joi, mai 31, 2007

Gadgets: Microsoft iese la suprafata


Sa mai zica cineva acum ca Microsoft nu e cool!? Gasiti aici si aici doua recenzii pentru Microsoft Surface.

Etichete: ,

Online: Interviuri webcam to webcam

Am citit aici povestea unui interviu de angajare prin webcam si ma intrebam daca la noi "s-ar preta" asa ceva si in ce conditii (cand e mai bine asa?).

Etichete: ,

Online: Neogen a iesit iar la shopping

Neogen anunta achizitia site-ului Colegi.ro. Cu peste 300,000 de utilizatori inregistrati, Colegi.ro este cel mai mare site de acest gen din Romania si printre primele lansate pe internetul romanesc, in 1999. De asemenea, este unul dintre cele mai cunoscute nume pe „.ro". Suma tranzactiei este confidentiala.

Colegi.ro va oferi servicii complementare celor de pe Club Neogen. Pe Club Neogen se pot crea in prezent retele de prieteni, iar retelele de colegi vor veni in completarea acestora. De asemenea, pe Club Neogen se poate comenta pe diferite forumuri si se pot incarca si vizualiza poze sau filmulete. Site-ul are circa un milion de utilizatori inregistrati. In total, pe site-urile Neogen (BestJobs- joburi, DoiZece - jocuri, Noi2 – dating) sunt inregistrate peste 1,3 milioane de persoane, reprezentand circa 25% din utilizatorii unici de Internet din Romania.

"Daca Club.Neogen.ro este un MySpace romanesc, Colegi.ro va deveni un Facebook romanesc - locul de intalnire a colegilor de scoala, facultate, si de munca", a declarat Calin Fusu, directorul general al Neogen. "Vrem sa oferim utilizatorilor Neogen posibilitatea de a ramane in contact cu oamenii importanti din viata lor, fie ca este vorba de prieteni, de colegi din tinerete sau de colegi de serviciu", spune Fusu.

Alte achizitii Neogen:
* in urma cu o saptamana, Neogen a anuntat achizitia Faces.md, cel mai mare site de peste Prut.
* august 2005: a fost achizitiona cel mai mare site de jocuri din Romania - DoiZece.ro
* iunie 2005: a fost achizitionat cel mai mare site de dating din Serbia- Poljubac.com. Poljubac inseamna sarut.
* aprilie 2005: site-ul love.bg din Bulgaria.
* februarie 2005: serviciul de hosting Prohost.ro.
* ianuarie 2005: serviciul de monitorizare Archiweb Monitor.
* noiembrie 2004: portalul resurseumane.ro.
* martie 2004: au fost cumparate 2 site-uri de dating, principalii concurenti ai Noi2.ro. Este vorba de Relatii.ro si Hihooy.ro.

Neogen are peste 1,3 milioane de utilizatori inregistrati in Romania si peste 550,000 in Bulgaria si Serbia.

SURSA: Comunicat de presa Neogen

Etichete:

Personal: Am trecut pe programul de vara

Un prieten imi da acum vreo doua zile un mail in care imi spune scurt: "Sepultura la Arenele Romane, 12 iulie. A?". "Clar", i-am raspuns, ca ma tot intrebam cand vor mai veni, nu de alta dar mi-a ramas mic tricoul de acum... 4 ani!?! Uau, cat a trecut?

Deci ar trebui sa imi fac lista de concerte pentru vara asta. Si ar fi ....
* 16 iunie - ARTmania - Piata Mare, Sibiu
* 23 - 24 iunie - Coke Live - Lacul Morii, Bucuresti
* 29 - 30 iunie - B'Estival - Romexpo, Bucuresti
* 12 iulie - Sepultura - Arenele Romane, Bucuresti

Etichete: ,

Personal: Multumesc tuturor

Un amic imi spunea recent intr-o discutie ca uitam sa multumim celor din jur. Si imi dadea chiar si un exemplu cunoscut. I-am dat dreptate, desi pana atunci nu vedeam exemplul sau in categoria "Am uitat sa multumesc!".

Mi-am dat seama apoi ca am uitat sa multumesc mai multor persoane, fie pentru lucruri marunte, fie pentru lucruri majore. Dar ce se intampla de fapt? Uitam pur si simplu? Sau poate nu consideram ca trebuie sa fim recunoscatori?

Etichete: ,

Online: Pe urmele lui Google

M-am tot intrebat adesea cand va reusi cineva sa intre pe teritoriul Google, pe cel al motoarelor de cautare. Zoso scria parca ieri ca in Australia cineva pune la cale un search live, astazi am aflat ca Jason Calacanis, un blogger si entrepreneur web 2.0 foarte cunoscut, a lansat Mahalo, un motor de cautare sustinut de niste experti in cautare (angajati sa caute).

Am facut un test cu numele meu si mi s-a spus ca "Oops! We haven't hand-written a result page for "manafu" yet." Ofticat putin am vrut sa stiu Why? si dupa ce am vazut ca expertii Mahalo "se joaca" doar cu primele 10.000 cuvinte cheie, m-am calmat.

Cu toate acestea Mahalo are utilitatea sa atat pentru "cei ca mine", cat si (sau poate mai ales) pentru termenii de cautare consacrati sau des utilizati. TechCrunch ofera un review extins aici.

Etichete: ,

miercuri, mai 30, 2007

Events: Despre bloguri la Litere

O (noua) conferinta dedicata blogurilor si utilitatii lor ca instrument de PR va avea loc pe 2 iunie la Facultatea de Litere. Mirona ne spune cine sunt speakerii confirmati si cateva din asteptarile sale.

Etichete: ,

Online: De la Dove la Slob Evolution


Am vazut la Eduard parodia dupa celebrul spot/ viral "Dove Evolution" si din curiozitate am mers mai departe dupa clip pana pe YouTube, unde am gasit alte cateva spoof-uri pe aceeasi tema.

Etichete: , ,

marți, mai 29, 2007

Trends: Avem si noi alpha consumers?

Intr-un episod recent din Studio 60 cineva a amintit la un moment dat de alpha consumers - cei care incearca primii un produs, consuma cel mai mult si ii influenteaza si pe ceilalti sa consume - si m-am intrebat daca intalnim si la noi asa ceva (intr-o categorie bine definite/ recunoscuta de researcheri). Stiu ca avem alpha bloggers...

Aici si aici gasiti doua articole despre alpha consumers.

Etichete: ,

luni, mai 28, 2007

Advertising: Cele mai tari replici in reclame

Am ideea asta de ceva timp. Nu stiu daca a mai facut-o cineva. Cred ca a fost o incercare pe forumul de publicitate de pe BizCity de la un moment dat. In fine...

Ma gandeam sa strang cele mai tari replici din reclame si apoi sa le pun intr-un poll. De la "Comentezi?" (Antrefrig) la "Bai, La Minorul ala!" (Xnet) sau la "Laser, frate!" (Teletech) ori "Dorele, ne miscam si noi mai cu talent?!" (Unirea).

Asadar, va astept cu propuneri.

Etichete:

Ideas: Dincolo de hype

Ne plac povestile de succes si ne plac liderii. Iar rezultatele sondajului cu motoarele de cautare utilizate (vezi alaturi) reprezinta dovada cea mai buna a predilectiei noastre pentru lideri. Ne place Google pentru ceea ce face si pentru povestea din spatele brandului. Dar se gandeste cineva la alternative? Se gandeste cineva ca mai exista cineva destul de capabil, poate chiar mai capabil? Sau mergem cel mai adesea condusi de val?

Aceste intrebari mi-au venit in minte dupa ce am aflat recent de Entropia, concurentul Second Life si de Babelgum, concurentul lui Joost.

Etichete: ,

Marketing: In cautarea autenticitatii

Revista FastCompany, o alta publicatie pe care o urmaresc cu placere, a realizat de curand un articol interesant despre branduri si lipsa de originalitate, dar mai ales despre cum acestea trebuie sa isi prepare singure doza de autenticitate. Aici gasiti un slideshow cu branduri ce s-au remarcat prin originalitate.

Etichete: ,

duminică, mai 27, 2007

Films: S-a inecat ca piratul la mal

Celor care au vazut primele doua parti din "Piratii din Caraibe" si vor cu nerabdare sa o vada si pe a treia le dau un singur sfat: Ramaneti acasa, inchipuiti-va ca filmul s-a incheiat dupa partea a doua si fiti convinsi, asa cum erati si anul trecut, ca Jack Sparrow nu a murit de fapt.

