marți, iulie 31, 2007

Personal: Am plecat in vacanta

Plec astazi intr-o aventura de vacanta ce incepe in Nusa Dua (Bali), continua in Singapore si se incheie la Amsterdam. Ne vedem/ auzim/ citim dupa 14 august.

PHOTOS: MIKE CHANG, NGOTOH, MOR

Etichete:

Blogs: Fata in fata cu PR-ul

Am doar eu impresia ca nu se mai scrie atat de mult despre bloguri ca anul trecut? Sau deja nu mai e ceva special sa vezi un articol despre blogging intr-un ziar sau intr-o revista?

Un articol recent este "Ce se intampla cand PR-ul intalneste blogul" si a aparut in numarul pe iulie al revistei Campaign. Aici gasiti un PDF cu acest articol daca nu ati prins deja revista.

Etichete: ,

Online: Pe fata

Portalul AOL s-a relansat astazi exact in formula propusa in varianta Beta in urma cu trei luni, ca o copie fidela a Yahoo, chiar daca la acea vreme lumea a "protestat".

Online: Cine-i cel mai web 2.0 din tara?

Revista Business 2.0 prezinta in cel mai recent numar al sau 31 de companii web 2.0 din intreaga lume (exceptand SUA) care (ar) merita atentia noastra. Gasiti aici o lista simpla cu aceste companii, iar aici un slideshow cu prezentarea lor.

In urma cu aproape doua luni, Erick Schonfeld, autorul articolului mentionat mai sus, cerea pe blogul sau propuneri din intreaga lume. Nu a primit in Comments prea multe propuneri, dar printre ele s-a numarat si sugestia mea: NoPrimeTime. Si desi start-up-ul amicilor de la TreeWorks nu a intrat pe lista lui Schonfeld, din punctul meu de vedere e cel mai bun exemplu de web 2.0 creat in Romania. Are cineva o alta parere? Sau niste propuneri?

Daca nu l-ati citit deja, va recomand acest articol despre web 2.0 de pe Read/Write Web.

Etichete:

Personal: Scapam un pic de caldura

Ieri pe la 5 dupa-amiaza am prins iar o temperatura "de groaza" pe bordul masinii: 46,5 grade. M-am bucurat ca voi scapa pentru doua saptamani de Bucuresti si canicula. Se pare insa ca si cei care vor ramane acasa vor avea parte de o vreme buna cel putin pentru o saptamana. Sa fie primit!

Etichete:

luni, iulie 30, 2007

Online: iLeo angajeaza programatori

iLeo angajeaza programatori pentru sezonul toamna-iarna si mai departe. Cei interesati pot trimite CV la adresa: mugur.patrascu @ ileo.ro

Etichete:

Advertising: Cele 12 tipuri de reclame

Cred ca si Dragos Novac a scris despre asta acum o saptamana sau doua, insa atunci de pe telefon nu am putut pricepe prea multe din ce a vrut Donald Gunn sa demonstreze in articolul sau de pe Slate.com.

Recomand asadar tuturor celor pasionati de publicitate slideshow-ul cu cele 12 tipuri de reclame identificate de Gunn.

Etichete:

Advertising: Sa credem in coincidente?


Una dintre reclamele premiate la Cannes Lions anul acesta - Science Diet Dog Food / JWT Sydney - este acuzata ca a "imprumutat" ideea de la o lucrare realizata de un student si premiata la Clio Awards in 2005.

In urma cu cateva luni, Zoso si Iulian Comanescu prezenta cazul "copertelor asemanatoare". Desi am rezerve fata de o "asemanare intamplatoare" in acest caz, mi s-au parut interesante comentariile si explicatiile primite de vizitatorii celor doua bloguri. Mai ales cele de la Iulian.

Una peste alta, putem spune ca incepem sa traim intr-o lume cu foarte multe coincidente. Sau nu.

Etichete:

duminică, iulie 29, 2007

Online: Gmail are chef de joaca



Sa fie doi ani de cand Nike a lansat platforma Joga Bonito, din care a derivat si unul dintre cele mai bune exemple de user generated content vazute (de mine) pana acum: The Chain. Azi am vazut ca si Google incearca ceva asemanator sau pe acolo cu how an email message travels around the world, pentru promovarea Gmail. "Jocul" a inceput cu clipul de mai sus, acum sunt asteptate reactii. Google da niste detalii aici.

Etichete: , ,

Online: Nu mai avem nicio sansa!

Conform celui de-al treilea sondaj anual realizat de AOL si intitulat "E-mail Addiction", americani se arata a fi din ce in ce mai dependenti de comunicarea prin e-mail, verificandu-si corespondenta practic oriunde, in biserica pat, baie, masina etc. Iata ce ne arata studiul:
  • 15% dintre americani se declara dependenti de e-mail.
  • 83% isi verifica e-mailul in vacanta si multi dintre acestia isi aleg destinatii cu acces la Internet.
  • Washington DC a fost declarat cel mai dependent oras, unde 82% din locuitori au mai multe adrese de e-mail.
  • 59% dintre american trimit mailuri de pe dispozitive portabile cand sunt in pat, 53% in baie, 37% in timp ce conduc, iar 12% in biserica.
  • 43% din utilizatorii de e-mail isi verifica corespondenta dimineata la prima ora.
Vin si eu cu o intrebare: Cat de des iti verifici e-mail-ul si care sunt cele mai "neobisnuite" locuri in care ti-a verificat corespondenta? (neobisnuit = in afara biroului de acasa sau serviciu)

UPDATE: Am pus un poll (cu raspunsuri multiple) pe coloana din dreapta, curios sa vad la noi ce iese.

Etichete:

Tools: Unde ne tinem lucrurile

Am renuntat acum ceva vreme sa mai citesc Mashable, alegand in schimb TechCrunch ca principala sursa de stiri despre Web 2.0 si alte lansari in zona Internetului. Astazi este pentru a doua oara intr-o saptamana cand recomand unul dintre articolele de sinteza al Mashable, asa ca ma gandesc sa il repun in drepturi in rss reader-ul meu.

