luni, iunie 30, 2008

Ideas: Fara bani la mine

Sunt multe lucruri pe care le-as experimenta cel putin o data. Nu pe toate si nu pe cele pe care cei mai multi le ascund dupa "macar o data". Imi plac insa ideile indraznete, tot ce iese din obisnuit si demonstreaza ceva. Cat mai constructiv.

Acesta este si motivul pentru care am acceptat o provocare: timp de o luna nu voi mai folosi bani cash in viata de zi cu zi, ci doar un card. O luna voi umbla fara bani in buzunar, ma rog in portofel. Tot ce voi cumpara, achita, cheltui intr-un fel va fi cu cardul. Daca ma intalniti, puteti sa ma provocati sa va arat portofelul!

Am intrat in acest joc si pentru ca prefer platile cu cardul, desi la noi poti avea multe surprize si uneori nu ti se pare o treaba atat de usoara si fireasca. In strainatate e o placere chiar. Un alt motiv tine de cateva experiente mai putin placute legate de platile cu cardul si relevate pe blog la nervi. Mai mult, sunt atatea lucruri pe care as vrea sa le cumpar online si pana acum nu am putut (va explic mai multe mai tarziu).

Si nu in ultimul rand, aceasta experienta va fi pentru mine si un curs in ceea ce inseamna plata cu cardul, caci imi propun sa aflu cat mai multe lucruri despre acest instrument.

Aceasta campanie se desfasoara cu sprijinul MasterCard Romania si este initiata prin agentia Premium Communication (au scris si ei ceva despre mine la ei pe blog). Voi utiliza deci in aceasta luna un card MasterCard. Este un Gold, ce vine si cu o linie de credit destul de buna si alte facilitati (voi reveni si asupra acestui aspect).

Fiind vorba de o campanie pe bloguri, am convenit cu initiatorii sa pun la finalul fiecarui post urmatoarea nota:

Experiment MasterCard - nici o plata fara card
.

Etichete: , ,

Media: Sa nu ajungem mai rau

Iulian Comanescu lanseaza o dezbatere pe bloguri despre legea stirilor dualiste, daca o pot numi asa. Ati auzit probabil ca doi parlamentari, Ioan Ghise si Gheorghe Funar, doresc ca in jurnalele TV sa fie difuzate in masura egala stiri cu caracter negativ si stiri cu caracter pozitiv. Legea a trecut de Senat si este in asteptarea promulgarii de catre presedintele Traian Basescu.

Nu prea ma mai uit la TV si nici nu ajung vreodata in fata unui televizor, cand sunt difuzate stirile de la ora 5. Am prins insa de mai multe ori stiri care m-au facut sa schimb canalul si sa imi doresc o alta politica editoriala a buletinelor de stiri. Cu toate acestea, legea propusa mi se pare o mare greseala, un atentat la libertatea de expresie si un posibil act de cenzura jurnalistica.

Domnilor politicieni, suntem deja pe o pozitie rusinoasa in raportul Freedom House despre libertatea presei, vreti sa ne afundam si mai mult?

De pe AdPlayers am aflat ca CNA este impotriva legii.

Etichete:

duminică, iunie 29, 2008

Online: Ti-ai face un site pe .apple?

Se pare ca de anul viitor (cam) oricine va putea cumpara o extensie de domeniu web cu ce nume doreste, asta dupa ce pana acum eram nevoiti sa alegem dintr-o oferta restransa (.com, .net, .org etc).

Din DailyBusiness aflu ca o astfel de extensie s-ar elibera pentru 100.000 $, ceea ce nu pare foarte mult daca gasesti o cale sa o folosesti cu cap.

Zoso spune care pe langa bani ai nevoie si de un plan de afaceri pentru extensie. Interesant. Oricum cred ca primele domenii vor fi cumparate de corporatii si de cei care vor vana numele unor business-uri sau interese de grup, sa zicem .shop sau .gay.

Corporatiile le vor putea folosi ca modalitate de branding la nivel multinational sau pentru a crea comunitati. Si aici e interesant de facut niste scenarii. Daca ma gandesc un pic .apple se anunta a fi extensia cu cel mai mare succes, compania condusa de Steve Jobs avand si produsele si awareness-ul/ hype-ul necesare pentru a o fructifica la maximum.

Ce alte extensii credeti ca vor avea succes?

Etichete: ,

Blogs: Intalniri cu bloggeri

Am fost implicat anul acesta in trei intalniri de companie la care au fost invitati in principal bloggeri. Apoi se intampla sa primesc din ce in ca mai multe invitatii la diverse evenimente de presa, in calitate de blogger. Nu in ultimul rand, am fost intrebat: Cum stim ce bloggeri sunt interesati sa vina la un eveniment? (companii). De unde aflu si eu cand sunt aceste intalniri? (bloggeri).

In acest context am lansat un mic experiment. E vorba de o pagina in care bloggerii interesati sa vina la evenimente isi pot declara intentia. E o pagina simpla care expira de la sine in 60 de zile si nu colecteaza adrese de e-mail. Deci nu ar trebui sa ne facem griji de partea aceasta.

Hai sa vedem daca asa ajung mai multi bloggeri la evenimente!

Etichete: , ,

Media: Reclame interactive

Revista digitala MotorPlay a trecut de numarul pilot si a lansat pe la inceputul lunii iuni o noua editie. Realizatorii au pastrat consistenta si creativitatea in design, ceea ce ma face sa cred ca numarul fanilor va creste in curand.

Acest numar 1 vine si cu o noutate. MotorPlay include acum trei reclame pe formatul spread de revista, toate avand o componenta interactiva:
  • Reclama Honda iti ofera link spre lista de dealeri ai brandului.
  • Mazda te invita la un concurs direct din ad si "embedeaza" un mic clip.
  • BMW ofera un ad video in locul unei machete statice.
Deja sunt curios sa vad ce reclame va aduce editia urmatoare.