"La capatul lumii" este plictisitor de obositor sau obositor de plictisitor. Nu imi dau seama acum care e caracterizarea cea mai nasoala. Pare sa nu aiba niciun Dumnezeu si aproape crezi ca nu are nicio legatura cu celelalte doua serii. E lipsit de aventura, e lipsit de umor, desi unele dialoguri suna bine, e lipsit de farmecul lui Jack Sparrow. Povestea e alambicata ca intr-un amestec de vise, iar scenele de actiune sunt plictisitor de previzibile.

Etichete: ,

Online: Cine si-a finantat site-ul?

Din site in site am ajuns la un moment dat pe Trafic.ro, unde mic intr-un colt am gasit un mini-banner ce imi spunea "Finantare pentru site-ul tau. Click aici!". Am dat click si am gasit o oferta de parteneriat pentru site-uri de succes. Mi-am adus aminte apoi ca oferta asta este mai veche, are cel putin un an, si m-am intrebat: A luat cineva finantare de aici?

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
OFERTA SPECIALA: -15% PENTRU INSCRIERI PANA LA 31 MAI

Etichete:

Media: O sa mai cumpere cineva ziare?

Mi-am format un obicei cand merg in strainatate. Cum cobor din avion caut un chiosc de ziare si imi cumpar publicatiile (internationale) preferate.

In urma cu doi sau trei ani, am intrat intr-un chiosc de pe aeroportul Gatwick din Londra, ca sa imi iau doza de lectura. De obicei caut reviste, insa atunci am cumparat si editia din ziua respectiva a cotidianului The Guardian. Am cumparat ziarul pentru ca venea la pachet cu un CD si cateva suplimente. Cred ca in principal l-am cumparat pentru CD. Mi-am zis atunci: La noi nu o sa vedem asta prea curand!

Vizitam Londra pentru o intalnire la Haymarket (cel mai mare grup de presa independent din UK). Una dintre discutiile de acolo s-a axat pe promovare si pe faptul ca publicatiile cauta tot felul de incentives pentru a atrage cumparatori (mai degraba decat cititori). M-am intrebat: Oare la noi cand va incepe momirea cititorilor.

Saptamana care tocmai s-a incheiat a fost probabil cel mai bun exemplu pentru mine ca "am ajuns" si noi la Londra. Evenimentul Zilei si Capital au oferit "Ghidul Admiterii la Facultate", in timp ce Saptamana Financiara a dat la pachet volumul "Confesiunile unui Asasin Economic". Cotidianul a oferit luni mica enciclopedie "Dali. Marele paranoic", iar GSP a propus CD-ul "Best Football Hits".

A inceput asadar competitia si in incentives, o modalitate de a creste vanzarile si de a tine capul la suprafata intr-un moment in care presa pierde din audienta. Si se pare ca tactica functioneaza. La sfarsitul anului trecut, cand Cotidianul a oferit impreuna cu publicatia filmul “Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, tirajul cu DVD de 40.000 de exemplare s-a epuizat la primele ore ale zilei. Si tot de la Cotidianul, volumul "Da Vinci" a vandut in numai doua ore tirajul cu carte (50.000 de mii de exemplare) de luni 7 mai.

Apare insa intrebarea: Unde vom ajunge, ce vor mai cumpara oamenii: publicatia sau incentive-ul?

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: CINE E IN JURIUL CONCURSULUI DE IDEI

Etichete: ,

sâmbătă, mai 26, 2007

Blogs: Jurnalismul la blog

Tot mai multi ziaristi si oameni de televiziune isi fac blog astazi. Si am simtit trend-ul asta cel mai bine in ultimele saptamani, cand la Iulian sau Bradut, dar si la altii, am citit de noi bloguri lansate de oameni de presa din ce in ce mai cunoscuti. Ba chiar intr-o emisiune de la Antena 3 s-a adus in discutie subiectul "jurnalism vs blog".

Cineva "de afara" spunea saptamana trecuta ca orice jurnalist ar trebui sa is faca un blog si vene si cu cateva argumente. "Fapta sa" nu a ramas nepedepsita, cineva venind cu un post in care arata de ce nu ar trebui fiecare jurnalist sa isi faca blog.

Chiar daca cititi cele doua puncte de vedere, chiar daca nu, mi-ar placea sa aflu raspunsul la intrebarea:

Ar trebui sa isi faca toti jurnalistii bloguri?
Da Nu

PROMO:
IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: DE LA FORUM LA PARTY

Etichete: , ,

vineri, mai 25, 2007

Media: Mai bine scriitor decat ziarist

Cei care au rasfoit catalogul cu averile ziaristilor au putut usor observa ca pe langa credite omenesti, apartamente decente, acestia au si masini fara fitze (cu cateva exceptii, fireste). Sa zicem ca masina ziaristului roman este Opel Astra. Cei care au citit Cotidianul de astazi au putut afla ca scriitorii/ oamenii de cultura au gusturi diferite. Sa zicem ca omul de cultura roman prefera tot masinile germane, dar din alte clase. Superioare.

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: ANDREEA DRAGAN - CE-AR FI DACA...

Etichete:

Online: Axe se relanseaza si la noi

Nu am apucat sa ajung la petrecerea de relansare a brandului Axe in Romania, am apucat insa sa aruncu un ochi pe site-ul "Efectul Axe". Sincer ma asteptam la un site mai bun, mai aratos, cu un efect Axe ca in alte parti. Poate nu au avut buget, poate nu au avut timp la dispozitie, cred totusi ca merita o interfata mai buna.

Cei care nu urmaresc blogurile de publicitate poate vor gasi interesante stirile Axe. Cele mai multe dintre ele (daca nu chiar toate) au fost preluate din campanii diferite lansate in intreaga lume. La noi au fost compilate intr-un buletin de stiri, ceea ce e OK daca vrei sa pui ceva pe site. Dar nimic altceva? Un concurs, un download, un viral...

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: BOGDAN RAUTA - CE-AR FI DACA...

Etichete: ,

Events: Cine mai vorbeste la Idea Forum

Vin acum cu cateva noutati legate de Idea Forum, despre care am auzit vorbindu-se deja foarte mult, fara sa fi inceput campania de promovare propriu-zisa.

Avem inca un invitat international, Chris Jackson fiind al cincilea guest speaker. Chris este consultant independent pe new media pentru marile media, carora le ofera solutii de integrare a online-ului in business-urile lor. Anterior, a lucrat pentru McKinsey si BBC.

Alaturi de cei cinci internationali, vor vorbi o serie de oameni de marketing si advertising cu recunoastere pe piata locala. Gasiti aici cine unde vorbeste.

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: SORIN DINCEA- CE-AR FI DACA...

Etichete: ,

Media: A venit si al doilea Showroom pe 2007

Sunt mai nou un fan al publicatiilor digitale si unul deja declarat (in alte posturi) al revistei Showroom, care tocmai si-a improspatat colectia cu numarul 2 pe 2007.

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: CAIBULA SERDAL - CE-AR FI DACA...

Etichete: , ,

joi, mai 24, 2007

Online: NoPrimeTime e pe bune acum

Nu am cuvinte acum sa imi exprim entuziasmul acum fata de ideea NoPrimeTime. De fapt nu am energie. Sunt destul de obosit dupa cateva zile epuizante de munca si organismul imi bipaie ca un telefon gata sa se descarce. Mai am insa o liniuta ramasa pentru a ajunge in siguranta acasa si a face putina reclama pentru NoPrimeTime. Mergeti, testati si dati impresii si la altii obositi ca mine!

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: ANA-MARIA CIOBOTARU - CE-AR FI DACA...

Etichete:

miercuri, mai 23, 2007

Online: Lansari pe fast forward

Scurt, ca abia respir zilele astea:

* Business TV s-a lansat ca un blog cu inregistrari video in care apar mici sau mari manageri. O sa vedeti multe fete cunoscute acolo, asa cum nu le vedeti in insemnarile de pe bloguri. Interesanta abordarea (video) blogging-ului adoptata de un program MBA.

* Bilologie e un site IBM ce isi propune sa ne simplifice viata la birou. Nu am intrat prea adanc in el, dar merita studiat, mai ales ca am dat dupa cateva click-uri peste un joc online (!?!), care m-a intrigat putin. IBM joaca jocuri online?

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: ELENA PATRATEANU - CE-AR FI DACA...

Etichete:

marți, mai 22, 2007

Advertising: Leo nu mai vrea la Ad'Or

Leo Burnett anunta azi cea de-a cincea victorie la Ad'Or si neparticiparea la editia viitoare.
"Leo Burnett & Target se va implica in editia de anul urmator ca sustinator, consultant sau in orice alt mod pe care si noi si organizatorii il vom agrea. Nu vom mai concura insa, tocmai pentru a stimula agentiile ambitioase din piata sa lupte pentru titlu. Ne dorim o piata cu servicii creative cu adevarat competitive, ne dorim sa puna cat mai multi umarul la educarea pietei spre creatie si strategie de cel mai inalt nivel. Ne dorim ca mult mai multe agentii sa angajeze resurse pentru lucrari si campanii mai numeroase si mai bune cu care sa se inscrie in festival", declara Roxana Dumitru, Managing Director Leo Burnett & Target.

Comunicatul complet il gasiti aici.

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: ANDREEA RETEA - CE-AR FI DACA...

Etichete:

Events: Netoo se relanseaza

Adrian Cristea a preluat initiativa Netoo si se pregateste sa o relanseze. Deja blogul Netoo are o alta fata si vine cu un nou manifest. Orice sugestie e binevenita.

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: ALEXANDRA CIOBANU - CE-AR FI DACA...

Etichete: ,

Blogs: Se suna stingerea?

Un amic vechi observa ca unele bloguri din jurul lui au murit, s-au stins. A mai observat cineva fenomenul sau vorbim doar de cazuri izolate?

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: DAN PETRE - IDEI DE MARKETING SI ADVERTISING. FREE OF CHARGE. II

Etichete:

luni, mai 21, 2007

Online: Lansari de inceput de saptamana

Nici bine nu s-a racit postul cu lansarile saptamanii trecute, ca am prins de la Orlando si Cristi doua alte noi lansari:

MySport.ro este una din restantele achitate si, zic eu, chiar onorabil pentru ce isi propune: un site de socializare pentru pasionatii de sport.

Site-ul arata OK, nu exceleaza, dar nici nu cade in groapa. Partea interesanta (si cea care va duce la cresterea site-ului) e data de content-ul multimedia (video + foto) generat de utilizatori. N-am reusit sa vad o lista a user-ilor inregistrati, un directory pe sporturi si content selectat de la utilizatori. Dar poate n-am cautat in adancime sau urmeaza sa apara.

MySport va fi probabil unul dintre succesele acestui an in online-ul local, o data prin noutatea sa pe piata locala si apoi prin sustinerea de care se va bucura de la GSP.

Sporting Social Networking-ul nu e o gaselnita recenta, existand deja mai multe site-uri de gen dintre care amintesc: iSporty (fostul Tired&Tested), UltraFan, FanNation, SportsMates, Fanspot, FanPage, Sportsvite. Interesant este ca au aparut si site-uri de nisa, cum e Gimme20, dedicat celor pasionati de sporturile care te tin in forma.

LocalWarming.ro este un blog colaborativ lansat de Heineken, ce poate fi considerat un pas mic spre un proiect de social networking. Blogul promoveaza un concurs de fotografie si inregistrari video.

Din pacate eu nu am inteles conceptul de "local warming" si de aceea nici tema concursului. Exista o descriere, dar prea alambicata si creativa ca sa inteleg ceva. Nu era mai bine daca explicau pas cu pas "cine-ce-unde-cum si de ce"?

Una peste alta, Heineken ramane brandul de bere cel mai aproape de bloggeri, coolhunteri, trendsetteri si utilizatorii de Internet, prin initiativele sale: Heineken Music Blog, Heineken Music, Champions Planet.

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: DAN PETRE - IDEI DE MARKETING SI ADVERTISING. UNU

Etichete:

Personal: Intelege cineva traficul asta?

Am plecat azi dimineata de la Piata Sudului la 7.40. Am ajuns la Piata Unirii intr-o ora, pe un drum pe care il estimam la 30 de minute. De acolo am facut doar 15 minute pana la Piata Victoriei, cand ma asteptam sa merg cel putin 30 de minute.

Am incercat in ultimul an sa inteleg cum "functioneaza" aglomerarile in Bucuresti. Mi-am dat seama insa ca nu am sa reusesc asta niciodata!

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: ANDREEA RETEA - CE-AR FI DACA...

Etichete:

duminică, mai 20, 2007

Advertising: S-a implinit profetia lui Naumovici

Marele premiu la Ad'Or a fost castigat pentru a cincea oara de Leo Burnett. La ceremonia de sambata seara a participat si Traian Basescu. Mai multe detalii despre castigatori gasiti pe AdPlayers, iar o cronica a evenimentului cititi pe IQads.

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: DAN MEREANU - CE-AR FI DACA...

Etichete:

Media: Avem doua audiente?

Ma uitam la recentele relansari/ lansari si mi-a venit in minte intrebarea: Exista doua audiente pentru fiecare varianta a aceluiasi produs? Una pentru offline si alta pentru online?... Ma refer fireste aici la publicatii si prezentele lor online si la posibila existenta a doua tipuri de cititori...

Ceva ma face sa cred ca o publicatie poate creste doua audiente diferite una de cealalta cand vorbim de print si de online. Si asta in contextul in care sunt persoane care de ceva vreme prefera sa citeasca ziarele numai online, in timp ce altele nu au descoperit inca sau prea mult Internetul. Aceste doua categorii de persoane sunt destul de diferite si au nevoi clar diferite.

Ma gandesc aici la nevoi de informatii diferite si la mesaje publicitare diferite.

La nivelul reclamei online, cei care vand si cumpara online (probabil) pot confirma deja diferenta, avand argumente mai mult sau mai putin puternice, unele ce nu tin de audienta, ci de simpla structura a advertiserilor online.

La nivelul contentului, vedem deja o integrare a "stirilor la minut" sau a componentei video, insa ar trebui sa ne asteptam si la o structura editoriala independenta de cea offline si orientata spre audienta online si nevoile ei?

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: RAZVAN MATASEL - CEA MAI TARE IDEE

Etichete: ,

Online: Saptamana lansarilor

Nu imi amintesc o alta saptamana in care sa vad patru lansari/ relansari asa cum am avut zilele trecute. Ma astept insa ca in urmatoarea luna sa vedem cel putin saptamanal o lansare notabila. Au ramas cateva restante neachitate de unii!

Asadar...

ROL.ro a avut mereu un design corect, fara complicatii, ceea ce gasim si acum, dar si o apropiere de reteta Yahoo. Poate o atentie mai mare la combinatia de culori si la proportiile fonturilor nu ar strica, oricum, astea-s aspecte minore ce pot fi ajustate din mers.

Jurnalul.ro incearca sa nu arate ca e un site de cotidian si parca isi doreste sa ofere o oglinda editoriala proprie. Poate chiar asta si face. Interesant e cum combina doua zone cu doua structuri diferite. Avem intai o zona cu o coloana "optimizata" pentru Medium Rectangle Ads (300 x 250 px), pentru ca apoi "pe la jumatate" sa trecem pe o alta structura. Trecerea cauzeaza insa un gol de content (un spatiu mare si alb) la mijlocul site-ului.

Gandul.info a fost atent la ce se mai intampla pe afara si ne propune o structura curata si bine gandita. Poate ar fi trebuit totusi sa pastreze o culoare pentru link-uri si sa nu foloseasca fontul serifat atat de mult. Si un pic spatiu mai mare intre coloane ar mai fi aerisit look-ul general.

Standard.ro propune o structura interesanta si fara sa aglomereze la maximum homepage-ul, ceea ce poate parea curios pentru un cotidian cu mult content. Si aici vad o problema cu spatii albe neacoperite sau cu proportii dintre fonturi ce ar trebui ajustate. Probabil nu vor merge cu el mai departe si va ramane un site de prezenta online a ziarului, intentia grupului Realitatea Catavencu fiind aceea de a lansa din 25 mai un puternic portal de business: MoneyLine.ro.

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
OFERTA SPECIALA: -15% PENTRU INSCRIERI PANA LA 31 MAI

Etichete:

sâmbătă, mai 19, 2007

Media: Prima zi pentru Business Standard

Business Standard (BS) a avut o promovare OK. Spun asta pentru ca mai nou apreciez campaniile dupa cat de repede si "mult " (cantitatea mesajelor si calitatea media) ajung la mine. Spun doar OK, pentru ca am simtit ca a lipst ceva campaniei, dar nu stiu ce. Chestiune de feeling...

Primul numar (vineri, 1805) vine mai degraba ca un ziar saptamanal, caci nu mi-a dat impresia de cotidian bazat pe stirile zilei, ci de unul construit in mare parte din content original, facut in avans. De aici asemanarea cu un saptamanal.

Ma asteptam sa vad pe prima pagina o exclusivitate grea, o stire "bomba" sau o sinteza creativa/ tactica: o preluare, o fuziune, o vanzare, un picior in groapa, un semnal de alarma, un top. Din zona de business, fireste.

Am gasit o sinteza creativa pe politic insa, ceea ce se potriveste cu stirile zilei din toate media, dar nu face diferenta fata de restul lumii. BS ne spune cat costa criza politica asa cum Business Magazin a vrut sa ne spuna cat costa Romania in primul sau numar. In ambele cazuri, articole tactice. In schimb, ZF in numarul de vineri a venit cu stirea unei posibile preluari in retail.

Avantajul principal al BS e dat de varietatea si cantitatea informatiei, sustinute de calitate. Si ZF e recunoscut pentru calitate, deci nu pun deocamdata accent pe asta. Marele merit al BS e ca nu a incercat sa fie un copycat al ZF, desi cel mai simplu ar fi fost sa se bata cu aceleasi arme.

Dezavantajul BS e ca propune de la o zi la alta o formula de consistenta unui saptamanal aproape, in timp ce ZF vine cu "fast news". Pentru unii, mai ocupati si mai putin preocupati de lecturi ample, diversitatea continutului BS ar putea fi un minus. In ZF s-au obisnuit deja cu structura fixa. Dar poate e o chestiune de obisnuinta... Ii trebuie ceva timp.

Despre layout multi probabil deja au zis ca seamana cu Jurnalul National sau Adevarul. Apropo, Curierul National tot cu The Guardian seamana? Nu il simt foarte business, caci look & feel-ul a fost consacrat de un cotidian generalist (The Guardian), iar cotidianele mari de business nu au renuntat inca la "costumul clasic". Dar poate e mai bine asa, caci - din cate stiu eu - BS se doreste a fi un cotidian economic usor digerabil de toata lumea.

Asocierea cu Handelsblatt a schimbat si frontispiciul ziarului. La inceput, logo-ul BS era pozitionat pe o banda albastra, acum pe banda au aparut doua linii: una alba si una portocalie (probabil le la asocierea cu Handel..). Si sidebar-ul cu stiri pe scurt s-a mutat de pe dreapta pe stanga, probabil pentru ca au introdus pe el si reclame sau ca sa nu semene prea mult cu noul Cotidianul.

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: OBICEIURI DIN INTREAGA LUME

Etichete: ,

News: iPhone apare in 2000 de magazine

La lansarea comerciala de luna viitoare, iPhone va fi disponibil in 2.000 de magazine din toata lumea (cele mai multe in SUA). Aici e stirea completa.

Credeti ca va fi "omor" in fata magazinelor si cozi inchegate cu cateva zile inainte, oameni veniti cu cortul sau cu scaunelul de acasa?

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
OFERTA SPECIALA: -15% PENTRU INSCRIERI PANA LA 31 MAI

Etichete: , ,

vineri, mai 18, 2007

Blogs: Unii intra la idei

Cineva imi sugera ca pentru concursul de idei de la Idea Forum sa dam si cateva exemple. M-am tot gandit la cateva exemple si mi-am adus aminte de ideea GSP de a face reclama contextuala in ziar, dar si de blogul unui publicitar englez care vine din cand in cand cu idei interesante (exemplu 1, exemplu 2).

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: CONCEPTE NOI IN ADVERTISING SI MARKETING

Etichete: , ,

Online: Se simte noul Google?

Google a anuntat ieri-alaltaieri trecerea la universal search (combinarea tuturor surselor) printre alte noutati. Am facut si eu un test si parca totul a ramas la fel. A reusit cineva sa simta concret schimbarea?

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
OFERTA SPECIALA: -15% PENTRU INSCRIERI PANA LA 31 MAI

Etichete: ,

Blogs: Efect de 4 miliarde de dolari

O stire aparuta acum doua zile pe blogul Engadget a creat in numai sase minute o paguba de 4 miliarde de dolari din valoarea totala de piata a Apple. Stirea spunea ca lansarea iPhone a sistemului de operare Leopard va fi amanata si se baza pe informatii care pareau credibile si care nu au putut fi verificate in timp util cu PR-ul Apple. Informatiile s-au dovedit a fi false. Cititi aici povestea.

Sa mai spuna cineva acum ca blogurile nu sunt influente!?

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: CONCURS DE IDEI LA IDEA FORUM

Etichete: ,

Trends: De ce a scazut audienta la CERF?

Citeam zilele trecute ca audienta la CERF a scazut anul acesta cu 20%, asta chiar in conditiile in care multe companii au cheltuit bani grei pe standuri cat mai creative si au venit tot felul de minunatii. De unde aceasta scadere atunci? Sa fie Internetul "de vina"?

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
OFERTA SPECIALA: -15% PENTRU INSCRIERI PANA LA 31 MAI

Etichete: ,

Trends: Ce mai fac tinerii romani

In urma cu aproape sase ani scriam in revista Biz un articol de marketing despre tinerii romani baza pe un studiu al Leo Burnett, Youth Browser. In toamna anului 2001, puteai spune despre tinerii romani ca:
  • In topul activitatilor efectuate in timpul liber, muzica se afla pe locul I.
  • Tinerii prefera sa asculte muzica favorita in camera lor, la radiocasetofonul propriu.
  • Privitul la televizor secondeaza pasiunea pentru muzica.
  • 50% din adolescentii romani au folosit cel putin o data Internetul.
Zilele trecute, s-a lansat LeoYouth, un nou studiu marca Burnett, ce vine cu noi insight-uri despre tinerii romani, cum ar fi:
  • Timpul liber se imparte intre a sta singuri, intre patru pereti, in fata calculatorului si a iesi in oras.
  • Lucrul la calculator (59%) si navigarea pe internet (61%) devin activitatatile care le ocupa mare parte a timpului liber.
  • 45% dintre ei declara ca petrec mult timp in fata televizorului.
  • 90% dintre ei utilizeaza messenger-ul (ergoInternetul - nota mea).
  • 69% dintre respondenti declara ca Internetul este esential in activitatile pe care le desfasoara.
  • 66% dintre respondenti isi citesc zilnic email-urile.
  • 81% isi iau muzica de pe net.
  • mp3 player-ul este important pentru 37% dintre tineri.
Incearca cineva sa dea un pronostic pentru urmatorii cinci-sase ani?

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
BLOG: CONCURS DE IDEI LA IDEA FORUM

Etichete: ,

joi, mai 17, 2007

Events: Concurs de idei despre orice

Ne-am gandit ca la Idea Forum sa avem un concurs prin care sa oferim acces la eveniment pentru 5 persoane. Mai mult, cei cinci vor participa si la "cina festiva" cu invitatii internationali si speakerii locali.

Sa revin la concurs... Ne-am tot gandit si am ajuns la simpla concluzie de a avea un concurs de idei. Despre orice (marketing related). Ar putea fi o idee pentru o continuare a unei campanii celebre in Romania. Ar putea fi o idee de ambalaj sau de produs. Ar putea fi un serviciu interesant. Ar putea fi orice.

Va exista o preselectie a ideilor, iar cele shortlistate vor fi puse pe blogul evenimentului, unde gasiti acum si un fel de regulament al competitiei.

PROMO: IDEA FORUM | EVENIMENTUL NOILOR IDEI IN MARKETING
OFERTA SPECIALA: -15% PENTRU INSCRIERI PANA LA 31 MAI

Etichete: , ,

Online: Referendum online

"Portalul Acasa.ro cu sprijinul Asociatiei Romane de Marketing Politic organizeaza astazi, 17.05.2007, primul referendum online din Romania. Initiativa constituie un exercitiu de democratie in spatiul virtual si urmareste o informare corecta si completa a internautilor asupra evenimentului din data de 19.05.2007", am preluat din comunicat.

Etichete:

Blogs: Manual de utilizare a bloggerului

Tot vazand cum intra in Inbox-ul meu tot felul de invitatii, intrebari, comunicate, mi-a venit ideea crearii unui "manual de utilizare a bloggerului" sau altfel spus, mi-am propus sa vad cum companiile pot "utiliza" bloggerii. Asta ca o continuare a topicurilor si intrebarilor legate de cum facem PR pe bloguri.

Ma gandesc la un set de idei, insa orice sugestie e binevenita.

Etichete:

Media: Tanarul blogger jurnalist al anului

Tot mi-am zis sa anunt si eu aici despre concursul "Tanarul Jurnalist al Anului", organizat de Freedom House, dar mai ales de sectiunea de bloguri din cadrul competitiei. Noroc cu Catalin Tolontan care a vorbit astazi din nou de concurs, mentionand ca deadline-ul pentru inscrieri a fost prelungit pana la 23 mai.

La RoBlogFest, sectiunea cel mai bun post a avut cele mai multe inscrieri: 323. Cred ca sunt cateva posturi din cele inscrise care ar avea sanse mari in competitia Freedom House.

Interesant mi se pare ca sponsorul sectiunii de bloguri este Vodafone, o companie care pana acum s-a tinut departe de ideea de blogging.

Etichete: ,

Personal: Sa schimbam toti oamenii din tara

Eu chiar ma bucur sa vad ca se intampla lucruri si la noi. Si ma refer aici la valul de evenimente anuntate pentru vara asta. Citeam acum vreo saptamana in EvZ despre cate concerte vor fi in Romania in perioada urmatoare si ma minunam: dupa achizitii imobiliare, achizitii de electrocasnice, acum achizitionam divertisment aproape la fel de mult ca in Vest.

Avem si un circuit auto acum, cel din jurul Casei Poporului. Nu e genul meu de evenimente, asa ca l-am tratat cu indiferenta. Sau mai bine zis am "trecut" pe langa el. Pana ieri cand mi-am dat seama, pardon, am trait chiar cosmarul blocarii zonei. Pe caldura, pe praf, pe strazi aflate in reparatii sau blocate de masini parcate aiurea. Dar nu am injurat, nu m-am plans, nu am protestat in vreun fel. Am acceptat situatia.

Aseara la televizor un domn director din primarie spunea cu o siguranta de sine si o lejeritate fascinanta ceva de genul: "Nu e mare lucru ca astazi oamenii au intarziat cu jumatate de ora la serviciu, pana saptamana viitoare vor fi uitat!". Nu am prins tot materialul respectiv - a fost pe TVR, poate l-a vazut cineva si imi spune - dar eu am ramas doar in cap cu replica de o prostie aroganta a acestui domn director. Si desi eram nervos si imi venea sa-l injur si sa-l fac in toate felurile, am ras. Am ras de el, am ras de mine, am ras de noi toti... caci ieri am fost unul dintre cei care au intarziat jumatate de ora la o intalnire chiar in zona defavorizata din fata Casei Poporului. Voi uita? Probabil.

Cred ca Brucan a fost optimist atunci cand a zis ca ne vom schimba abia dupa 20 de ani.

Ma intreba Ionut Oprea intr-un post ce as vrea sa schimb in Romania. Oamenii! Asta as vrea sa schimb.

Etichete:

miercuri, mai 16, 2007

Feedback: Nu cred in ziaristii branduri

Am pus si eu mana pe "Averile din presa romaneasca", catalogul editat de Saptamana Financiara. Sunt multe reactii si zambete pe care le-am avut la rasfoirea catalogului, dar nu am sa le pun cap la cap in acest post. Cred ca efortul redactorilor de la Saptamana Financiara merita salutat si nu amendat.

In deschiderea catalogului se vorbeste de ziaristii branduri de la noi, iar la aceasta "faza" am un amendament.

Nu cred in ideea de ziarist brand, nu cred in ea ca un model de urmat, ca un obiectiv pe care orice jurnalist sau absolvent de scoala jurnalistica ar trebui sa il aiba.

Brand inseamna printre altele promovare, cosmetizare, valorificare. Inseamna marketing. Inseamna profit. Iar jurnalistii, dupa parerea mea, nu ar trebui sa se marketeze. Ziaristul este mai degraba un ONG decat o societate comerciala.

In momentul in care ajungi un brand in domeniul tau, statutul tau se schimba de cele mai multe ori. Din angajat devii angajator sau partener. Esti parte din business. Ori ai un statut privilegiat. Nu mai esti un regular guy.

Un jurnalist care tinde sa devina un brand, ar trebui sa isi schimbe domeniul de activitate. Sa devina consultant, sa iasa din jurnalism sau sa ramana cu un statut de "invitat".

Un ziarist ar trebui sa aiba un singur loc de munca, cel din presa, fara alte actiuni la diverse firme, caci in momentul in care devine actionar din jurnalist se transforma in om de business; statut care de multe ori poate crea conflicte de interese.

Va recomand insa sa cititi editorialele semnate de Catalina Cernica (Graffiti BBDO), Mihaela Nicola (Nicola Porter Novelli) si Stefan Liute (Grapefruit).

Etichete: ,

Ideas: Cele mai inovatoare companii

BusinessWeek a realizat recent o noua editie a topului celor mai inventive companii din lume. Apple si Google sunt pe primele doua locuri, cum probabil era de asteptat. Aici gasiti un slideshow cu top 50 companii, iar in editia locala a BW de saptamana aceasta puteti citi si articolul.

Etichete: , , ,

marți, mai 15, 2007

Online: De ce digitalul e mai bun

Online: Cine serveste putin MSN?

Dintr-un comunicat primit de la agentia Communique, am aflat ca de ieri a intrat si in Romania Microsoft Digital Advertising Solutions (MDAS). Cum din comunicat nu am inteles ce e cu MDAS, am googleit si am aflat ca e vorba de o platforma de advertising ce include MSN, Windows Live, Xbox, Office si Live Search. Practic, daca am inteles bine acum, brandurile din Romania isi pot face acum reclama si pe MSN de exemplu, dupa ce MediaCafe a venit cu o oferta pentru Yahoo.

Lansarea MDAS coincide si cu aparitia indirecta a unui nou player in online: ThinkDigital, firma elena de marketing interactiv, reprezentata local de Communique.

Etichete: ,

Events: Despre Netoo si alte intalniri

Imi place mult ideea din spatele site-ului MeetUp, asa cum imi place ideea intalnirilor bloggerilor. Sa mai spuna cineva acum ca Internetul alieneaza!

Despre Netoo nu am mai vorbit decat prin conferinte. Clubul nu a murit, ci cauta noi puteri, iar Adrian Cristea e promoter-ul noii serii. Mi se par interesante - la fel ca Netoo - alte doua idei de intalniri peste care am dat recent:

* BookCrossing este un grup de "schimb de carte" despre care am aflat de la Andrei Rosca.
* Blogoree Workshops este o serie de intalniri initiata de neobositul Bobby Voicu.

Etichete: ,

luni, mai 14, 2007

Online: Proiecte aproape Beta

De cateva saptamani tin in minte o noua idee, aceea de a crea un cerc de beta-testeri. Ideea a aparut dupa ce am primit cateva mailuri in care mi se cereau diverse sfaturi referitoare la noi idei sau posibile proiecte. Mai ieri am vazut ca un site angaja beta-testeri. Iar astazi un alt mail imi cerea sfatul pentru o campanie online.

Am incercat sa raspund tuturor mailurilor primite, am ratat insa si cateva raspunsuri. De aceea, am sa pornesc un blog colaborativ dedicat celor care au proiecte si idei de verificat, la care pot da feedback toti cei pasionati de internet, blogging, marketing etc.

Pentru inceput va fi un private blog, deschis celor ce vor adera la el. Nu e un club, nu vor fi intalniri. Totul va fi online si pentru cine are timp si doreste sa vina cu o parere constructiva.
Vor fi verificate idei, proiecte in alfa sau beta si chiar finalizate deja.

Voi reveni in curand cu ceva conturat pentru acest blog. Pana atunci insa, este binevenit orice feedback si idee care ar aduce mai aproape de realitate formarea acestui grup de beta-testeri.

M-am oprit la Aproape Beta sau Almost Beta ca nume pentru blog. Care ar fi mai potrivit?

Etichete: ,

Media: Cat se castiga in media

Astazi a aparut "catalogul averilor celor care fac legea in mass-media: manageri, ziaristi cu functii de conducere, formatori de opinie", realizat de Saptamana Financiara. Eu nu l-am vazut inca, am gasit insa lista celor care au intrat in catalog.

Etichete:

Blogs: Politica pe bloguri

Mai e putin pana la votul din 19 mai, ceea ce nu scapa atentiei blogurilor. Voi compila aici cele mai interesante posturi despre vot:

* Am gresit? Nuuu! (Darius Groza)
Postul care probabil va castiga la Blogfest 2008 si primul interviu luat de un blogger presedintelui suspendat.

* Un om simplu si camasa lui (nice shirt!) (Cristofor Iosub)
Cum e sa fii popular intr-o camasa de 200 de euro

* La vot, la vot, cu totii la vot! (Patric)
De ce ar trebui sa votati si de ce pro Basescu

* Internet: referendumul intre doua focuri - DA sau NU (Metropotam)
Cum se vede si se desfasoara campania pe Internet

Etichete:

duminică, mai 13, 2007

Advertising: Ikea joaca in reclame

Dupa ce ai rasfoit de mai multe ori catalogul IKEA si ai facut cateva drumuri la magazin, incepi sa recunosti stilul si produsele. "E de la IKEA, nu?", e o replica pe care o s-o tot auzim. Ceva de genul asta am exclamat si eu cand am vazut panoul de mai sus acum cateva zile, iar aseara intr-o reclama la Scandia Sibiu, am vazut un alt produs IKEA.

Chiar asa!? Cate produse IKEA recunoasteti in reclama BCR?

Etichete: ,

Music: Dupa Eurovision (3)

Am facut o recapitulare rapida a participantilor si un top personal, cu motivatie.

GEORGIA ... ca imi aduce aminte de Ray of Light (Madonna)
SLOVENIA... ca ma duce putin cu gandul la trupe gen Nightwish
MOLDOVA... ca incepuse bine, apoi doar pentru ca Natalia e chiar frumoasa si in cele din urma pentru ca as fi putut sa ii fac eu piesa mai buna. :-)
FRANTA... ca stiu sa se distreze
ALBANIA... ca se straduiesc
ARMENIA... ca le pasa de muzica
MACEDONIA... ca ii simt aproape de noi

Etichete: ,

Music: Dupa Eurovision (2)

Ca tot am facut mai devreme pe specialistul in muzica, revin cu alte cateva observatii personale legate de Eurovision:
* anul asta la s-a remarcat rock-ul cu influente gotice (Moldova, Slovenia, Finlanda).
* shake it "vinde" bine in competitia asta (Turcia, Grecia).
* unele tari nu iau in serios acest show (Anglia, Spania, Franta, Germania) si participa ca sa fie si ele acolo.
* in timp ce altele probabil tin foarte mult la acest spectacol (Suedia, Norvegia, Finlanda).
* altele tari vor sa sublinieze mereu ca au potential muzical comercial (Turcia, Grecia, Cipru, Ungaria).
* unele vor sa arate ca au potential ca tara si surprind uneori placut (Albania, Armenia, Georgia).
* altele nu cred in limba engleza si stiu ele de ce (Muntenegru, Macedonia, Serbia, Bosnia).
* unele nu se desprind de radacini si nu le pasa ce cred altii (Irlanda).
* freak show-ul a vandut si anul acesta (vezi prestatia Ucrainei), dupa ce anul trecut Lordi a luat titlul.
* anul viitor Belarus si Armenia vor oferi tot 12 puncte Rusiei.
* spectacolul e mai scurt acum si asta e un semn, nu?

Etichete: ,

Music: Dupa Eurovision (1)

Am ajuns aseara acasa exact cu o melodie inainte de prestatia Romaniei de la Eurovision. A fost pentru prima data cand am ascultat piesa noastra si probabil a fost si ultima, caci nu o consider o melodie adevarata pentru a fi difuzata la radio, ci mai degraba un potpourri numai bun de generic pentru o emisiune de televiziune.

Ce mi s-a parut interesat la noi a fost ca am ales sa aratam anul asta ca suntem foarte europeni, internationali, integrand cinci limbi straine (engleza, italiana, spaniola, franceza, rusa). Poate ar fi trebuit sa ne alegem alte cinci care sa ne poarte noroc, caci englezii, spaniolii si francezii au obtinut printre cele mai proaste calificative anul asta. De fapt, daca imi amintesc bine, cele trei tari nu au performat laudabil nici la alte editii recente. Italia nu a participat, iar Rusia ne-a dat doar un punct pentru ca le-am pus chiar si in titlu "liubi, liubi".

Ar trebui ca anul viitor sa ne orientam pe limbi nordice sau din fosta Iugoslavie, poate asa vom avea sanse mai mari.

Ce mi s-a parut foarte tare a fost sa descopar pe YouTube comentarii la acest videoclip ce pareau a fi transmise chiar din timpul transmisiei TV. Deci se poarta sa faci si live you-tubing!?

Etichete: ,

sâmbătă, mai 12, 2007

Music: Unde mai ascultam muzica

Si eu am fost mahnit de decizia Pandora de a nu mai permite ascultatorilor din afara SUA sa ii foloseasca serviciul de internet radio. Am ramas cu Radio Blog Club, dar pe care nu l-am mai folosit de ceva vreme, ca a dat rateuri la ultimele ocazii. Last.FM e prea "greu" pentru mine deocamdata.

Am descoperit recent Spool.FM, un serviciu aproape similar cu Radio Blog Club, ce beneficiaza insa de tehnologia AJAX (ceea ce il face sa fie usor de folosit). M-am inregistrat in timp ce ascultam o piesa fara sa ies din pagina si fara sa mi se intrerupa streaming-ul (ceea ce mi s-a parut cool). Din pacate nu am reusit/ gasit sa imi salvez playlist-ul (ceea ce nu imi justifica crearea contului).

Etichete: , ,

vineri, mai 11, 2007

Online: Cei mai tari in 2.0

SEOmoz a anuntat castigatorii celei de-a doua editii a Web 2.0 Awards.

Etichete: ,

Media: Reclama contextuala in presa

GSP a facut - dupa cum a anuntat Catalin Tolontan inca de ieri - un exercitiu de inovatie in editia de astazi, subliniind cuvantul NU (cu un font si cu o culoare distincte) in prima si ultima pagina ca o forma de publicitate in sustinerea sloganului lui Traian Basescu (Nu demiterii!). Cred ca asta e un fel de publicitate contextuala, nu?

In print exista de cativa ani buni o presiune din partea agentiilor si a clientilor fata de publicatii de a face loc la pozitionari deosebite/ diferite de "patratelele" standard din media-kit-uri, dar si o dorinta a publisherilor de a vinde formate neobisnuite pentru a atrage extra-bugete fata de campaniile obisnuite.

Acum ziarele vand reclama full page pe prima si ultima pagina, ca o supracoperta (vezi reclama ING dintr-un ZF de saptamana trecuta sau campania de relansare a Vodafone de anul trecut) sau permit inserarea in mijlocul paginii a unor ad-uri (vezi tot in GSP de astazi reclamele Orange).

Pe TV exista restrictii privind publicitatea, in print (din cate stiu eu) nu, ceea ma face sa cred ca inovatia in format va continua. Pana unde? Pana cand?

Eu unul votez pentru creativitate in formatele existente de reclama mai degraba decat in modificarea formatelor. Alte pareri?

IDEE: Pornind de la initiativa GSP, o publicatie ar putea face o subliniere pe anumite cuvinte cu o culoare gen marker fluorescent. Deja unele publicatii folosesc procedeul pentru explicatii foto sau marcarea unor citate interesante.

Etichete: , ,

joi, mai 10, 2007

Events: Inregistrari de la Olimpiadele Comunicarii

Pe site-ul "Olimpiadelor Comunicarii" gasiti inregistrarile audio ale speech-urilor din conferinta dedicata blogurilor.

Etichete: ,

Ideas: Pe asta il stiati?

Etichete: , ,

Events: Cine vine la Idea Forum

Acum cateva zile am anuntat discret evenimentul Idea Forum, un eveniment ce va aduce in prim plan noi concepte si idei in marketing, prin cateva voci internationale, sustinute de specialisti locali.

Va spuneam atunci ca in iunie il putem vedea din nou pe Russell Davies la Bucuresti si ca alaturi de el va veni si Faris Yakob, digital ninja la cea mai inventiva agentie de media planning si content londoneza, Naked.

Astazi "ii am alaturi de mine" pe cei 4 invitati speciali ai Idea Forum - nu spun ca e formula completa, caci s-ar putea sa mai apara cineva - dupa cum se vede si in imaginea de mai sus.

RUSSELL DAVIES @ Open Intelligence Agency
Russell este practic parintele planningului modern. A lucrat pentru cea mai creativa agentie britanica a ultimilor ani, Wieden + Kennedy, supervizand branduri precum Nike, Microsoft sau Honda. A fost apoi planner golbal pentru Nike, iar de anul trecut este membru fondator al unei companii globale de consultanta in comunicarea de brand. A inceput un nou capitol in planning scriind cel mai influent blog din industrie, iar acum este colaborator principal al Campaign UK.

KEITH LEWIN @ BBDO
Keith este in prezent directorul de creatie international al grupului BBDO pentru contul Masterfoods, ceea ce il face sa isi imparta viata intre Londra, Paris si Europa de Est. Are o experienta de 30 de ani in advertising, consumati la Young&Rubicam, D'Arcy, McCann-Erickson si este unul dintre consultantii "Global Faculty of BBDO University". A trait pana acum in cinci tari diferite si a castiga multe premii internationale, cele mai multe pentru campaniile "Government Road Safety".

FARIS YAKOB @ Naked Communication
Faris este digital ninja si strategic planner in cadrul cele mai controversate agentii de media si generare de brand content din lume: Naked Communications. Impreuna cu Naked, Faris a generat idei si comunicare pentru branduri cum ar fi Sony, 118-118, Orange. In cariera sa, a acumulat experienta in media digitale lucrand pentru Compaq si British Telecom, iar cea in media planning la OMD.

IAIN TAIT @ Poke London
Iain este creativul cu minte strategica din spatele celei mai trasnite agentii de digital communication din Londra, Poke. Cel mai recent proiect al lor, co-brandingul online Kate Moss TopShop este cel mai cautat site in statisticile Google pentru Marea Britanie. Desi infiintata doar de cinci ani, Poke a reusit sa castige numeroase premii (Webby, BAFTA, Revolution Magazine) si clienti precum American Express, Orange, Yahoo.

Idea Forum se va desfasura pe 12 si 13 iunie la JW Marriott Grand Hotel, cu o prima zi dedicata conferintelor si cu a doua destinata unor seminarii sustinute de invitatii internationali. Alte detalii vor veni in curand.

Etichete: ,

HR: Se cauta beta tester!

Cred ca asta e primul anunt de recrutare pe care il vad si care propune un job de beta tester. Chiar ma gandeam recent la aceasta meserie, mai precis la recrutarea de beta-testeri, nu pentru mine, ci la modul general. Subiectul e chiar interesant si merita o dezbatere. Eu unul cred in beta testing si beneficiile sale.

Interesante sunt beneficiile acestui post de beta tester pentru site-ul Forever.ro:
Un superb inel din aur alb, impodobit cu opt safire si cu model inimioara. Excelent ca inel de logodna. Alte trei premii, care constau in cutii cadou ce contin un ceas si o pereche de ochelari de soare, in culori vesele, de vara. Articolele sunt frumoase, sunt de calitate si va asteapta. Mai punem la bataie si 20 de bancnote de 10 dolari, proaspete, calde, special pentru prins la rever in ziua cea mare. Sau de purtat in portofel pe post de bancnota norocoasa.

Etichete:

Media: Lecturi de blogger - 1005

Am redescoperit de cateva zile publicatiile traditionale, pe cele tiparite, si incerc sa le urmaresc zilnic sau saptamanal, desi mi-am dat seama ca rasfoirea lor imi ia uneori si o ora pe zi. Blogurile raman principala sursa de informatie, insa mi-am zis ca e util sa ma pun la curent si cu ce se intampla in "lumea reala".

Si fiindca dau peste subiecte interesante si cu bataie lunga, cel putin in unele reviste, am sa inaugurez o noua rubrica (sper sa ma tina!), saptamanala, in care voi face cateva recomandari de lecturi ce ar putea fi pe gustul bloggerilor (si nu numai).

TARGET
Shopping via SMS

BUSINESSWEEK
Atacul de pe web (articol despre cum companiile sunt atacate de bloggeri si nu mai pot raspunde/ actiona ca pe vremuri cu "no comment". Exista si o referire la piata locala. Vezi imaginea de mai sus)

BUSINESS MAGAZIN
Date, nu vorbe

BIZ
10 tendinte ale fortei de munca din Romania (articol despre rezultatele unei analize pe 32 de organizatii romanesti de top, companii mari, ce isi propune sa dea o imagine reala in managementul local).

CAPITAL
La Chisinau, au descalecat urmasii lui Ogilvy si Burnett

In fiecare revista am gasit 2-3 articole care merita citite. Am sa incerc pe viitor sa fac recomandari mai consistente.

Etichete: ,

News: Star Wars, noi episoade

Se pare ca George Lucas va mai lansa doua noi episoade pentru seria Star Wars, care nu vor fi concentrate in jurul familiei Skywalker si care vor fi realizate pentru televiziune. Sa fie asta un inceput de serial TV?

[via]

Etichete: , ,

miercuri, mai 09, 2007

Online: Alte doua relansari

Vin si eu cu ceva intarziere cu doua lansari din online, via Orlando:

RELANSAREA ADEVARUL.RO intr-o prezentare grafica pe care multi probabil o vor aprecia. Eu unul nu. Nu o apreciez pentru ca nu imi place lovitura vizuala pe care mi-o aplica acel albastru infinit din zona superioara si boxurile cu gradient. Fratilor, mergeti la CNN.com, BusinessWeek.com, Time.com si luati o gura de aer de acolo!

RELANSAREA BASESCU.RO e mai buna decat ma asteptam. Sincer, mai bine nu putea sa iasa. Foarte curat. Felicitari celor de la Webstyler.

Etichete:

Blogs: Ce facem cu PR-ul si publicitatea?

Vorbeam ieri la una din conferintele studentesti dedicate blogurilor despre cum pot fi activati bloggeri in campaniile de advertising si PR. Astazi din vorba'n'vorba, am reluat subiectul intr-o intalnire cu Dorin.

Un "comesean" spunea ieri la conferinta ca primul pas pentru o companie ce isi doreste sa comunice prin/ pe bloguri este sa ii cheme la conferinte alaturi de jurnalisti si sa-i includa in fluxurile cu comunicatele destinate presei. Dorin sublinia acelasi lucru astazi.

Am pornit acest post acum dupa ce am vazut un mail primit de la Tereza, prin care ma invita la receptia pentru lansarea i-mode in Romania, pe 17 mai; unde apropo e invitat sa cante Tiesto. Mail-ul ei vine la doua zile dupa ce Ogilvy PR m-a "targetat" cu un teasing pentru un nou produs IBM.

Nu e prima data cand sunt targetat de agentiile sau oamenii de PR si recunosc ca dintr-o simpatie fata de gestul lor, am preluat si dat mesajul lor mai departe (pe blog).

Tot ieri la Olimpiadele Comunicarii, Mihai Morar a amintit un pic de cei ce isi fac blog pentru a face bani din AdSense. Se pare ca exista o mica aversiune fata de cei care incearca sa isi rotunjeasca veniturile pe blog, pe care as vrea sa o verific in sondajul de mai jos.

Ce parere aveti despre reclama pe blog?
Hot Not   

Advertising: McCann va vrea creativi

Exista deja Leo Academy si Scoala IAA, acum avem si McCann Creative Mentorship. Incet-incet, se pun bazele "scolii" de advertising in Romania.

Etichete:

Events: Blogging pentru studenti

Ieri a fost ziua blogurilor in studentime. Doua evenimente dedicate studentilor au inclus in programul lor conferinte despre blogging, la care am participat si eu in calitate de speaker.

Ziua "a inceput" cu Olimpiadele comunicarii, unde am vorbit in conferinta "Blogul care te angajeaza in comunicare". Au fost destul de multi participanti (se pare ca evaluarea mea initiala a fost gresita. Dragos Dehelean a amendat-o deja in comments), organizatorii si-au facut bine treaba, pe ceas, as putea spune, intrebari interesante si profunde pe alocuri. Aici gasiti prezentarea mea. Iar aici speech-ul.

Dupa-amiaza, la ASE, in cadrul ABM Days, am participat la masa rotunda "Blogul - O noua strategie de marketing". A fost o discutie libera, fara prezentari sau speech-uri pregatite, in fata a 40 de studenti.

Au scris despre cele doua evenimente:
* Conferinta despre bloguri la Olimpiadele Comunicarii (Media lui Comanescu)
* Intalniri si conferinte (Jen)
* Imagini din ziua a 2-a a "Olimpiadelor Comunicarii" (Mihail Dumitru)
* Dupa conferintele OC (Sorin Dincea)
* Conferintele comunicarii (Vlady)
* CroniCA Conferintelor - partea a IIa (Popeyes)
* Olimpiadele Comunicarii: behind the courtains (Ioana Hurjui)
* To blog or not to blog, that is the question (Cutish)
* Marea bloggareala (Andra)
* ABM Days (Daniel Nastase)
* Primul (MOnk)
* Prima conferinta unde am vb. despre altceva (Razvan Matasel)
* Talking about blogging (Bogdana Butnar)
* ABM Days (Razvan Roman)
* Conference Marathon (Adina Neamtu)

Etichete: ,

Online: Romanii chiar cumpara online

Aproape o treime din utilizatorii de Internet din Romania folosesc magazinele online sau portalurile de licitatie ca loc pentru cumpararea de diverse bunuri, spune un studiu al Gemius dedicat comertului online in Romania, realizat anul trecut. Mai multe detalii aici.

Etichete:

luni, mai 07, 2007

Zoso s-a accidentat

Am vazut la Radu, apoi la Iulian si mai departe la Cristi (cu video) ca Zoso s-a accidentat destul de grav in Bucegi, ajungand in stare grava la spitalul de urgenta Floreasca. Prin SMS, Zoso mi-a spus ca e mai bine acum.

duminică, mai 06, 2007

Films: 300 vs 3

Ma uit in Box Office-ul american din acest week-end si ma minunez. Dupa trei seri de la lansare Spiderman 3 a incasat aproape 150 milioane de dolari, in timp ce 300 a strans in noua saptamani ceva peste 200 de milioane. E ceva gresit cu lumea asta!?

Etichete: ,

Ideas: Nimic de vanzare la 6,28$

Cineva s-a apucat sa vanda nimic si se pare ca si-a gasit cumparatori. Da, astazi se vinde nimic ambalat frumos, cum vedeti mai sus, pentru 6,28$ sau pentru 3,49£, in original. Oricat de stupida ar parea ideea, mie mi se pare ca acel cineva a gasit un cadou bun pentru cei care au de toate sau pentru cei care asteapta ceva "gras" de ziua lor.

[via]

Etichete: , ,

sâmbătă, mai 05, 2007

Online: Ce gasim pe myKiss?

Astazi am "aterizat" si eu un pic pe myKiss.ro. Stiam despre el de la Gusti, dar pana acum nu mi-am facut drum pana acolo.

Am gasit o strutocamila cu stiri, bloguri, un forum si alte sectiuni pe care nu le-am vizitat. Site-ul arata bine, destul de curat ca design, iar content pare sa aiba din plin. Totusi care e scopul sau?

Ma gandesc acum ca poate ar fi fost mai bun sa mearga pe reteta MySpace si/sau sa dezvolte mai multe comunitati pe diverse interese/ hobby-uri/ teme (tipuri de muzica, de exemplu, film sau sport), prin care membrii sa interactioneze si sa genereze content (pe model Digg) pe site etc.

Oricum este un pas inainte in online-ul de la noi, care pare sa stagneze sau sa se imbete doar cu declaratii de intentie.

Etichete:

Trends: Mirare de ziua barbatului

Angela Merkel in Germania, Ségolène Royal in Franta, Hillary Clinton in SUA. Ni se pregateste ceva?

Etichete: ,

Media: Adevarul si Cotidianul isi incearca norocul

Am asteptat si noul Cotidianul, ca sa il comentez la pachet cu relansarea Adevarul de saptamana trecuta. Daca nu gresesc, Cotidianul si Adevarul sunt publicatiile care au trecut prin cele mai multe transformari in ultimii 2-3 ani. Eu am numarat 3 pentru fiecare.

Ambele ziare au cateva mari provocari de trecut: incapacitatea din ultimii ani de a intra/ ramne in prima liga si scaderea accelerata a audientei publicatiilor in general. Am comentat aici putin despre aceste doua relansari.

Etichete: ,

Personal: Aventuri cu telefonia mobila

Am observat cateva lucruri interesante atunci cand mi se intrerup din senin convorbirile telefonice, ceea ce e destul de enervant dupa o vreme, cand cineva iti spune: "Stii, numai cu tine mi se intampla asa!".

Asadar convorbirile telefonice mi se intrerup de fiecare data cand:
* trec prin pasajul de la Piata Unirii
* trec prin fata Orange Concept Store, pe Calea Victoriei
* trec prin pasajul de la metroul din Piata Victoriei
* urc pe Calea Vacaresti spre Piata Sudului.

Ce mi se pare interesant este ca dupa atatea intreruperi, am ajuns sa identific exact locul (cu o eroare de cativa metri) in care urmeaza sa imi pice convorbirea.

Etichete:

vineri, mai 04, 2007

Blogs: Pentru cine are chef de joaca

Doua initiative fun au ajuns la mine zilele acestea:
  • Desktop de blogger - o colectie de screen-shot-uri de pe monitoarele bloggerilor.
  • Tablog - un tablou cu feţele bloggerilor romani.
Ambele idei sunt deschise la propuneri.

Etichete:

Online: Cat de transparenta e media

Auzisem de initiativa "transparentei in media", insa ieri am aflat detalii de la Iulian despre transparentamedia.ro, un site ce isi propune sa "demaste" proprietarii din presa romaneasca. Pe site exista si o petitie pentru "dreptul de afla de unde vin banii in presa" (citat de pe site).

Poate se indura totusi cineva si reface designul site-ului, ca merita ceva mai bun.

Etichete:

HR: Cati ani avea Raluca Stroescu?

Am vazut si pe bloguri si in media ca Raluca Stroescu avea fie 29, fie 31, fie 32 de ani. Stie cineva cati ani avea de fapt?

Etichete: ,

joi, mai 03, 2007

Blogs: Ad'Or a dat liber la blog

Festivalul Ad'Or are de cateva zile bune un blog pe noul site, anuntat astazi oficial printr-un comunicat de presa din care aflam ca oricine poate deveni autor si comentator. Avem asadar un blog colaborativ ce beneficiaza de platforma eKontent dezvoltata de Kondiment, firma care a (re)facut si site-ul festivalului.

Daca ma gandesc la ce succes avea pe vremuri forumul de publicitate de pe BizCity, pot spune ca ideea blogului Ad'Or e chiar binevenita, mai ales ca vorbim de un festival care are nevoie de multa transparenta si eforturi mari pentru recastigarea/ refacerea imaginii.

Ar trebui totusi sa existe in meniu un buton spre blog.

Etichete: ,

marți, mai 01, 2007

Online: Imitatio in integrum

Se tot vorbeste la noi de imitare/ furt/ inspiratie in web design si de cele mai multe ori, probabil, motivatia gasita tine de resurse limitate/ pregatire adecvata/ lene. Dar cum poti sa explici asemanarea izbitoare a noului AOL.com cu Yahoo?

Ma intreb cum s-au dus cei de la AOL cu design-ul la aprobat. Ce au spus? Cum l-au motivat?

[via]

Etichete:

Roundtable: Cateva vorbe despre corporate blogging

Sunt deja cateva companii care au facut pasul spre blogging. Am mai scris si chiar vorbit despre acest subiect. In ultimele zile am auzit de noi lansari de bloguri de companii. Am profitat de efervescenta din jurul corporate blogging-ului si am lansat cateva intrebari unor specialisti in comunicare de la noi. Au raspuns la ele: Tereza Valcan, Raluca Zamfir, Sorana Savu, Mirona Iliescu, Bobby Voicu si Ionut Oprea. Raspunsurile lor le gasiti aici.

Etichete: ,

Trends: FMvertising

De ceva vreme astept sa vad cum agentiile de publicitate vor "exploata" display-ul radioului de masina sau mai simplu zis, astept sa vad reclame in acest spatiu "digital". Si cred ca FMvertising-ul (cum il numesc eu) a inceput deja cu ProFM si Joe.

Nu cunosc date oficiale, nu stiu daca e o campanie adevarata sau doar o branduire a unei emisiuni matinale (e si asta e o campanie, nu?), dar ProFM in fiecare dimineata iti arata pe display-ul radioului, pe langa numele statiei si frecventa, si sloganul celei mai recente promotii pentru napolitanele Joe: "Noroc cu Joe".

Etichete: , , ,