Astazi am gasit un post ce compileaza mai mult de 80 de solutii de stocare si distributie online a fisierelor. Sper sa va fie util.

Tot astazi am gasit pe blogul iMedia un post ce compileaza o serie de resurse Wordpress tot de pe Mashable.

Etichete:

sâmbătă, iulie 28, 2007

Marketing: Cele mai valoroase branduri din lume

BusinessWeek si Interbrands au anuntat zilele acestea noua editie a calsamentului celor mai valoroase branduri din lume. Dupa cum era probabil de asteptat, Coca-Cola este din nou numarul 1, urmata fiind de Microsoft si IBM. Daca nu gresesc, acest podium se mentine de ceva ani, poate chiar de la inceputul acestui raport.

Gasiti aici un slideshow cu cele 100 companii din top, iar aici toate resursele despre acest raport.

Etichete: , , ,

News: Cateva noutati de la Apple

Inca o colectie de noutati despre Apple adunate in ultimele zile:
  • La o luna de la lansare, iPhone are pe langa foarte multi fani si un proces. Cineva s-a gandit sa dea Apple in judecata din cauza bateriei de la iPhone. Detalii aici.
  • Apple a anuntat oficial ca iPhone va fi disponibil in Europa in luna decembrie, cel mai probabil in Franta, Germania si Anglia, am aflat de la Engadget.
  • Si tot de la Engadget vine stirea despre noua tastatura pentru noul iMac. Aici gasiti detalii si poze.

Etichete: ,

vineri, iulie 27, 2007

Online: Doar o vorba despre televiziunea online

Vorbeam astazi cu Catalin despre televiziune si Internet in Romania si am fost placut surprins sa aflu cate se pot face si la noi si mai ales ca exista in zona asta oameni poate mai putini vizibili care au idei foarte bune. Cand am ajuns la birou, am citit ca BBC a lansat iPlayer, un serviciu ce ofera utilizatorilor posibilitatea de a selecta si descarca pe claculator si viziona apoi programul din ultimele 7 zile. Gasiti un articol amplu pe BBC News.

Etichete: ,

Online: Sanse pentru finantarea ideilor (part I)

In urma cu cateva luni vedeam pe un site-ul companiei Zamolxis Interactive anuntul: "Our company is currently looking for angel investors with experience in high-tech". Apoi pe Trafic.ro am gasit o propunere de finantare deschisa tuturor dezvoltatorilor de site-uri. Iar astazi via e-mail, am aflat de ultima initiativa Vodanet:
Propune-ne un proiect special! Oricat de extrem, noi iti oferim solutii pentru obiectivele tale de advertising. La final vei primi ca recompensa, rezultate.
Detalii gasiti in newsletterul Vodanet. Voi reveni.

Etichete:

joi, iulie 26, 2007

Media: Ne trebuie mai multa demnitate si profesionalism

Am prins astazi la jurnalul de stiri Realitatea TV de la ora 16.00 discutia purtata de un reporter al postului cu un crainic de la CNN pe tema caniculei din Romania. Nu stiu de ce, dar m-am cam ofticat. De fapt, stiu de ce.

M-a ofticat pe de o parte headline-ul "Valul de caldura care afecteaza Romania, Grecia si Italia a fost prima stire in jurnalul CNN International". So what! Adica daca era stirea a doua, nu era o situatie importanta?! Sau nu era adevarata? Sau nu era dureroasa pentru noi toti?

Ar trebui sa ne oprim din adularea, gratularea si venerarea institutiilor de presa internationale si sa incepem sa le privim asa cum sunt ele in fapt: surse de informare. Ar trebui sa invatam sa disecam, sa amendam si sa comentam pertinent ce spun altii si sa renuntam la prosternarea in fata lor si la a mai fi creduli. La naiba, nu sunt nici Dumnezei, nici Mafalde, nici Nostradamusi!

Si m-am mai ofticat pe reportera RTV. Stiu ca la TV e importanta emfaza, dar cred ca in orice tip de jurnalism ar trebui sa pastram o anumita decenta in relatare. Nu zic ca reportera a prezentat lucruri neadevarate, dar modul in care ea le relata mi-a dat impresia ca iar asteptam sa vina trenuri si masini cu ajutoare din strainatate. Ar fi interesant de comparat acest reportaj cu cele facute in cazul inundatiilor din Anglia. Sunt doua dereglari ale naturii, ambele au afectat comunitati, ambele sunt subiecte de stiri TV.

Si inca ceva. Daca CNN a descoperit abia astazi canicula in Romania, cred ca si-a pierdut din renumele avut sau poate acum vedem si noi de ce e in stare de fapt.

Dar poate m-am ofticat eu degeaba. Din cauza caldurii.

Etichete:

Online: Noi instrumente pentru publicitatea online

Am dat astazi peste doua noi instrumente pentru optimizarea publicitatii online:
  • FoldSpy este o mica aplicatie care iti arata cum vad vizitatorii publicitatea pe site-ul tau. Ideea a pornit de la faptul ca un site nu se vede la fel pe toate monitoarele - chestiune de rezolutie, dimensiuni etc.
  • Adpinion e o initiativa ce isi propune sa "indulceasca" relatia dintre vizitator si reclame sau cu alte cuvinte urmareste sa aduca in fata utilizatorilor reclame relevante.

Etichete: ,

Advertising: Cum te racoresti mai bine

De ceva vreme am ajuns la concluzia ca din masina nu vezi prea multe sau mai bine zis, pierzi multe. Ieri seara cand ma intorceam spre casa pe drumul meu de zi cu zi, nu am putut rata (din masina) "spectacolul" creat de dusurile Lipton din fata Cercului Militar. Razvan are imagini mai bune si ceva info.

Etichete: ,

Online: Computerele ataca oamenii!



Se pare ca in unele parti din lume, oamenii sunt atacati de computere, ca in filmuletele de mai sus. Oamenii de stiinta de la Healthy Computing Volunteer Group pun aceste cazuri pe seama serie N de la Nokia. Gasiti aici descrierea fenomenului pe larg si sfaturi pentru evitarea unor asemenea situatii.

