miercuri, iunie 25, 2008

Blogs: Un nou top al influentei?

A trecut ceva vreme de cand nu am mai vazut un top al bloggerilor. De fapt, in fiecare saptamana putem vedea dinamica influentei bloggerilor pe ZeList. Mai mult, am vazut zilele acestea rezultatele unui sondaj facut printre oamenii de comunicare si marketing de la noi cu privire la bloguri. Detalii in curand.

Pana atunci va propun sa aruncati un ochi pe clasamentul influentei propus de Focus Blog. La prima vedere mi s-a parut ca e topul din ZeList. Apoi insa am descoperit cateva surprize.

Etichete:

5 Comments:

Anonymous Anonim said...

Doar niste neofiti in ale blogurilor pot face topuri de "influenta" bazandu-se DOAR pe listarea blogului in blogroll.

Aparitia in blogroll tine mai mult de "link exchange" (intrebati-l pe blogatu cum sta treaba cu asta).

Adevarata influenta se manifesta la nivel de numar de abonati(contorizand cititorii fideli, spre deosebire de vizitatorii ocazionali din Digg sau Google) si la nivel de citare de articole - Technorati facand cea mai buna treaba pentru asta.

Pentru un top al influentei din ultimele 2 saptamani, recomand si http://iread.ro/top

12:23 a.m.  
Blogger Cristian said...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

12:38 a.m.  
Blogger Cristian said...

@alex

cateva chestiuni punctuale...

1) pe cei pe care ii cunosc in topul zelist nu ii suspectez nicio clipa ca au trisat sa fie acolo. daca ai dovezi, le postez imediat.

2) nu crezi ca ar trebui sa conteze si cine face acele referinte. cred ca sunt niste pusti in anumite gasti care isi tot dau unii la altii referinteeee....

3) spui ca topul e facut pe baza iread. cate blogguri monitorizezi in acest moment? si cat de relevant e acest numar in contextul general al blogosferei?

4) evenimentul despre masini hibride a avut peste 30 de referinte. urmeaza sa apara si el in top?

5) dupa 14 zile e posibil sa vedem in top un refresh radical, nu? adica sa arate cu totul altfel acest top, da? pai atunci unde e ideea de top? unde sunt coborarile si urcarile?

6) Nu cred ca aparitia in blogroll tine mai mult de link exchange. Daca te uiti la "varfuri" in ZeList, oamenii aia nu se prea omoara cu schimbul de link-uri!

12:39 a.m.  
Anonymous Anonim said...

cred ca alex se referea la cel de-al doilea top prezentat. zelist pare ca are la baza o formula ceva mai complexa de monitorizare - sau cel putin asa o prezinta, pe cand cel de-al doilea clasament se bazeaza exclusiv pe blogroll, ceea ce e total nerelevant.

7:41 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Cristi: da, nu m-am facut inteles bine.

Evident ca nu despre zelist ziceam; Zelist e scula serioasa si monitorizeaza si prima pagina, nu doar blogrollul. Critica mea era strict la adresa topului focus blog.

E jenant sa faci topuri doar pe baza blogroll pentru ca practic incurajezi practicile de linkexchange. A da UN link in blogroll e mult mai usor decat a da multe referinteeee

Referintele se dau mai greu, linkuri in blogroll mai usor. Nu pot zice nimic despre trisat, daca totul este regulamentar; totusi, cand ai un blogroll de 230 de intrari(da, ma refer din nou, punctual, la blogatu), evident ca reciprocitatea face ca macar 200 de oameni sa te puna in blogroll; deloc surprinzator, in topul focusblog tot atatea intrari pointeaza catre acelasi blog.

Intelegi deci rotita slaba in topurile bazate pe blogroll. Si nu m-ar fi deranjat deloc daca se numea "topul celor mai blogrollati"; dar sigur ma deranjeaza cand numeste asta "influenta"; tocmai pentru ca, dupa cum zici si tu, ar trebui sa conteze CINE da acele linkuri.

http://iread.ro/top era doar un exemplu de top superior calitativ; sigur, are si el multe probleme, precum cele subliniate de tine, dar macar nu cade il plasa mentalitatii "linkexchange e bun".

2:48 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home