Etichete: , ,

Events: Unde nu am ajuns

Am ratat in ultimele doua saptamani trei evenimente la care am fost invitat si la care mi-ar fi placut sa ajung. Chiar si asa, cred ca merita mentionate:

Bunele practici in comunicarea pe Internet (joi 19 iunie)
O intalnire la CJI in care s-a vorbit despre auto-reglamentarea comunicarii pe Intenet, daca este posibila si care sunt pasii care trebuie urmati. Am sustinut aceasta idee inca de acum un an si jumatate, cand a aparut (cred) prima data in contextul dezvoltarii blogging-ului la noi. Sorin Tudor are chiar o propunere interesanta in directia asta. Sper sa o demareze cat mai curand.

Seminarul "Puterea comunicarii in campania antifumat" (26 iunie)
Seminar ce face parte din sirul de evenimente menite sa marcheze introducerea în Romania, la 1 iulie 2008, a avertismentelor vizuale (pictograme) pe pachetele de tigari, ca masura suplimentara de combatere a consumului de tutun. Am vazut anul trecut in Singapore asemenea pictograme si sunt chiar scary (ceva in genul asta). Ar putea avea un efect asupra fumatorilor de ocazie.

Premiera documentarului "Migratorii" (27 iunie)
Un film realizat de Adina Valean si co-produs de Iulian Comanescu, in care se vorbeste despre migrarea fortei de munca. Tema chiar mi se pare interesanta si mai ales efectele plecarii romanilor sa munceasca afara. Vorbeam cu cineva zilele trecute calitatea oamenilor ramasi in tara sa acopere locurile celor plecati, pe o piata care duce lipsa din ce in ce mai mult de resurse umane.

Etichete:

sâmbătă, iunie 28, 2008

Blogs: Cand e lumea activa pe bloguri

Prin februarie va povesteam aici despre Harta Blogosferei, o aplicatie bazata pe blogurile din RoBlogFest care arata interactiunea dintre bloguri.

Autorul hartii respective a vrut sa mai afle ceva: cand se inregistreaza cea mai mare activitate pe bloguri in timpul zilei, dar si pe saptamana (vezi graficul de mai sus).

Asa cum se spune si acolo, se remarca o activitate crescuta in jurul orelor de pranz. Oare scriem si citim bloguri mai mult in pauza de masa?

Etichete: , ,

Blogs: Cat de mult conteaza comentariile?

Acum vreo doua saptamani Bobby vroia sa afle cat de important este sa raspunzi la comentariile primite pe blog. Ieri Stefan punea sub semnul intrebarii utilitatea blogului personal pe fondul unei implicari reduse din partea vizitatorilor.

Si eu ma mir adesea de numarul de comentarii primite fata de numarul celor care intra pe acest blog. Am insa si un raspuns. Pe de o parte posturile mele sunt de cele mai multe ori informative si nu invita la dezbatere, pe de alta parte, multi dintre vizitatori nu sunt genul de comentatori, fiind probabil non-bloggeri.

In contextul posturilor scrise de amicii de mai sus, am ajuns sa ma intreb: Cat de mult conteaza comentariile? Reprezinta numarul lor masura succesului unui blog?

Etichete:

vineri, iunie 27, 2008

Events: Le-am terminat!



Ieri am avut ultimul eveniment din primul sezon al acestui an. Urmeaza o pauza de doua luni si un pic, timp in care planificam agenda pentru toamna. De fapt, lucram deja la mai multe evenimente noi, dintre care doua imi plac in mod deosebit:
  • Webstock & Web 2.0 Awards - o tabara de o zi, un eveniment foarte informal despre social media si web 2.0. Practic, in timpul zilei vom avea mai multe workshop-uri, iar seara vom premia cele mai interesante site-uri web 2.0. Deja avem in pregatire mai multe idei de continut si promovare pentru acest eveniment, la care lucram cu echipele de la Invita.ro, MotorPlay si Radio Lynx. Asteptam fireste si alte propuneri.
  • Mobile Marketing Conference - Daca cu Digital Marketing Forum am deschis zona evenimentelor de new media, cu MMC punctam prima conferinta focusata pe marketingul mobil. Si aici am stabilit deja cateva contacte cu furnizori de solutii de gen si mizam si pe o participare externa.
Pe blog voi anunta in perioada urmatoare toate noutatile legate de aceste evenimente noi si despre altele aflate in curs de finalizare. Cei care au fost la NetCamp anul trecut sau si-au dorit si nu au putut ajunge pot sa isi treaca de acum in agenda ca la inceput de decembrie ne vedem la editia a doua.

Etichete: , , ,

joi, iunie 26, 2008

Online: Carnation lanseaza Pixiland

Am inceput sa primesc din ce in ce mai multe comunicate de presa. Unul primit astazi ma anunta ca s-a lansat un nou site.
"Pixiland este un loc de joacă nou cu rol comunitar, dedicat mai ales tinerilor, unde după crearea propriului personaj utilizatorii pot participa la chat, îşi pot face cunoştinţe noi şi pot juca online."
Site-ul a fost creat de agentia Carnation din Ungaria ca un prim pas pe care il face de la lansarea pe piata locala la inceputul acestui an.

Etichete: ,

Life: Ne-am pozat

Zoso si-a pus repede poza cea noua pe blog. Eu m-am gandit sa o pun pe cea cu gasca alaturi de care am fost fotografiat acum o saptamana in studioul Vista.

Etichete: ,

miercuri, iunie 25, 2008

Blogs: Un nou top al influentei?

A trecut ceva vreme de cand nu am mai vazut un top al bloggerilor. De fapt, in fiecare saptamana putem vedea dinamica influentei bloggerilor pe ZeList. Mai mult, am vazut zilele acestea rezultatele unui sondaj facut printre oamenii de comunicare si marketing de la noi cu privire la bloguri. Detalii in curand.

Pana atunci va propun sa aruncati un ochi pe clasamentul influentei propus de Focus Blog. La prima vedere mi s-a parut ca e topul din ZeList. Apoi insa am descoperit cateva surprize.

Etichete:

marți, iunie 24, 2008

Events: Dezbatere despre new media

Astazi am mai punctat o intalnire cu multi prieteni si oameni interesati de destinele online-ului local. Ne-am adunat la Club Colocvio, spre seara, timp de cateva ore pentru a dezbate putin despre media online. Evenimentul a fost pus in scena de Evensys si Capital, care si-a relansat recent site-ul in versiune beta.

Am ras, ne-am incruntat, am strans din dinti, am intrebat, ne-am contrat, am fost deschisi si sper ca in final am fost cu totii de acord ca e loc si pentru mai bine pe web.

Au asistat oameni din new media si publishing, bloggeri, clienti si ziaristi. Cred ca a fost un mix bun, iar locatia s-a dovedit un bun aliat.

La final am ramas cu multe teme pentru alte intalniri, cu doua initiative interesante discutate cu Sorin si Mihai, dar si cu un simpatic tricou "I'm blogging this.", oferit de Capital.

Gasiti niste imagini aici.

Etichete: , ,

luni, iunie 23, 2008

Life: Mesaj pentru primarul sectorului 4

Postul lui Zoso despre ce asteapta el de la primarul Oprescu mi-a adus aminte de un post pe care zilnic vreau sa il scriu si nu stiu de ce nu l-am pus pana acum. Ma rog...

Vreau sa ii transmit noului primar al sectorului 4 doua lucruri:
  • sa faca ceva cu aspersoarele de pe Sos Berceni care mai mult stropesc carosabilul decat spatiul verde si implicit masinile care trec/ stationeaza (fig 1).
  • sa vorbeasca cu oamenii de la sectorul 3, sa ii dea un sfat cum sa rezolve proasta reorganizare a intersectiei de la Piata Sudului si implicit acel stalp din mijlocul drumului (fig 2).
Multumesc!

Etichete:

Life: Booq - impresii finale

De o luna ma plimb cam peste tot cu un rucsac marca booq, fiind unul dintre participantii inclusi intr-o campanie prilejuita de lansarea brandului in Romania.

Cum am mai spus, am ales modelul Boa XM, ideal pentru un MacBook Pro 15". Din pacate, l-am putut testa doar pe un iBook 12", deci nu am simtit "ce poate" la acomodarea laptop-ului. Inainte de acesta am avut un rucsac decent, luat de la Domo, foarte bun de altfel, dar nu la fel de compact.

Cu plus
  • design - cred ca arata cel mai bine din oferta booq de pe piata noastra.
  • compact - daca te apuci si numeri buzunarele, te vei intreba cate lucruri pot intra in el. Cu toate acestea, nu cred ca si-ar pierde aerul "compact".
  • calitate - foarte bune materialele si mai ales senzatia de durabil pe care ti-o lasa.
  • valoare adaugata - mi se pare genial serviciul TerraLinq, un serviciu online care permite posesorilor de genti booq model 2008 sa isi inregistreze ID-ul unic al gentii impreuna cu datele proprii de contact. Asta in caz ca raman fara geanta.
  • garantia - nu sunt genul care sa strice lucruri, dar am avut parte de mici ghinioane cu divere lucruri, asa ca apreciez o garantie de cursa lunga, in cazul acesta de 2 ani.
Cu minus
  • culoarea la interior - portocaliul de la interior poate parea putin ciudat la inceput.
  • buzunare - foarte multe compartimente si buzunare. Prea multe pentru gustul meu. Eu deschid si bag. Niciodata nu il desfac sa il aranjez. La un moment dat m-am enervat ca nu gaseam ceva in el.
  • legaturi - are niste legaturi de siguranta de care as fi vrut sa scap. Am reusit sa scot doar una.
  • greutate - mi se pare un pic cam greu (1,48 kg) sau poate am doar eu asteptari mari acum cand toate lucrurile scad in greutate si sunt slim.
Concluzie: Recomand booq celor care cauta calitate si rezistenta, dar si eleganta, cel putin pe modelul meu. La urmatorul meu laptop - care va fi un MacBook Pro 15" - voi vedea daca am facut intr-adevar o alegere buna. Oricum, urmatorul rucsac va fi mai minimalist si neaparat slim. Dar poate atunci nu se va mai fi vorba de un rucsac!

PROMOTIE: Timp de o saptamana, din 23 in 29 iunie clientii care utilizeaza codul de promotie "manafu" la achizitia unei genti booq beneficiaza de un discount de 5% la oricare din partenerii booq din Romania. Magazinele partenere le gasiti aici.

Etichete: , ,

Advertising: Fa un panou de multumire

Am aflat abia acum despre proiectul "Panoul de pe Arthur Verona", dar mai bine mai tarziu decat niciodata.

Agentia Cohn&Jansen | Ashley&Holmes a initiat un proiect social, care da ocazia oamenilor de creatie sa se exprime liber pe subiecte de interes general. Agentia a achizionat deci un panou de pe strada Arthur Verona, unde lunar sunt publicate lucrarile echipelor de creatie.

Ce a iesit gasiti aici.

Mai sus gasiti panoul de multumire al Cosmote fata de fosta lor agentie, Cohn & Jansen.

Etichete:

Advertising: Web-ul iar e campion la Cannes





Pentru prima data la festivalul de publiciatte Cannes Lions doua campanii impart Grand Prix-ul: "Gorilla" de la Cadburry si seria "Halo 3", realizata pentru web, de la Xbox.

Dupa ce anul trecut un clip online pentru Dove castiga marele premiu, anul acesta viralele Xbox ne demonstreaza ca digitalul isi pune din ce in ce mai mult amprenta in advertising.

Etichete:

sâmbătă, iunie 21, 2008

Pentru Cristina Plesa

Povestea lui Dan Santimbreanu a facut inconjurul blogsoferei la sfarsitul anului trecut. Dan, diagnosticat cu o tumora pe creier, a reusit sa se opereze in Germania si sa se reintoarca optimist acasa pentru recuperare.

Dan mi-a impartasit ieri povestea Cristinei Plesa, o actrita de 21 de ani care se lupta si ea cu o boala grea. O tumora ii "manaca" stomacul. Sansa ei este o operatie la o clinica din Turcia. Cititi intreaga poveste aici.

joi, iunie 19, 2008

Events: Masinile hibride - moda sau necesitate?

Am ajuns acasa in seara asta destul de obosit si cu putina energie cat sa povestesc cum a fost la intalnirea despre masinile hibride. Am vazut insa ca altii (Marius, Adrian si alt Marius) mi-au luat-o deja inainte si au oferit destul de multe amanunte. Gasiti aici si niste poze.

Ce s-a intamplat de fapt? In jur de 50 de bloggeri s-au intalnit vreme de mai bine de trei ore la Green Hours, unde au discutat despre masinile hibride, avand ca studiu de caz modelul Prius fabricat de Toyota. De altfel, intalnirea a fost sustinuta de Toyota Romania.

Cred ca a fost un eveniment bun si spun asta din prisma dezbaterii prelungite pe marginea subiectului. A fost cumva bun intr-un final si mix-ul de eco-friendly bloggers si cei foarte activi si cunoscuti. Cel mai important lucru atins in intalnire a fost acela ca toti participantii erau interesati de subiect, ceea ce a ridicat calitatea dezbaterii.

Mi-ar placea sa vad puse in practica si cateva idei auzite, studiul propus de Dragos Dehelean si petitia propusa de Dan Dumitrescu.

Ce mi-a placut mie cel mai mult din prezentarea lui Alex, brand manager-ul Prius, a fost slide-ul numit "Ghid de conducere ecologica", care a circulat si sub forma unui fluturas pe mesele de la Green Hours.

Ce urmeaza? O sesiune de drive-test cu Prius, inaugurata chiar in aceasta seara de Radu Ionescu, iar in septembrie vom mai avea o intalnire de eco-blogging si poate chiar mai mult decat atat.

Etichete: , ,

miercuri, iunie 18, 2008

Online: Cel mai scump site din Romania

Eu nu sunt un om tehnic. Am spus-o si o mai spun. Dar chiar si asa am ras cand am citit ce au cumparat unii pentru a sustine un amarat de site cu 70 de unici pe zi. De fapt, trebuia sa va spun de la inceput ca pe site-ul Evenimentul Zilei am citit ca Guvernul a bagat 2,5 milioane de euro intr-un site destinat oamenilor de afaceri. La faza asta mi-a venit sa plang.

Faza si mai tare e ca oamenii din Guvern nu sunt multumiti de ce a iesit si vor o imbunataire. Cam cat ar costa un refresh? Apropo, stie cineva cine e norocosul care a facut site-ul?

UPDATE: Articolul citat este un rezumat dupa un altul aparut in Capital. De acolo am aflat ca se va aloca "un milion de euro pentru reorganizare, rebranding şi dezvoltarea de noi funcţiuni".

VIA: GUSTI ROMAN

Etichete:

Survey: Perceptia antreprenorilor asupra consultantei

In urma cu cateva luni , cu sprijinul lui Mircea Scarlatescu, am lansat o prima initiativa sub umbrela Media 2.0. Era vorba de sondajul despre marketingul pe bloguri, dedicat bloggerilor. Astazi anuntam un nou survey, ce nu vizeaza bloggerii, ci antreprenorii.

Business Consulting Survey isi propune sa evalueze perceptia asupra consultantei in randul antreprenorilor. Chestionarul a fost pus la dispozitie de programul Business Advisory Services (BAS) Romania, administrat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si finantat de Guvernul Austriei.

Practic, BAS doreste sa ofere antreprenorilor romani acces la consultanta si chiar fonduri pentru aceasta. Asadar, ii invit pe toti antreprenorii care citesc acest blog si nu numai sa completeze chestionarul nostru.

Etichete: , ,

Events: Ce a mai fost si ce urmeaza


Saptamana trecuta a fost Idea Forum, editia a doua. Au aparut deja mai multe posturi pe bloguri, le vom pune cel mai probabil pe site-ul evenimentului. Pana atunci, va invit sa vedeti prezentarile. Mai sus este prezentarea lui Serban Alexandrescu (Headvertising).

Tot saptamana trecuta a fost si Web-Club #2, cu Alexis Bonte invitat special, care alaturi de George Lemnaru a povestit despre finantarea obtinuta de eRepublik.

Saptamana viitoare vor avea loc doua seminarii din seria Advertising 2.0: Search Engine Marketing si Marketing for Financial Services.

Pe langa aceste evenimente ce tintesc segmentul business, voi fi implicat in cateva intalniri informale intre bloggeri, avand diverse teme. Nu este o reluare a initiativei Netoo, caci vreau intai sa vad cum functioneaza noul format: intalniri cu un subiect bine definit si cu o audienta direct interesata. Iata ce urmeaza:
  • Masina hibrida - moda sau necesitate? - o intalnire cu bloggeri interesati de noi tendinte, de piata auto si mai ales de probleme de mediu.
  • Reinventing online media - o intalnire cu bloggeri si media online despre noile directii de dezvoltare pentru site-urile media (informatii, publicatii online, extensii online ale presei etc).
Aceste doua intalniri sunt si un test inainte de evenimentul de blogging si web 2.0 anuntat acum ceva vreme si pe care l-am reprogramat pentru toamna. Mai multe detalii in curand.

Etichete: , , , , ,

luni, iunie 16, 2008

Tools: Marker pentru pagini web

Am dat astazi peste un tool interesant pentru cei ce sharuiesc pagini web sub diverse pretexte. Awesome Highlighter este un fel de carioca online ce iti permite sa subliniezi anumite pasaje dintr-un text, dupa care iti genereaza un link cu pagina respectiva.

Etichete:

Advertising: Nominalizari la Cannes Lions

Saptamana aceasta publicitatea mondiala si-a mutat sediul la Cannes pentru cea de-a 55-a editie a celui mai mare festival de advertising din lume.

Elena Ionita, planner la Leo Burnett, se afla acolo si transmite impresii de la eveniment pe blogul Planning.ro.

Tocmai am aflat ca Starcom si Leo Burnett au primit deja doua nominalizari: Starcom la "Best Use of Magazines" cu o lucrare pentru Avon si Leo la "Radio" cu un spot pentru Western Union.

UPDATE: De la Cannes mai transmit Subiectiv si Business Standard.

UPDATE 2: Wall-Street are de asemenea o sectiune dedicata Cannes Lions.

UPDATE 3: Opt agentii romanesti finaliste pana acum la Cannes Lions: Press, Media, Direct, Radio (via AdPlayers)

Etichete:

duminică, iunie 15, 2008

Trends: Ce ne asteapta?

FutureLab, o companie belgiana de consultanta, va intra in urmatoarele doua luni pe piata din Romania, vizand doua directii de dezvoltare initiale: strategii de marketing si inovatia in retail.

Alain Thys, unul dintre partenerii FutureLab, a fost la sfarsitul lunii mai in Romania pentru a vorbi la Retail Innovation Conference.

Am amintit acum despre FutureLab si Alain pentru ca astazi mi-am adus aminte de ceva ce acesta a zis la conferinta.

Alain spunea ca cea mai mare problema pe care o va avea retail-ul in perioada urmatoare nu este data de inasprirea concurentei, ci de resursele umane, de fapt, de lipsa lor. Cu atatea noi lanturi de retail (OBI, Lidl, Aldi) asteptate sa intre si cu celelalte existente in curs de extindere, principala provocare pentru companiile din domeniu va fi data de recrutarea angajatilor. De unde ii vor lua?

Am amintit de aceasta idee pentru ca astazi un prieten mi-a povestit o intamplare uimitoare. La una din locatiile unui mare retailer bucurestean au functionat dimineata doar trei case de marcat, desi magazinul era plin. Motivul? Casierele nu au venit la serviciu. Se pare ca si ieri a fost aceeasi situatie, numai ca atunci casierele au venit, si-au baut cafeaua si apoi au plecat acasa.

Nu am dat numele retailer-ului pentru ca nu stiu cat de adevarata este aceasta intamplare. De fapt nu o pot verifica.

Parerea mea - si cred ca e de bun simt - e ca in mai toate sectoarele care au inregistrat cresteri accelerate in ultimii doi-trei ani vor aparea probleme de personal sau deja se simt. Chiar si in media s-a simtit dupa dezvoltarea grupurilor conduse de SO Vantu si Dinu Patriciu, care au absorbit din toate partile oameni lasand locuri goale ce trebuiau cumva umplute.

Daca in constructii, probabil cel mai afectat sector in acest sens, s-a gasit forta de munca in Asia, in retail si in media de unde vor veni oare oamenii?

Etichete: , ,

miercuri, iunie 11, 2008

Ideas: Aplicatii mioritice pentru iPhone

Au trecut doua zile de la anuntarea iPhone 3G si vad ca lumea e inca entuziasmata si vorbeste despre asta. TechCrunch are un post interesant despre succesul lui Jobs.

Dar lucrurile legate de acest nou icon nu se intampla numai "la ei". La noi, MB Dragan a anuntat astazi lansarea aplicatiei pentru iPhone bazata pe Yahoo! Maps.

Si nu e singura jucarie de acest gen. Prietenii de pe Twitter mi-au spus de iBook si Frenzic, dar cum nu mai am iPhone, nu am cum sa le testez.

Etichete: , ,

Life: Intrebarea serii

In seara asta am schimbat bateriile la mai multe lucruri de prin casa. La final m-am ales cu mai multe baterii consumate. Ce fac cu ele acum? Pe ambalaje vad ca nu trebuie sa le arunc la gunoi. Atunci unde? Exista un program la noi pentru astfel de "gunoaie"?

Etichete:

Media: Mediafax se lanseaza in Cehia

Mediafax se lansează, miercuri, 11 iunie, pe piaţa media din Cehia, unde funcţionează ca singura agenţie de presă privată care transmite informaţii în timp real din toate domeniile.

Agenţia furnizează fluxuri de ştiri şi fotografie despre toate evenimentele importante ale zilei. Informaţia în format text şi foto este transmisă în timp real, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, prin intermediul site-urilor www.mediafaxbiz.cz, respectiv www.mediafaxfoto.cz. Instituţiile de presă au astfel la dispoziţie în jur de 300 de ştiri pe zi, din domeniile: politică, economie, sport, fapt divers, cultură, evenimente din Republica Cehă şi din străinătate.

Mi se pare foarte tare ce face Mediafax. Si mai tare mi se pare ca sunt singura agentie privata intr-o tara mult mai dezvoltata ca a noastra.

Etichete: ,

Advertising: Tempo se lanseaza in branding si planning

Tempo anunta lansarea Brand Motion, companie specializata in servicii de strategie de comunicare si branding.

Compania Brand Motion va furniza doua categorii de servicii: strategie si planning de comunicare, pe de o parte, si branding, pe de alta parte. Dintr-o perspectiva integrata, cele doua servicii vor asigura competenta completa necesara pentru a construi si dezvolta branduri, prin alinierea viziunii de conceptie a brand-ului cu demersul strategic de comunicare, prin care se urmareste cresterea si maximizarea valorii marcii pe piata.

Nucleul de experti al noii companii este format din: Mihaela Stanoiu - Managing Partner and Strategy Development; Dan Bododea - Partner, Director Research and Insights; Delia Soare - Partner, Brand Consulting; Lavinia Bucur - Communication Planner; Luiza Binga - Consumer Research Analyst.

Din ce stiu eu, Tempo asigura pana acum servicii de planning si branding cu resurse in-house. Mi se pare insa indrazneata miscarea lor, caci incearca sa dezvolte in doua directii care se bucura de foarte mult awareness, dar care nu prind viteza. Planning-ul este inca o disciplina aflata la inceput, pe care unele agentii o descopera abia acum. Iar branding-ul nu a dat semne in ultimii ani ca s-a "imbogatit", asa cum asteptam probabil cu totii.

Sunt insa optimist in privinta lor si probabil miscarea facuta de Tempo vine sa ne arate ca lucrurile sunt pe calea cea buna.

Etichete: ,

luni, iunie 09, 2008

Mobile: Se intampla lucruri

Pentru cei interesati de ce se mai intampla in zona telefoniei mobile, zilele acestea au fost incarcate de lansari si anunturi. Numai eu am numarat deja 3 lansari importante de terminale in cateva zile, incluzand aici si iPhone 3G.

Maine HP anunta oficial HP ipaq 910c, iar Zoso va participa la lansare.

Iar Microsoft pariaza mult pe Windows Mobile, cu un ochi atintit la cresterea pietei de smartphones, cu 50% pe an, de la noi. Asta ma face sa cred ca Microsoft va face un push de promovare in telefonia mobila. Ceea ce pare interesant si funny in contextul in care Orange vrea sa devina un mare comerciant de laptop-uri. Ca sa vezi cum se imbina business-urile!

Microsoft mizeaza in campania sa pe vanzari de 3 la 1 fata de iPhone in 2008 (asta mondial) si pe integrarea Windows Mobile in 21 de tipuri de terminale, dintre care cele mai asteptate sunt HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro si Sony Ericsson Xperia X1.

Etichete: , , , ,

Online: S-a lansat si iPhone 3G



Cel mai tare lucru la noul iPhone mi se pare pretul: 199$ pentru modelul de 8GB. Sunt convins ca tot ce a pus Apple in el e foarte-tare - unele chestii imi suna si mie bine desi nu sunt tehnic de felul meu - dar tot la pret mi-e gandul. Pornind de la aspectul asta, mai putem vorbim de competitie?

Alte lucruri interesante despre iPhone anuntate de Steve Jobs:
  • Anul acesta ajunge oficial in 70 de tari. Pana si in Kenya si Botswana.
  • Bateria ar trebui sa tina 300 de ore in stand-bye si 24 de ore de auditie continua.
  • Scade insa durata pentru convorbiri la jumatate cand e cuplat la reteaua 3G.
  • S-au vandut deja 6 milioane de iPhone pana acum. Pariaza cineva ca vand dublu pana la sfarsitul anului?
  • Lansarea oficiala e pe 11 iulie. Oare acum se mai gasesc iPhone in magazine?
Urmariti cum a fost lansarea aici.

Daca ma gandesc bine, Orange ar putea lansa iPhone in Romania pe 1 iulie. Cum suna data asta?

UPDATE: Deci nu mai inteleg nimic. Pe site-ul Apple scrie ca iPhone 3G vine in Romania si ca il gasesti la Orange in magazine. Sa vezi ca anunta maine Orange ca e disponibil deja in magazine, pe asta nou, nu pe ala vechi. Chiar nu facea sens sa aduca un model retras din fabricatie! Sa vedem deci...

Etichete: , ,

Gadgets: Si Samsung Omnia arata interesant

In asteptarea noului iPhone, ceilalti producatori se grabesc sa isi anunte modele asemanatoare. Azi e randul Samsung sa anunte Omnia.

IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
WORKSHOPS | NU RATA SEMINARIILE DE PLANNING SI MARKETING

Etichete: , , ,

duminică, iunie 08, 2008

Gadgets: Iata-l si pe Thunder!

Va aratam acum cateva saptamani o simulare facuta de Boy Genius Report pentru primul model fara taste de la BlackBerry. Astazi, tot Boy Genius ne arata prima imagine oficiala a BB Thunder. Acum stau si ma gandesc: Sa astept BB Bold sau Thunder?

IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
WORKSHOPS | NU RATA SEMINARIILE DE PLANNING SI MARKETING

Etichete: ,

Online: Evaluare post-campanie

Multi dintre cei care au participat joi la campania pe status-uri de Yahoo Messenger mi-au cerut sa le impartasesc rezultatele. Sper sa nu ii dezamagesc cand vor citi aici ca nu am masurat mare lucru si nici nu am cautat sa demonstrez eficienta campaniei, ci am vrut doar sa o pun in practica.

De altfel, promovarea prin status YM nu este gaselnita mea. Multi utilizatori isi fac reclama astfel de mult timp. La mine in lista cam toti web-developerii isi pun din cand in cand in status link-uri catre ultimele lor creatii.

Ce am facut eu probabil in premiera a fost sa conving mai multi oameni sa puna in acelasi interval (ma rog, mai bine zis in aceeasi zi) acelasi status, avand ca scop generarea unei campanii in acest mediu.

Estimez ca in jur de 100 de persoane au participat la campanie. Ar fi fost mai multi daca unii erau online in ziua propusa de mine sau ar fi vazut mesajul la timp. Deci pe viitor ar trebui aranjata mai din timp.

Altii nu au putut pune status-ul desi au dorit. Am suspectat intai o limitare de la Yahoo, insa unii au reusit sa il puna dupa un mic artificiu. Oricum, ar fi trebuit sa mearga de la sine. Deci pe viitor cred ca ar trebui cerut voie de la Yahoo sau macar sa existe o asigurare ca va functiona.

Traficul pe site-ul Idea Forum a inregistrat joi o crestere de 8 ori fata de ziua precedenta. Nu va asteptati la cifre mari, vorbim de un site pentru un eveniment de nisa. Din ce incerc sa imi imaginez, estimez o rata de click foarte buna.

Nu stiu si sincer nici nu cred ca a avut si o dimensiune virala aceasta actiune. Niste prieteni insa si-au convins colegii sa puna si ei status-ul desi nu ma cunosteau. Deci pe viitor se poate incerca si o abordare virala, un fel de "da mai departe, ca iti dam si noi ceva inapoi".

La final, doresc sa le multumesc - si aici - celor care s-au implicat in campanie.

IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
WORKSHOPS | NU RATA SEMINARIILE DE PLANNING SI MARKETING

Etichete: , ,

sâmbătă, iunie 07, 2008

Mobile: Cum arata iPhone 2

Lansarea noului iPhone/ iPhone 2 / iPhone 3G se apropie. CrunchGear "a pus mana" pe cateva imagini cu acest model.

Interesant de vazut la lansarea in Romania - probabil prin septembrie, cu un teasing din vara, ca sa creasca interesul - este impactul din primele zile oficiale pe piata. Ma refer aici la numarul de telefoane vandute.

De ce spun asta? Pentru ca acum exista deja un numar bun de iPhone pe piata, cele mai multe achizitionate de acei early adopters, de altfel si clientii vizati de orice produs nou, inclusiv pentru oferta Orange. iPhone este apoi la noi si un telefon de fitze, asa ca si pe segmentul acesta e acoperita cat de cat cererea.

Deci de unde ar veni noii utilizatori de iPhone la noi?

Aici mai apare o intrebare: Va costa un iPhone mai mult la Orange decat pe "piata alternativa", unde am auzit ca au mai scazut preturile?

O abordare interesanta pentru Orange ar fi sa intre putin pe teritoriul BlackBerry, in sectorul de business, unde achizitionarea de terminale noi nu tine de pretul lor. iPhone e un bun incentive pentru pastrarea unor abonati corporate si in ultima instanta pentru cei ce detin telefoane de companie.

Ce alte scenarii vedeti?

IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
WORKSHOPS | NU RATA SEMINARIILE DE PLANNING SI MARKETING

Etichete: , , ,

vineri, iunie 06, 2008

Advertising: De ce iubesc publicitatea


Vreo 10 ani si mai bine am mancat publicitate pe paine. Ma interesa tot ce era legat de domeniu. De un an si ceva mi-a scazut interesul. O data pentru ca la noi se inregistreaz aun regres la nivel calitativ si apoi pentru ca m-am apropiat mai mult de Internet si blogging.

Publicitatea ramane insa o mare iubire, dovada si evenimentele de profil pe care le organizez, dar si pentru ca din cand in cand un spot ca cel de mai sus reaprinde pasiunea. Enjoy!

VIA: DORIN BOERESCU

IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
WORKSHOPS | NU RATA SEMINARIILE DE PLANNING SI MARKETING

Etichete:

joi, iunie 05, 2008

Life: Se stinge lumina astazi

Astazi este Ziua Mediului. Iar cea mai mare actiune a acestei zile pare a fi initiativa Ministerului Mediului de a stinge lumina in 20 de orase. Din ce am citit in doua surse, am aflat ca marea gaselnita este intreruperea iluminatului stradal in orasele vizate, undeva dupa orele 21.00.

Acum, imi place ideea in sine de a economisi, de a face ceva legat, cu cap, bine coordonat, dar ma intreb: De ce iluminatul public? De ce au atins ceva ce inca ne doare?

Sper sa nu avem intamplari nedorite in urma acestei campanii!

Off-topic, dar in legatura cu ziua de astazi, vroiam sa spun mai demult ca mediul va fi in viitorul apropiat unul din subiectele principale in media, marketing si multe domenii de activitate de la noi. Simt ca se apropie si de noi din ce in ce mai mult eco-awareness-ul. Cel putin in blogosfera, incepe sa se simta destul de bine.

Dublate de actiunile gen citizen social responsibility, campaniile de mediu vor creste in numar si intensitate. E o parere personala, pe care o voi sustine si eu in cadrul unor evenimente viitoare si pe blog.

p r o m o
IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
WORKSHOPS | NU RATA SEMINARIILE DE PLANNING SI MARKETING

Etichete: , ,

Advertising: Razvan Varabiescu se desparte de Media Direction

De la Subiectiv am aflat ca Razvan Varabiescu paraseste postul de managing director al agentiei Media Direction. Este pentru a doua oara cand Razvan se desparte de agentie, prima plecare datand din toamna anului 2006. A revenit insa la scurt timp pentru a prelua conducerea agentiei.

Il cunosc pe Razvan de ceva vreme si pot spune ca este un bun profesionist. Sunt sigur ca deja are cateva oferte. Dar - cine stie? - poate trece la consultanta, ca to se gandea la un moment dat!?

p r o m o
IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
WORKSHOPS | NU RATA SEMINARIILE DE PLANNING SI MARKETING

Etichete:

Life: Doua pentru niste prieteni

Doi amici m-au rugat sa le dau mesajele pe blog:
  • Daca e cineva in cautarea unui Director IT/ adminsitrator de retea serios, cu experienta relevanta, e rugat sa imi lase mie in comments datele de contact sau sa imi trimita un e-mail.
  • Stie cineva un convertor (Windows) pentru fisiere video de tip .mts? Amicul foloseste un Canon HF10.
p r o m o
IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
WORKSHOPS | NU RATA SEMINARIILE DE PLANNING SI MARKETING

Etichete:

Online: Campanie pe status-ul de messenger

Am zis pe blog mai devreme si pe Twitter de cateva zile ca voi pune in practica o idee. Este vorba de o campanie pe status-urile de Yahoo Messenger.

Pe scurt, am rugat mai multi prieteni / colaboratori sa isi puna astazi ca status pe messenger www.ideaforum.ro. Am primit peste 80 de raspunsuri favorabile si chiar sprijin de la persoane pe care nu le-am intalnit pana acum, iar la Godmother/ Hyperactive, mai multi oameni din firma au acest status acum.

Estimez ca acum, la pranz, au acest status pe YM peste 80 de persoane. De fapt, campania a trecut de YM si a ajuns si pe Gmail Chat.

Nu ma astept la un efect anume al acestei campanii. Am vrut doar sa arat ca se poate face. Sper ca in viitor vom vedea o campanie adevarata de acest fel, cu strategie si creatie in spate.

Am ales sa folosesc status-ul de messenger pentru ca am observat ca multe lume ii da o atentie deosebita. Eu de multe ori clickez pe link-urile propuse de cei pe care ii am in lista, sa vad ce promoveaza. Campania continua pana la sfarsitul zilei.

p r o m o
IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
WORKSHOPS | NU RATA SEMINARIILE DE PLANNING SI MARKETING

Etichete: , , ,

miercuri, iunie 04, 2008

Life: Test la jumatatea drumului

Port un rucsac booq de mai bine de doua saptamani, primit la test de la importatorul oficial.

Cred ca m-am lacomit putin alegand un Boa XM pentru MacBook Pro 15", cand eu detin un iBook 12". Poate mi se potrivea mai bine un Mamba Pack, caci mai dureaza ceva timp pana voi schimba portabilul. L-as fi simtit altfel pe spate, dar mai ales laptop-ul meu ar fi stat cumintel la locul lui. Acum isi cam face de cap in buzunarul sau.

Nu sunt genul care sa care multe lucruri dupa el si nici sa isi ordoneze lucrurile in interior. Deschid de obicei fermoarul cat sa "arunc" in el ce am de luat cu mine, de aceea pana acum nici nu m-am uitat sa vad cum e la interior. Cred ca un rucsac cu cateva buzunare imi este de ajuns.

Mi se pare in continuare ca este cea mai buna alegere pentru cei ce cauta un rucsac mai business. Nu inteleg insa de ce au pus atatea legaturi de siguranta. Ce as putea pune in el ca sa am nevoie de vreo doua chingi care sa mi-l tina strans pe piept?

p r o m o
IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
WORKSHOPS | NU RATA SEMINARIILE DE PLANNING SI MARKETING

Etichete: , ,

Ideas: Poate iese ceva interesant

La Idea Forum se va vorbi despre idei noi. Am profitat de ocazie si mi-am propus sa pun in practica o idee mai veche. Pentru asta am rugat 100 si ceva de prieteni / colaboratori / cunoscuti sa mi se alature intr-un demers de guerrilla, as putea spune. Vreo 70 si ceva dintre ei au raspuns invitatiei mele in mai putin de 24 de ore. Unii chiar mi-au propus sa mai aduca si din prietenii si colegii lor. Am zis: the more, the merrier.

Sper sa ne iasa actiunea. Cred ca e o idee care ulterior va putea fi exploatata si de altii.

Restul detaliilor vin maine.

p r o m o
IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
WORKSHOPS | NU RATA SEMINARIILE DE PLANNING SI MARKETING

Etichete: , ,

luni, iunie 02, 2008

Online: Noutati de luni

La final de zi, o mica retrospectiva a subiectelor aparute in Inbox sau in reader:
  • Carmen Holotescu anunta un curs online de microblogging.
  • Adobe a lansat Acrobat.com.
  • TinEye e un motor de cautare care iti arata in cate alte locuri apare o poza.
  • Zoso testeaza un Volvo C30.
  • Ionescu, Panaitescu si Roua testeaza doua SsangYong, in a doua campanie pe bloguri initiata de Autoitalia.
  • Un amic mi-a dat un link spre Masaj la Birou. Cred ca in curand vom vedea si un "drive-test".
  • Business Standard a lansat o campanie cu doua spoturi simpatice.
  • Nescafe te duce la cel mai recent film cu Angelina Jolie. Citeste aici cum poti sa rezervi un cinematograf.
p r o m o
IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
WORKSHOPS | NU RATA SEMINARIILE DE PLANNING SI MARKETING

Etichete: ,

Events: Planning si strategie din California

Ed Cotton este unul dintre invitatii internationali de la Idea Forum. Vine de la agentia americana BSSP, unde este director de strategie. Lucreaza pe branduri precum BMW, Mini, Epson, Diageo. IQads a publicat saptamana trecuta un interviu cu el despre cea mai recenta campanie Mini.

La Idea Forum, Ed va vorbi in prima zi despre "retete" de succes pentru consolidarea relatiei intre un brand si consumatorii sai, iar a doua zi va sustine un workshop de planning si strategie, pe care oamenii din agentii (si nu numai) nu ar trebui sa il rateze.

Ed se bucura de un awareness foarte important si in blogosfera de marketing mondiala. A initiat un blog de trendspotting si branding numit Influx Insights, clasat pe locul 79 in Topul celor mai bune 150 de bloguri de marketing din lume, realizat de Advertising Age.

Mai mult, a lansat un blog numit Planning fo Good prin care ii "provoaca" pe plannerii din intreaga lume sa gaseasca dezlegari pentru brief-urile unor campanii sociale.

Anterior BSSP, Ed a condus departamentul de Account Planning al agentiei McCann-Erickson Seattle.

p r o m o
IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
WORKSHOPS | NU RATA SEMINARIILE DE PLANNING SI MARKETING

Etichete: , , ,

Life: Striptease la metrou


De data aceasta nu comentez. Cred ca filmul spune tot.

VIA: VLAD PETREANU

Etichete: ,

duminică, iunie 01, 2008

Life: Dupa primul tur

Am fost la vot in cele din urma, desi m-a batut gandul la un moment dat sa abandonez ideea. Poate fi o aventura cautarea sectiei de votare atunci cand nu locuiesti la adresa din buletin. Ma rog, m-a descurcat mai bine dcecat ma asteptam. La gasirea sectiei.

Mi s-a parut intriganta, dupa rezultatele din exit-poll, situatia de la Sectorul 3. Cele 84 de procente castigate de Liviu Negoita spun ceva (de bine) despre cel care a pastorit sectorul timp de 4 ani. Ca omul isi merita postul de primar. Prezenta scazuta la vot in acest sector insa - cea mai mica din Bucuresti - ma face insa sa cred ca locuitorii sai nu il merita pe Negoita.

Ma asteptam sincer sa vad un record se participare pentru aceasta Primarie. Ceea ce s-a intamplat imi arata ca multora inca le place doar sa primeasca.

Alta chestiune ce mi s-a parut interesanta este cea legata de absenta unui talk show pe Pro TV la final de tur. Practic in acest moment Antena 3 spulbera tot pe segmentul sau orar. Pe Pro TV este sau a fost filmul Cliffhanger.

Era o vreme in care Pro TV dadea tonul in mijlocul celor mai importante evenimente. Nu inteleg de ce au renuntat sa fie un reper.

Etichete: ,