Etichete: , ,

miercuri, iulie 25, 2007

Personal: Intrebarea serii

Ce e mai rau la un concert: sa nu ai apa sau sa ai parte de o sonorizare foarte proasta?

Etichete:

Events: Dupa Idea Forum (3)

In scurta lor vizita la Bucurest de acum mai bine de o luna, Faris Yakob si Iain Tait, doi dintre vorbitorii evenimentului Idea Forum, au trecut putin si pe la IQads TV. Ce a iesit vedeti aici.

Etichete: ,

Personal: Intrebarea zilei

Mai iese cineva la terasa?

Etichete:

marți, iulie 24, 2007

Advertising: Un film despre relatia creativ - client



Am vazut acest clip in urma cu doi ani la Strategic. Facea parte din prezentarea "The Idiots Savant - what I've learnt from 35 years as a Creative Director", sustinuta de Andrew Cracknell, un veteran al creativitatii britanice.

Azi am gasit clipul pe blogul lui Razvan si m-am gandit sa il pasez si eu mai departe. Enjoy!

Etichete:

Online: Revolutia impartirii pozelor

Sub sloganul "(R)Evolutia impartirii pozelor", va prezint site-ul Album2.com, un site pe care l-am gasit intr-un link sponsorizat din contul meu de Gmail.

Album2 e un site de socializare prin poze. Prima reactie a fost sa il compar cu Flickr, dar dupa un scurt tur virtual, am vazut ca e altceva.

Astept pareri de la cei care l-au si incercat.

Etichete:

Blogs: Cel mai tanar blogger

Cel mai tanar blogger al patriei are aproape 7 ani si se numeste Iulia. Am aflat de blog de la tatal ei.

Etichete:

Tools: Luati cat sunt calde!

De ceva vreme "colectionez" diverse instrumente care sa imi faca viata online mai usoara. Am deja vreo doua - trei sute. Ieri insa am gasit multe dintre ele in cel mai cuprinzator ghid de instrumente online pentru podcasteri, videobloggeri si fotografi.

Etichete: , ,

luni, iulie 23, 2007

Online: La ce e bun Facebook

Nu am avut niciodata curiozitatea sa inteleg ce se intampla cu/ pe MySpace. Social networking-ul e destul de redus intre activitatile mele online. Prefer sa ma folosesc de cateva instrumente online, dar niciodata pentru a socializa.

Acum cateva zile mi-am facut un cont pe Facebook, brandul momentului in online. Nu mi l-am facut pentru ca e cool sau hot, ci pentru a sustine o cauza. Revista mea preferata, Business 2.0, urmeaza sa fie inchisa sau cel putin asa spune New York Times. Dupa ce au citit articolul din Times, doi canadieni, fani ai publicatiei, au decis sa lanseze un support group pe Facebook dedicat revistei, in incercarea de a atrage atentia publisher-ului si advertiserilor. In numai trei zile, grupul a adunat 1.500 de membri. Gasiti intreaga poveste pe blogul editorului Business 2.0.

Mi-a placut ideea canadienilor si mai mult mi-a placut ideea ca pot contribui si eu la salvarea revistei. Ma intreb acum la ce mai poate fi bun Facebook.

UPDATE: Zoso ne reaminteste ca social networking-ul e la pamant in Romania. Eu cred ca nimeni (cu exceptia GSP) nu a incercat pana acum sa gandeasca dincolo de simpla imitare a modelelor de afara. Cred ca sunt multe comunitati la noi care pot da nastere unor astfel de retele. Vreti un exemplu? BookBlog.ro imi vine in minte acum.

UPDATE 2: TechCrunch ne propune 9 moduri in care poti sa pornesti propriul site de social networking.

Etichete: ,

Personal: Observatia zilei

Blogurile cuminti nu ajung departe.

UPDATE: Inca una... Din cand in cand ceva ne spune ca "se merita" sa ai un blog.

Etichete: ,

duminică, iulie 22, 2007

Online: Lecturi tech

S-au adunat noutatile, iar caldura mi-a incetinit laptopul. Cel putin asa cred eu. Iata ce am mai pus deoparte:
  • Ionut Oprea incearca sa resusciteze blogvertisingul. Ideea sa a fost foarte bine primita si probabil isi va atinge tinta. Merita insa repornita discutia despre reclama pe bloguri. Sa vedem cine o incepe...
  • Tocmai cand ma gandeam sa va invit sa cititi un articol despre widget-uri, am vazut la Dragos o insemnare pe aceeasi tema. Articolul a aparut si in BusinessWeek, editia locala. Eu sunt unul dintre cei care cred in viitor-ul widget-urilor si nu imi dau seama de ce la noi nu se intampla nimic. Alo, agentiile!?
  • Ca tot vorbeam mai deunazi despre viralul Vel Pitar, am gasit astazi doua articole grele aici si aici.
  • BusinessWeek (US) a dat publicitatii o noua editie a premiilor pentru design de produs. Gasiti un slideshow aici.
  • Pentru pasionatii de Nokia am doua articole: unul despre ce ar trebui sa faca Nokia sa ajunga la nasul iPhone, celalalt despre ce nu reuseste sa faca Motorola pentru a ajunge din urma Nokia.

Etichete: , , , ,

Personal: Am vazut 48,5 grade

Acum cateva zile Zoso ne arata un termometru care atinsese valoarea de 52 de grade. Ieri seara la ora 19.00, am vazut pe bordul masinii 48,5 grade. Ma intreb cate grade au fost la 15.00!?

Etichete:

sâmbătă, iulie 21, 2007

Blogs: Se lasa cu concedieri

Aproape 10% procente din companiile incluse intr-un studiu recent au concediat angajati pentru violarea unor norme corporate privind blogging-ul si utilizarea forumurilor de discutii, in timp ce 19% "au pus la punct" un angajat pentru aceeasi "infractiune".

Etichete:

Marketing: Observatii (despre) racoritoare

Nu beau de obicei pe timp de vara lichide in cantitatea recomandata, insa pe caldurile astea mi-am depasit orice record de consum. Si de cand nu mai las sticla/ paharul/ cutia din mana, am reinceput sa fiu atent la ce se mai intampla in piata. Iata trei "chestii" pe care le-am observat in ultima saptamana:
  • Ice tea-ul pare sa devina bautura noastra nationala. In mai toate supermarketurile in care am intrat am vazut rafturile de ice tea aproape goale sau chiar pustii. O vanzatoare mi-a spus ca e "criza" de ice tea.
  • Un nou brand romanesc de apa plata incearca sa intre pe segmentul premium alaturi de Dorna Izvorul Alb. Este Aquatique, lansat de Borsec. L-am intalnit insa doar intr-un singur loc pana acum.
  • Avem acum si bauturi wellness, apa minerala naturala plata cu diverse arome Feelings.

Advertising: Ai grija ce pui in bere



Cazul "Cand Mentos intalneste Coca-Cola" e deja o legenda pe Internet. Cineva s-a gandit ca de la cel mai valoros brand din lume sa treaca experimentul la probabil cea mai buna bere din lume. Vedeti mai sus ce a iesit.

[via]

Etichete:

vineri, iulie 20, 2007

Fun: Un clip pentru week-end

Etichete:

joi, iulie 19, 2007

Gadgets: Ce mai e nou despre iPhone

In ciclul " Ce mai e nou despre iPhone", am facut rost de mai multe "chestii":
  • In cele sase luni care au trecut de la anuntarea sa, iPhone a strans 11.000 de articole in presa (probabil doar americana) si 69 de milioane de rezultate la cautarea pe Google, conform unui articol din NY Times. Si asta inainte ca cineva (un consumator obisnuit) sa puna mana pe terminal.
  • Tot NY Times spune in acelasi articol ca tot acest hype creat in jurul sau e sustinut de produs, la fel de adevarate fiind si criticile aduse. Un amic care a pus mana pe iPhone imi spunea ca e exact cum se astepta, dar ca nu e un telefon pentru oamenii de afaceri. E un telefon pentru "trendinezi", mi-a spus el.
  • Tot despre iPhone vorbeste pe Evangelist si Marius Ghenea, fost actionar la Flamingo si actualmente manager la Fit Distribution si PC Fun si angel investor in emisiunea "Arena Leilor".
  • Se pare ca acest iPhone nu e primul creat de Apple. Primul ar data din 1983. Vezi mai sus poza si aici altele.
  • A doua generatie de iPhone va fi lansata se pare in septembrie, moment in care va fi introdus terminalul de 249$.

Etichete: ,

Media: ZF trece la stiri video

Am prins ieri seara la ProTV reportajul despre scaderea euro pana la 3 RON, care anunta la final ca ZF.ro ofera prima stire filmata a Ziarului Financiar. Azi dimineata, Orlando anunta si el pe blog aceasta initiativa.

Nu am vazut aseara tot reportajul de la Stirile ProTV, insa am recunoscut in clipul de pe ZF.ro cateva secvente din el. E vorba de acelasi reportaj in ambele cazuri (TV si online)? Exista o diferenta clara sau valoare adaugata in stirea online?

Apoi, ma gandesc ca o astfel de initiativa ar merita o prezentare mai deosebita, ceva mai mult decat se vede in screenshot-ul de mai sus, ceva care sa arate ca ZF face un nou pas.

Ramane de vazut si frecventa acestor stiri video, ce depinde cred in primul rand de formarea unei echipe care sa le produca. Si DailyBusiness a lansat acum ceva vreme o sectiune video, cu o analiza pe piata yachturilor, insa de atunci au ramas doar cu un singur clip.

Etichete: ,

Advertising: Cifre romanesti

In ultimele zile s-a vorbit destul de mult pe bloguri si in media despre noua editie a fact-book-ului realizat de Initiative Romania.

Ca o paranteza, cred ca editia asta s-a bucurat de cel mai bun PR din istoria fact-book-ului si intr-o buna masura succesul se datoreaza blogurilor care au colportat datele.

De altfel, editia asta a venit si cu vesti foarte bune: in 2006, piata de publicitate a crescut cu 33% fata de 2005, ajungand la 363 milioane de euro. Nu stiu insa daca aceasta suma include doar cheltuielile pe media sau aduna si alte servicii (fee-uri pentru creatie si strategie).

La fel de interesanta mi se pare o estimare gasita pe AdPlayers, ce se refera la piata BTL: "Piaţa totală de BTL s-a ridicat anul trecut după estimările noastre la 100 Mil EUR, iar BTL-ul in-store undeva pe la 50 Mil. EUR" a declarat pentru AdPlayers.ro Nicoleta Pădure, General Manager al companiei de servicii integrate de marketing la punctul de vânzare Cupon Pro.

Cand am vazut prima data stirea, am zis ca e o exagerare, insa astazi intr-o discutie unul dintre jucatorii pe aceasta piata mi-a confirmat estimarea si mi-a explicat dimensiunea pietei in acest moment si potentialul viitor.

UPDATE: De dragul posteritatii, m-am gandit sa adaug cifrele pe anii anteriori, preluate din editiile fact-book-ului pe care inca le detin. Asadar:
  • 2005 - piata de publicitate - 250 mil. euro (net) | piata online - 2,2 mil. euro
  • 2003 - piata de publicitate - 176 - 186 mil. $ (net) | piata online - 800.000 - 1 mil.$
  • 2002 - piata de publicitate - 300 mil. $ (net)*** | piata online - 400.000 - 500.000$
  • 2001 - piata de publicitate - 300 mil. $ (net)*** | piata online - 380.000 euro**
  • 2000 - piata de publicitate - 210 - 215 mil.$ (net) | piata online - 210.000 euro**
  • 1999 - piata de publicitate - 225 mil.$ (net) | piata online - N/A*
* nu exista date
** estimare Roland Berger
*** estimare foarte optimista, cifra a fost raportata la ratecard

Etichete:

Online: Cifre chinezesti

In China sunt 162 milioane de utilizatori de Internet, conform ultimelor date "oficiale". Pew Internet Research spune ca ar fi 137 de milioane, a doua mare "populatie online" dupa cea a Statelor Unite, care e estimata la 165 - 210 milioane.

Din China vine si cel mai citit blog din lume, care a inregistrat 100 de milioane de vizitatori in aproape 2 ani si apartine actritei şi regizoarei Xu Jinglei, am aflat de pe site-ul Media & Advertising.

Etichete: ,

miercuri, iulie 18, 2007

Advertising: Putin despre virale



Am preluat clipul de mai sus via Zoso. Am vazut apoi si alte insemnari pe marginea lui. Cu putin noroc acest spot TV se poate transforma intr-un viral.

Dar ce este un viral de fapt? Despre ce vorbim cand spunem viral? Este acest clip un viral?

Dupa mine, un viral nu este un spot TV, este un clip special mesterit pentru difuzarea online, ce poate dovedi la un moment dat ca a generat in primul rand word-of-mouth si apoi vizualizari. Aici ar trebui sa ma completeze cineva din advertising si sa imi spuna daca are ca rol principal sa vanda sau sa cresca awareness-ul.

Exista cazul in care un spot TV "transpira" online, cazul Vel Pitar se pare, si reuseste sa creeze un buzz in jurul sau si favorabilitate pentru campanie. Daca acest spot va ajunge pe TV si va fi urmat de alte executii in genul acesta, campania are mari sanse sa obtina un impact major asupra afacerii clientului, mai ales acum, in momentul in care marele public devoreaza tot ce e legat de vedete. E prea devreme insa sa il numim viral. Creditez cele 7,000 de vizualizari ale clipului (la ora la care l-am vazut eu) pe seama articolului din EvZ, care include filmuletul de pe YouTube.

Dupa parerea mea, scaparea online a spoturilor TV este o practica ce va inlocui cumva vechiul teaser, cel putin pentru un anumit grup de persoane receptive mai degraba la informarea online decat la cea prin TV.

Personal: Networking prin sport

Prietenii de la Oricum au organizat anul trecut evenimentul "Pace prin sport". Amicul Alexandrescu pune la cale de ieri-alaltaieri evenimentul "Networking prin tenis". Adrian a avut "initiativa urbana" de a-i invita pe oamenii din publicitate, marketing, online si nu numai sa intre intr-un campionat de tenis.

Eu iar am amanat anul asta sa ma apuc de tenis, dar stiu cativa jucatori prin zona, pe care as vrea sa ii vad cum se dau in spectacol. Cineva imi spunea ieri ca o sa castige Bogdan Enoiu. Mai vedem noi!!?

Etichete:

marți, iulie 17, 2007

Blogs: Doua adrese de retinut

Astazi am bifat 3 noi site-uri proaspete si tin sa adaug si doua bloguri noi (pentru mine):
  • Iulian Toma, omul din spatele AdPlayers, si-a lansat de ceva vreme blogul. Chiar ma miram zilele astea ca publicitatea nu este transata pe bloguri la fel de mult ca media, strategia sau online-ul. Cele mai multe bloguri orientate spre advertising sunt fie personale, fie de agentie. Iulian are sanse mari in a construi ceea ce Comanescu si Iann au reusit sa faca pentru zona media. Oricum, Iulian isi dubleaza blogul cu AdPlayers.ro.
  • Victor Kapra a lansat un nou blog cu un nume ce a starnit ceva rumoare la inceputul anului: evangelist. El nu isi propune sa devina un ambasador al publicatiilor pentru care lucreaza, ci un promotor al tehnologiei pe intelesul tuturor.

Etichete:

Ideas: Pune totul pe masa



Inca un clip care ne arata incotro merge tehnologia. Oare e mai ieftin decat Microsoft Surface?

Etichete:

Online: Trei noi lansari de vara

Cine mai credea ca la mijloc de iulie se mai lanseaza ceva pe Internet? Dar MPI si Grup RC ne demonstreaza ca se poate:
  • MPI ne propune profesiionline.ro, extensia pe Internet a suplimentului de luni din ZF. Site-ul este destul de curat si bine gandit (desi as umbla putin la marimea fonturilor si as da mai mare un articol din cele noi), ramane insa de vazut daca va prinde intre o concurenta formata acum din site-uri mari de recturare (eJobs, BestJobs), unele mai mici (HR-Romania, JobAvantaj) si altele de nisa (Joobs).r
  • Grup RC lanseaza astazi mult anuntatul MoneyLine.ro, am aflat de la Catalin Tolontan si Iulian Comanescu. Site-ul chiar arata foarte bine. Chiar imi place! Singurele minusuri pe care le punctez sunt alegerea fontului si la lipsa legaturii coloristice dintre logo si site.
  • Via Zoso am prins vestea lansarii portalului de afaceri al Mediafax, care "se arata" ca un serviciu pe baza de abonament (platit). Site-ul nu inspira mare incredere prin design, dar poate pentru multi renumele Mediafax conteaza cel mai mult.
Este foarte interesanta aceasta concentrare de site-uri de business. In acest moment site-urile grupurilor de media (BizCity, MoneyLine) au mari sanse sa se dezvolte foarte bine (pe baza continutului preuat din print si alte surse), dar au de infruntat rezistenta portalurilor nascute si crescute sanatos online (Wall-Street, Bloombiz) si un challenger creativ (DailyBusiness). Pe cine pariati?

Etichete:

Advertising: Cine iti asigura insuccesul?

Am vazut in Ziarul Financiar si in Jurnalul National de astazi o noua reclama de pagina intai (si ultima) ce incearca sa profite de concertul Rolling Stones de diseara. La inceput am crezut ca e vorba de Vodafone, apoi am vazut ca este Interamerican. Mie imi place ideea (de a specula astfel de momente "cult"). E deja o practica des intalnita la marile competitii sportive de a profita indirect atunci cand nu ai prins statutul de sponsor. Zoso nu e de aceeasi parere.

PHOTO: ZOSO

Etichete:

luni, iulie 16, 2007

Personal: Aventuri cu carduri (2)

Pana acum ne plangeam ca nu putem cumpara pe Internet din alte tari, ca Romania e un paria al platilor online etc. Acum putem sa ne plangem si de ai nostri.

Cardurile Visa emise de BRD nu pot fi folosite momentan pentru tranzactiile online, am aflat pe "propria piele" in week-end, cand am incercat sa cumpar pe un site niste bilete la un concert. De fapt nu am aflat de pe site, ci de la un operator din call-center-ul BRD. Situatia este motivata de fraudele online de la noi.

In conditiile in care Visa e organizatia de plati cu carduri cu cei mai multi clienti de pe piata, iar BRD are peste 2 milioane de carduri emise, ma gandesc ca impactul deciziei celor doua companii e destul de mare asupra comertului online. Nu?

Acelasi operator mi-a sugerat sa folosesc un card MasterCard, dar acesta este atasat unui cont in euro, iar cardurile Visa sunt legate de conturi in lei.

Deci acum pot doar sa imi fac un cont in euro sau sa schimb banca...

Etichete:

Blogs: Vedete piratate online

Dupa succesul avut de blogul falsului Steve Jobs, News Groper isi incearca norocul in blogosfera cu mai multe facaturi. Si cand spun mai multe nu ma refer la 3 sau 13, ci la mai mult de 50 de bloguri, "semnate" de nume precum Vladimir Putin, Kate Moss, Quentin Tarantino, Tom Cruise, Hillary Clinton, Samuel L Jackson, Sean Penn etc.
[via]

Etichete:

Advertising: Cum sa vinzi o reclama



Poate ati vazut deja spotul despre Scala JWT si motivele pentru care e cea mai creativa agentie. Eu astazi l-am descoperit.

Etichete:

duminică, iulie 15, 2007

Films: Dupa 300 da cineva 10.000?



Mie mi-a placut destul de mult Apocalypto, ce ziceti de 10,000 BC?

Trends: Tehnologia prosteste

Cred ca pe blog am spus ca mi se intampla sa uit destul de repede diverse lucruri. Un studiu din Anglia a gasit se pare cauza scaparilor mele: tehnologia.

Ne-am invatat memoria sa retina mai dregraba parole, PIN-uri si numere de cont pentru diverse servicii decat zile de nastere sau numere de telefon fix. Un britanic obisnuit trebuie sa memoreze 5 parole, 5 numere PIN, 2 numere de inmatriculare, 3 numere de identificare si 3 conturi bancare in viata de zi cu zi.

Conform studiului respectiv:
  • 1 din 4 englezi nu isi stie numarul de fix
  • 1 din 3 nu retine mai mult de 3 zile de nastere din familie
  • 6 din 10 spun ca sufera de information overload

Etichete: ,

vineri, iulie 13, 2007

Personal: Intrebarea serii

Am doar eu impresia sau Romania a trecut de la figuratie la actorie in rol secundar?

Exagerez, fireste, insa mi-a venit intrebarea asta in minte dupa ce intr-un episod din Studio 60 am vazut o secventa dedicata Romaniei. Nu ne punea intr-o lumina prea buna (angajatii un studio local au plecat cu aparatura pentru ca nu au fost platiti), dar era suportabila in contextul unei dramedy.

Etichete:

Ideas: Cum sa te promovezi 2.0



Am pus filmuletul de mai sus din trei motive:
  1. A trecut ceva timp de cand n-am mai zis nimic de iPhone.
  2. Primul filmulet stupid despre iPhone a fost cel cu tipul care il scapa pe jos imediat dupa ce l-a cumparat. Asta e al doilea clip stupid.
  3. Desi stupid, clipul te conduce pe un site cu filmulete la fel de stupide care in cele din urma au menirea de a promova o serie de aparate electrocasnice. Mie mi-a placut ideea.

Etichete: , ,

Tools: Ne vedem in Private Beta

M-am inscris si eu la cateva Private Beta de-a lungul timpului, in special la cele recomandate de TechCrunch, dar nu imi amintesc insa sa imi fi dorit sa primesc o invitatie (in Private Beta) pentru un anume site. Cred ca pentru Joost am cerut cuiva o invitatie.

Pentru "vanatorii" de Private Beta exista acum InviteShare, un serviciu care sa ii lege pe cei care au invitatii de dat cu cei care vor sa primeasca. Un post explicativ despre cum functioneaza InviteShare gasiti pe TechCrunch.

Etichete: ,

miercuri, iulie 11, 2007

Personal: Intrebarea serii

Cati oameni mai trebuie sa moara pana cand cineva se va ocupa de "copacii ucigasi" din Bucuresti?

Etichete:

Media: Ce post ai pus pe butonul 1 de la telecomanda?

Un anunt de o pagina din Evenimentul Zilei imi spune ca pot castia un milion de RON de la Kanal D intr-o promotie ce implica telecomanda si ideea folosita deja de Maggi, cea cu afisul lipit pe geam.

Practic trebuie sa plasezi Kanal D pe butonul 1 de pe telecomanda, apoi sa pui in geam un afis al promotiei si sa astepti sa fii descoperit. Desi merge pe mecanismul Maggi, ideea mi se pare buna, iar premiul consistent. Ramane de vazut cat de bine va fi promovata promotia.

Incercarea celor de la Kanal D mi-a adus aminte de un studiu pe care l-am initiat in urma cu aproape 6 ani despre piata TV din Romania si care avea si un capitol (cerut de mine) dedicat telecomenzii. Cei interesati de media si piata TV pot citi aici analiza despre uzul telecomenzii in Romania. Din pacate, articolul online nu contine si lista celor 10 canale setate pe butoanele de la 0 la 9.

Etichete:

Gadgets: Noul iPod vine in ianuarie 2008



Pentru cei care inca isi mai amintesc de iPod in toata nebunia asta cu iPhone, se pare ca Apple pregateste sa lanseze cea de-a sasea generatie in ianuarie anul viitor. Pana atunci putem specula look-ul noului iPod vizionand clipul de mai sus.

Etichete: ,

Gadgets: Care va fi urmatorul iPhone?

Ieri JP Morgan spunea ca Apple pregateste lansarea unui "Nano iPhone pana la sfarsitul anului, astazi insa si-a revizuit declaratia. Eu unul cred ca avem de asteptat cel putin un an pana vom vedea primul terminal derivat din iPhone. Ma intreb insa ce pregateste Nokia sau Samsung in directia asta. Oare vor intra in joc?

Tot o curiozitate: Care e cel mai tare Nokia in acest moment?

PHOTO: BEN JACOB

Etichete: , ,

marți, iulie 10, 2007

Personal: Experti sau ce?

Cred ca am ajuns intr-un moment in care aruncam foarte usor in stanga si in dreapta cuvinte precum specialist, consultant sau expert. Poate mai putin ne dam experti.

Harvard Business Review, probabil cea mai "grea" revista de business din lume, are un articol (rezumat) in cel mai recent numar al sau in care incearca sa raspunda la intrebarea: "Cum stii daca esti un expert?"

Am pus acest post mai mult pentru a ridica aceasta intrebarea "Ce ne face sa ne numim experti si cum stim ca suntem cu adevarat?", dar si penru ca astazi intr-o discutie am dezbatut valabilitatea noilor specialisti din online.

Etichete: ,

luni, iulie 09, 2007

Online: Ce mai e nou pe net

Unul dintre cei mai cunoscuti bloggeri de la noi imi spunea astazi ca nu mai citeste bloguri. Si cred ca nu e singurul daca ma uit la cum a scazut traficul. Acum, e posibil sa fie de vina caldura de afara, dar ceva ma face sa cred ca blogging-ul si-a atins varful si acum incepe sa se aseze. Ce urmeaza?

Eu am ramas inca "pe bloguri" si vanez in continuare idei bune de "blogat". Iata ce am mai gasit:
  • Un nou site de job-uri, cu iz de web 2.0, incearca sa iasa la suprafata zilele acestea. Cu o orientare clara spre zona IT, cu un design curat (care trebuie tousi aranjat pe alocuri) si cu un brand sexy, Joobs ofera job-uri fara cont si fara parola.
  • Prietenii de la Oricum mi-au adus aminte de iCube, o idee pe care am aplaudat-o inca de anul trecut. iCube este o competitie pentru studentii pasionati de inovatie in tehnologie. Cu premii.
  • Un blog vrea sa adune toate frustrarile noastre. Frustrari.ro vrea sa ne elibereze de nervi si suparare, ceea ce poate fi o buna terapie "prin net". Ma intreb insa daca vrea cineva sa citeasca frustrarile noastre.
  • La un moment dat vroiam sa fac un studiu despre ce vedem/ cautam mai inati pe un site. Cineva a facut un tool online pentru asta. Mie nu mi-a iesit, dar poate la altii o sa mearga.

Etichete: ,

Films: Si rusii stiu sa faca filme (de actiune)



In urma cu cativa ani buni, am prins intr-o noapte la TVR un film rusesc - Brat (The Brother). Mi s-a parut foarte tare. Dupa cativa ani am reusit sa vad si Brat 2 si el destul de tare.

Azi am vazut trailer-ul de mai sus apartine filmului Day Watch, un titlu dintr-o trilogie ruseasca ce mixeaza cate ceva din Matrix, Underworld si Constantine. Foarte tare!

Etichete: ,

vineri, iulie 06, 2007

Online: YouTube ia o pauza de publicitate



YouTube incepe sa usor, usor sa isi ia partea din publicitatea online. Tipul din clipul de mai sus ne explica acum cateva zile cum arata si se desfasoara reclamele din clipurile de pe YouTube. Am gasit insa pe Mashable o insemnare de acum doua luni pe aceeasi tema.

A vazut cineva o asemenea reclama in clipuri romanesti?

Etichete: ,

Online: Incercati macar o data Travel69

Te-ai saturat de Turcia, Grecia, Nisipurile de Aur? Incearca atunci Axe Villa prin Travel69. Macar o data. Doar pentru barbati.

Etichete: ,

News: Ce am mai vazut, citit, auzit

Iar am strans cateva noutati, iar le expediez telegrafic:
  • Incep, fireste, cu ce mai e nou legat de iPhone: AT&T a activat dupa numai o saptamana 1 milion de terminale. Apple si-a propus sa vanda 10 milioane de terminale in 2008. Operatorul britanic O2 a primit se pare felia iPhone in Anglia.
  • Graffiti a anuntat a cincea editie a concursului "Drum pentru Golden Drum" si ne arata un nou site, acum mai "blogosferic".
  • Cineva se intreaba daca incalcam vreo lege cand inseram clipuri de pe YouTube in blogurile noastre.
  • Orlando ne spune ca noul site Mediafax e online. Din pacate la mine inca nu a ajuns.... Mai fac o incercare. Da, se vede. Si se vede probabil cel mai bun site scos de MPI pana acum. Nu imi place insa noul logo.
  • Vodafone va transmite concertele Live Earth pe telefoanele mobile din Romania. As vrea sa stiu cine difuzeaza manelele pe telefoanele mobile de la mine din cartier!?
  • Un viral Dove a castigat marele premiu la Cannes, alt viral, acesta, ne-a lasat cu gura inchisa.
  • Dupa ce si-a dorit prin Zune o felie din piata playerelor multimedia , Microsoft vrea acum o parte si din televiziunea online, prin LiveStation. Unii spun ca avem de-a face cu un Joost-killer.
  • Rupert Murdoch a cumparat cu 5 miliarde de dolari grupul Dow Jones, printre altele proprietarul Wall Street Journal.

Etichete: , , ,

joi, iulie 05, 2007

Blogs: iMedia renunta la site pentru blog

Acum doua zile anuntam ca iMedia si-a lansat blogul sau era pe cale sa o faca. Ei bine, de ieri blogul s-a lansat oficial cu o declaratie de intentie din partea CEO-ului, Rachad El Jisr, care joaca si rolul de blogger principal.

Va recomand sa cititi si istoria companiei (gasiti niste cifre acolo). De fapt, va recomand sa urmariti acest blog, Rachad fiind un foarte bun povestitor si un om cu multe idei interesante.

De la Rachad am aflat ca iMedia a renuntat la site-ul de companie in favoarea blogului, o miscare destul de indrazneata si poate putin periculoasa.

Nu m-am gandit pana acum ca un blog poate inlocui un site de companie. Il poate completa, dar nu inlocui. Cred in continuare ca un site este o buna carte de vizita a companiei, iar blogul o modalitate de a-i cunoaste pe oamenii care lucreaza acolo.

Spun ca e o miscare periculoasa pentru ca blogul vine cu marea obligatie de a-l actualiza cel putin o data pe saptamana (pentru a ramane relevant in blogging). Iar pentru un CEO obligatia asta poate fi o problema.

Alte pareri?

Etichete: ,

miercuri, iulie 04, 2007

Fun: Mac or PC in versiune rap



Cu dedicatie pentru Bogdana care de astazi astazi a intrat in clubul posesorilor de Mac.

Etichete: ,

Gadgets: La ce e bun un iPhone (2)



La inceput a fost acest clip. Acum, de cand s-a lansat pe piata, un magician ne arata la ce mai e bun un iPhone.

Etichete: , , ,

Online: Catavencu pariaza pe net

Academia Catavencu a relansat astazi catavencu.ro, un site dezvoltat independent de revista, ce isi propune actualizari zilnice, si a lansat ecatavencu.ro, site-ul editiei digitale a revistei. Mai multe detalii din bucatariea lansarilor si planuri de viitor gasiti aici.

Etichete:

marți, iulie 03, 2007

Online: Subiecte la gramada

Am adunat in ultimele zile mai multe noutati pe care as fi vrut sa le dezvolt pe blog. Mi-e teama insa ca vor mai veni si altele si am sa uit de ele. Asa ca am decis sa le expediez telegrafic:
  • Inspirat de succesul clipului celor de la Vimeo, un ins a lansat site-ul OfficeLipDub.com, unde puteti vedea deja inca o incercare de lipdubbing pe o piesa Weezer.
  • Panasonic a lansat un concurs foto cu iz romanesc. Premiile sunt fireste camere foto.
  • iMedia, unul dintre marii publisheri online de la noi pregateste relansarea blogului.
  • Probabil "cel mai de nisa" canal TV va fi Channel F, o televiziune online dedicata francizelor.
  • Amicii mei de la Oricum vin cu un program de mentorship, sustinut de Cosmote si alte companii. Mi se pare o idee excelenta!
  • LG va realiza un telefon compatibil cu YouTube sau cu alte cuvinte, va construi yPhone-ul!
  • PC Magazine a facut saptamana trecuta un top al celor mai iubite (de catre revista) 100 de bloguri.
  • Ionut Oprea a lansat de ceva vreme un blog dedicat antreprenoriatului: Antreprenor-Arena. Ionut e genul care pune mult suflet in ceea ce face, asa ca recomand tinerilor/ viitorilor antreprenori sa-i viziteze noul blog.
  • Si tocmai am aflat de la Bradut ca s-a lansat site-ul Megasport, despre care nu va pot spune prea multe decat ca la prima vedere pare just another sport website.

Etichete: , ,

Media: Ce (mai) e o stire?

De cand insula Rhodos e subiect de stire?

Am vazut aseara la Antena 3 (parca) un minireportaj in cadrul unui buletin de stiri despre Rhodos si atractiile sale turistice, acompaniat chiar de muzica cu specific.

Etichete: ,

Films: Sexul vinde filmele europene



Comisia Europeana a lansat recent o serie de clipuri pentru sustinerea cinematografiei europene, in cadrul programului Media 2007. Filmuletul de mai sus a atras deja o serie de critici pe Internet si are sanse sa devina unul dintre cele mai vizionate clipuri de pe YouTube. Gasiti aici alte clipuri din campanie.

Ma intreb ce fel de filmulet (cu ce subiect) ar promova mai bine filmul romanesc...

Etichete: ,

luni, iulie 02, 2007

Personal: Observatia zilei

Brandingul de tara ar trebui sa inceapa cu MC/ DJii de la radio! - asa mi-am zis astazi dupa ce am auzit cum un DJ facea niste aluzii deja "fumate" la felul in care viitori angajati se vor "comporta" in fabrica Nokia de la Cluj.

Poate se gandesc directorii de programe sa introduca pe langa lista pieselor interzise si o lista cu prejudecati interzise la radio.

Etichete:

ɟun: ɔɐnd n-ɐı ɔɥǝɟ dǝ sɔɹıs

nu sʇıu ɔuɯ sunʇ ɐ1ʇıı, dɐɹ ǝu nu pɹǝɐ ɐɯ ɔɥǝɟ dǝ sɔɹıs zı1ǝ1ǝ ɐsʇǝɐ. ɐɯ ɔɐʇǝʌɐ ıdǝı pusǝ pǝ ɥo1d, dɐɹ pɹǝɟǝɹ sɐ posʇǝz ɟı1ɯu1ǝʇǝ ɥɐıoɐsǝ sɐu ɯını-ɐp1ıɔɐʇıı ظusʇ ɟoɹ ɟun ɔɐ ɐɔǝɐsʇɐ, ɔɐɹǝ ıɯı pǝɹɯıʇǝ sɐ dɐu ʇǝxʇu1 pǝsʇǝ ɔɐp ın ɯɐı ɯu1ʇǝ ɟǝ1uɹı.

Traducere: Nu stiu cum sunt altii, dar eu nu prea am chef de scris zilele astea. Am cateva idei puse pe hold, dar prefer sa postez filmulete haioase sau mini-aplicatii just for fun ca aceasta, care imi permite sa dau textul peste cap in mai multe feluri.

Etichete: