi. Nu sunt insa prea multe semne. Cred ca Dolce ar putea face un prim pas. Nu am studiat insa potentialul INES I-TV. Dar despre asta cand voi avea mai multe informatii.

Astazi am citit ca Panasonic lucreaza cu Google la realizarea unui televizor care sa poata accesa clipurile de pe YouTube si alte servicii gen Picasa Web Album.

S-a vorbit foarte mult despre cum televizorul se muta pe monitorul calculatorului si intr-o oarecare masura YouTube si mult-aclamatul Joost o demonstreaza. Este mult mai interesant insa de vazut cum Internetul se va muta pe televizor. Vom vedea oare in curand un flat tv multifunctional, un all-in-one?

Etichete: , ,

luni, ianuarie 07, 2008

Tech: Retragerea lui Gates e virala


Adrian l-a gasit, Zoso l-a facut viral la noi; dovada ca cel putin eu si Vlad l-am preluat si dat mai departe.

Etichete: ,

Life: Urari in 2008

Incerc in fiecare an sa gasesc o urare mai deosebita, nu neaparat originala, una fara poezie, nu una strofocata si in niciun caz una care sa arate din lipsurile pe care le avem. Ati observat probabil ca multe urari vin cu mesaje care sa "acopere" unele lipsuri sau slabiciuni!?

Am urat si eu ceva pe blog, pe mail sau prin sms de Craciun si Anul Nou. Mi-am dat seama astazi insa ca nu am urat ceea ce trebuie. In locul urarii mele clasice (Sa aveti un an exceptional!), trebuia sa urez ceva pentru lipsurile noastre majore. Cred acum - dupa ce m-am invartit astazi cateva ore prin Capitala calamitata de zapada - ca e bine sa ne uram cate ceva pentru slabiciunile sociale asa cum ne uram pentru sanatate, prosperitate, fericire etc.

Asa ca doresc pe aceasta cale sa imi schimb urarea de An Nou.

Va doresc un 2008 fara incompetenta in jurul vostru, fara coruptie si lipsa de responsabilitate. Imi doresc un 2008 fara primari prosti, incapabili si fatarnici, ca tot avem puterea de a schimba ceva in mai sau iunie.

Nu stiu daca urarea se va adeveri, dar macar gandul comun ne va mai alina durerea.

Etichete:

duminică, ianuarie 06, 2008

Fun: Sa ne jucam in fata la Primarie

Cu gadget-ul asta m-as juca cateva ore in fata Primariei Capitalei, chiar sub geamul alui mai mare primar. Se numeste sno-baller si se gaseste doar la altii.

[via]

Etichete:

sâmbătă, ianuarie 05, 2008

Online: Tendinte la bucata (2,3,4)

Cred cu toata taria ca 2007 a fost cel mai bun an al online-ului romanesc, iar ca 2008 va fi atat de bun incat ii va prinde pe multi chiar nepregatiti sau cu fara resurse. 2008 va fi anul wild wild west, in care se va da o batalie pentru teritoriu (felie de business, felie de awareness etc.) Iata ce vad eu - printre altele - ca vom vedea pe/ pe langa Internet in 2008:
  • fiecare agentie de publicitate din top 10 va avea cel putin un om dedicat new media sau chiar un departament; unii dupa posibilitati vor lansa companii de sine statatoare. Deja sunt cateva grupuri care au facut acest pas de prin 2005 - 2006 (McCann, Leo Burnett, Ogilvy/ OgilvyOne, Mediaedge:cia, BBDO/ Media Direction, Grey, Saatchi&Saatchi/ Zenith Media).
  • companiile/ marii clienti de publicitate (si nu numai ) vor adopta specialisti pentru a le manageria comunicarea online. Am fost placut impresionat sa aflu ca L'Oreal are un om in-house dedicat online-ului. Trend-ul asta e cu bataie mai lunga, cam pana in 2009.
  • marii clienti de publicitate vor avea cel putin o campanie online distincta. Trend-ul asta a pornit inainte 2007, caci am vazut deja mai multe campanii online semnate de P&G, Unilever, Coca-Cola, Pepsi, Vodafone, Orange etc., dar cred ca in 2008 vom vedea pe web companii care "traditional" nu au o afinitate pentru Internet.

Etichete: ,

vineri, ianuarie 04, 2008

Life: Rezolutii 2008

A mai trecut un an, a venit din nou 4 ianuarie, ziua in care imi lansez rezolutiile pentru noul an. De ce 4 ianuarie? Asa s-a nimerit acum trei ani.

De data aceasta, am primit si o tema de la Bogdana: sa imi declar cele mai importante 5 rezolutii pentru 2008.

Zilele acestea mi-am dat seama ca - spre deosebire de alti ani - nu imi mai doresc atat de mult lucruri materiale, semn probabil ca am ce imi trebuie. Pot insa sa imi propun sa schimb ce am deja si uite asa ajung si la chestiuni palpabile.

Mi-am dat seama ca unele rezolutii pentru 2008 le-am stabilit deja in partea a doua a lui 2007, cu finalizare in prima parte a lui 2008, ceea ce ma face sa cred ca planning-ul personal nu mai are treaba cu noul an, ci mai degraba cu oportunitati, conjucturi si dorinte.

Ma conformez in acest post invitatiei Bogdanei, urmand ca pe masura ce vor aparea sa anunt si alte rezolutii.

Asadar, top 5 rezolutii pentru 2008:
  1. Sa ajung la un echilibru work/life care sa imi permita sa fac mai mult sport si sa petrec mai mult timp departe de calculator. Oricum, majoritatea timpului liber voi fi alaturi de Mihnea Nicolas.
  2. Sa dublez numarul evenimentelor organizate de Evensys si sa cresc valoarea brandurilor (de eveniment) care au avut mare succes in 2007.
  3. Sa dezvolt si sa promovez mai mult partea de consultanta media & Internet. De fapt, sa lansez compania de creative content & custom publishing Manafu Media si - de ce nu? - sa lansez chiar si niste site-uri tinute la sertar de ceva vreme.
  4. Sa ma mut cat mai repede in noua locuinta si sa ma bucur de propriul meu loc de parcare si de toate facilitatile unui bloc modern.
  5. Sa calatoresc cel putin la fel de mult ca in 2007. Cat de departe anul acesta? Poate in Africa de Sud. Insa doar Mihnea Nicolas ne poate spune.
Dau mai departe leapsa tuturor celor care folosesc acest inceput de an pentru a-si pune la punct strategia personala pentru 2008. Succes!

Etichete:

Life: Dude, where's my car?

Marele atu al blogosferei este in opinia mea capacitatea de a uni oameni cu aceleasi preocupari sau de a aduce fata in fata persoane care se pot completa. Mai simplu spus, blogosfera este o foarte buna sursa de solutii pentru problemele/ provocarile pe care le ai.

S-a intamplat de mai multe ori sa caut ceva sau sa imi trebuiasca ceva si de fiecare data am primit cel putin un raspuns ajutator.

Citeam ieri pe blogul lui Victor despre patania sa cu masina furata. Si cum sunt increzator in puterea blogurilor si deoarece speranta moare ultima in blogosfera, am zis sa fac si eu un mic promo postului respectiv in asteptarea initiativei web 2.0 pe care Victor o pregateste.

Iar daca cineva are vreo idee, experienta asemenatoare de impartasit, il/o invit sa lase un comentariu pe blogul lui Victor.

Etichete:

Advertising: Top cheltuitori in publicitate

Prin dosarele pe care le concepe - si nu numai - Advertising Age este mereu o sursa buna de informatii pentru cei ce urmaresc lumea publicitatii. La final de an, AdAge a pus cap la cap primul sau mega-dosar dedicat - fireste - publicitatii: AdAge Annual.

Dintre multe topuri si analize, cel mai mult mi-a atras atentia clasamentul de mai sus, ce vizeaza "Top 10 cheltuitori in publicitatea din Romania", extras din "Global Marketers and Global Accounts". Si desi avem doar date pe 2005 si 2006, ne putem face o imagine asupra marimii sumelor raportandu-le la bugetele nete estimate pentru cei doi ani: 250 mil. euro si respectiv 363 mil.euro. Dar, caci exista un dar, nu stiu/ stim cat de relevanta ar fi raportarea la urma urmei. AdAge scrie ca s-au luat in calcul volumele brute (gross ad rates), insa acestea au fost ajustate pe alocuri sa fie relevante in volumul total.

Ca in fiecare an, P&G conduce topul in Romania. In 2006, a stat in frunte cu 43,7 milioane de dolari. Ca o comparatie, P&G a cheltuit in acelasi an, in Polonia, 131,7 mil.$, iar in Ungaria - 98 mil.$. Gasiti in PDF-ul de pe AdAge topurile pe tari.

Etichete:

Life: Din Sectorul 4

Intotdeauna am spus ca Sectorul 4 - cel in care locuiesc - este probabil cel mai pauper dintre cele sase ale Capitalei. Ieri insusi primarul sectorului mi-a confirmat acest lucru. In acest moment de grea incercare pentru locuitorii tarii, in care primarii si-au aranjat dupa posibilitati vacante prin alte parti, Adrian Inimaroiu (aka Primarul Sectorului 4) s-a descurcat doar de o vacanta in Bulgaria.

Sursa foto: The Guardian

Etichete:

joi, ianuarie 03, 2008

Blogs: Tendinte in 2008 la bucata (1)

Inainte sa vorbesc si eu de 2007, asa ca altii, incep cu cateva idei pentru 2008. Iata o prima observatie:
In 2008 vom da o mai mare importanta drepturilor de autor in blogosfera.
Au curs multe posturi despre diverse tentative sau chiar reusite de inspiratie/ preluari fara citarea sursei/ furt etc in blogosfera. Si de cele mai multe ori aceste referiri vizau continutul sau informatia (stirea).

Maria ma intreba astazi ce poate sa faca daca cineva a copiat integral design-ul blogului ei.... Hmm, buna intrebare!

Daca blogul meu s-ar baza pe o tema " proprie si personala" si as descoperi copia, as pune imediat o nota privind preluarea design-ului, urmata de un mail trimis celui in cauza, in care sa fac apel la bunul sau simt pentru "a-mi da tema inapoi". Alte pareri/ abordari?

Am salutat blogul Mariei inca de la aparitia sa si cred ca original cum e trebuie sa ramana si singular.

UPDATE: In 2008, apararea bunurilor personale va fi cu atat mai importanta cu cat multe bloguri vor cauta sa isi monetizeze existenta si/ sau sa concureze cu alte media, conditii in care a fi original sau a avea exclusivitati conteaza foarte mult.

Victor Ciutacu ne arata recent cat de mult tine la informatiile sale.

Etichete:

Online: Top clipuri virale 2007

Am sa fac in zilele urmatoare cateva topuri legate de advertising (mai putin anul acesta), online si blogosfera. Am sa incep cu topul spoturilor virale, cu mentiunea ca e vorba de un clasament strict personal. Asadar...
Top 10 clipuri virale 2007
1. O lume plina de MMS-uri (Cosmote)
Un spot TV care a devenit un viral pe Internet. O asemenea performanta intalnesti mai rar.
2. Zboara, mielule, zboara (Olimpiadele Comunicarii)
Un clip care a mizat clar si cu succes pe popularitatea lui Bogdan Naumovici pentru a deveni un viral.
3. Cate felii, atatea posibilitati (Vel Pitar)
Spot testat intai in mediul online, cu o difuzare ulterioara pe TV. Efectul sau viral s-a propagat din online si catre presa.
4. "Shi faaashi" (Budai Beer)
Probabil cel mai haios viral al anului pentru un brand inexistesnt care ar putea face acum vanzari bune in viata reala.
5. Hai sa ne impacam (Romtelecom)
Un clip cu destinatie virala pentru promovarea convorbirilor gratuite.
6. Taran in .ro (Catavencu.ro)
Relansarea site-ului Catavencu a venit la pachet cu un clip de inspiratie virala.
7. Exista un pic de Zuzu in fiecare (Zuzu)
Nu stiu daca e doar un spoof sau un clip realizat de agentia brandului Zuzu, dar mi se pare o idee buna pe care se poate merge si "oficial".
8. Ce se intampla (Bookfest)
Festivalul de carte Bookfest s-a bucurat de un blog si cateva actiuni cu tinta virala.
9. Nunta pe NeVe (Radio 21)
Concursul lansat de Radio 21 a avut un real succes media. Nici spoturile de promovare nu au fost mai prejos.
10. Dentistul (Orangina)
Un clip gasit pe bloguri internationale ce promoveaza site-ul ShakeIt.ro.
UPDATE: Clipuri virale 2007
Costin completeaza si "amendeaza" acest top intr-un post de-al sau. Preiau sugestiile lui, le "amendez" si ii raspund aici la nedumeriri.

Propunerile lui Costin + observatiile mele:
Dacia vs. Lada - Pro-Street România
Interesant. Chiar bun. E si pe YouTube sau Trilulilu?
Mai bine cumpără două! - Crai
Nu orice spot care are putin umor (grosolan) este automat un viral. Eu unul nu l-am vazut pe bloguri.
Vogatore, Masajul si Nimic - eJobs
Cred ca aceste spoturi au fost preluate pe bloguri doar in contextul noutatii campaniei. Nu cred ca au generat acel buzz... e o parere personala.
Nedumeririle lui Costin + raspunsurile mele:
"Nu am inteles unde e viralul in Ce se intampla (Bookfest) la fel de bine cum nu am gustat mult prea rasuflatul Taran in .ro (Catavencu.ro).
Ce se intampla - Blogul, filmuletele, dar mai ales actiunile in sine din acea campanie au fost gandite sa genereze un efect viral. Eu unul nu l-am simtit, recunosc, insa efortul si strategia merita salutate.
Taran in .ro - Nici eu nu l-am gustat prea bine, dar si aici ideea de a crea un clip cu potential viral pentru a sustine o lansare mi s-a parut buna.
O observatie generala despre virale
Cine a spus ca "viralele nu se fac, ele devin" a avut dreptate. Exemplu cel mai bun aici e Cosmote. Cu toate acestea sunt cazuri in care folosind anumite ingrediente poti avea o minima garantie ca spotul tau va fi colportat. Exemple bune aici sunt Budai si Olimpiadele Comunicarii.
De fapt ar fi trebuit sa fac un Top 5, caci toate dupa locul 5 nu au neaparat o valoare virala.

Etichete: , ,

Personal: In zapada

Aseara eram pornit sa scriu despre drumurile inca nepregatite pentru iarna, dupa atatea discutii/ emisiuni TV/ articole orbane. Iesisem cu masina pana la Bucuresti Mall si pe unele strazi din zona Dristor se aluneca usor chiar si la viteze mici.

M-am linistit acasa cand am vazut la televizor ce viscol si zapada e in tara. La urma urmei, in Bucuresti aseara era mai nimic in comparatie... In cateva ore insa lucrurile s-au schimbat radical. Iar poza de mai sus - facuta azi dimineata de la balcon - arata cum peste noapte am fost ingropati in zapada. Nu am mai vazut de mult timp o carare prin zapada pe un trotuar din Bucuresti.

Nu am o concluzie pentru acest post. O sa o vedem probabil in emisiunile TV de astazi. Am doar o invitatie.

Am pus pe Flickr poza de mai sus, avand tag-ul zapada2008. Te invit sa faci o poza de la geam, din masina, de pe strada si sa o pui apoi pe Flickr cu acelasi tag. Vedem apoi ce a iesit!

UPDATE (10 ore mai tarziu): Deja sunt 67 de fotografii sub tag-ul zapada2008. Am gasit de asemenea mai multe insemnari despre ce se intampla afara:

Etichete: