vineri, august 31, 2007

Online: Yahoo se socializeaza

Yahoo! pregateste lansarea unui site de job networking gen LinkedIn, numit Kickstart. Cred ca e o idee buna, dar la fel cred ca s-au miscat cam greu. Dar mai bine mai tarziu decat niciodata!

Chiar ma gandeam zilele trecute la un astfel de site pentru Romania, dezvoltat aici. Si ma intrebam de ce unul din marile (sau poate unul din micile) site-uri de job-uri de la noi nu s-a lansat in zona asta. Mie mi se pare ca e cea mai buna combinatie sau cel putin, o relatie fireasca.

Etichete: ,

joi, august 30, 2007

Online: Gmail a terminat joaca



Mai tineti minte ideea Gmail de a arata intr-un clip colaborativ cum circula e-mailurile prin lume? Ei bine, l-au terminat. Au terminat de montat clipul . E cel de mai sus.

Etichete: ,

Blogs: Cine mai scrie despre bloguri

Hai ca s-a terminat vacanta! Au reinceput sa apara articolele despre bloguri si aici nu includ avalansa de mentiuni in mass-media a cazului Ontanu dupa post-ul Andressei. Am gasit zilele acestea doua articole pe tema blogurilor:

In Business Magazin cititi o analiza a banilor castigati din blogging (in alte parti).
"Primii 500 de bloggeri din top au incasat din publicitate si din alte surse adiacente blogului, conform calculelor Chitika, aproximativ 20% din intreaga suma, adica in jur de 100 de milioane de dolari. Ceea ce inseamna ca fiecare dintre acestia a inregistrat un venit mediu de 200.000 de dolari in 2006 sau peste 16.500 de dolari pe luna", scrie Anca Arsene.
Pe IQads gasiti un editorial in care un fost coleg de facultate vrea sa vada/ simta revolutia blogurilor.
"Nu sunt anti-blog. Citesc si eu unele chiar interesante. Sunt oameni talentati pentru care chiar merita sa-ti sacrifici timp pentru a-i citi. Nu inteleg, insa, unde se afla revolutia in comunicare despre care vorbeste toata lumea? Spun asta pentru ca nu pot sa realizez care este cu adevarat impactul social. Poate ca exista studii care au cercetat impactul social al blogurilor. Eu n-am vazut nici unul (cu siguranta ca exista in Occident, in Romania, nu cred). Ca specialist in comunicare e chiar rusinos sa vorbesc fara sa fi vazut un research", spune Vlad Merticaru.

Etichete:

Ideas: Doua idei de la o colega

Am prins din zbor doua chestii de la o colega:
  • Se uita mai mult la reclamele la care se uita fetita ei de 2,5 ani si le retine mai mult pe acestea. Poate merita speculata chestia asta de catre cineva din advertising.
  • Dupa ce a sunat la Informatii si nu a gasit numarul de telefon dorit, a intrebat cu nonsalanta: "Dar o sa ma mai taxati cu 0,25 euro daca nu mi-ati gasit numarul?", "Da", a fost raspunsul.

Etichete: ,

miercuri, august 29, 2007

Gadgets: Nokia vs iPhone



Engadget spune ca Nokia a lansat un nou model ce rivalizeaza cu iPhone si prezinta filmuletul de mai sus drept dovada. Eu unul nu am gasit intre cele 4 modele lansate astazi de catre Nokia un terminal care sa semene la fata cu iPhone. Stie cineva mai multe?

Etichete: , ,

marți, august 28, 2007

Media: De pe bloguri

Intr-o pauza la The Apprentice, am nimerit peste dezbaterea din emisunea lui Andrei Gheorghe despre isprava primarului Ontanu, relatata acum doua zile de Andressa si comentata apoi de Ioana Avadani si Catalin Tolontan.

Nu am stat cu ochii pe media zilele acestea, nu stiu daca altcineva din presa s-a sesizat pe aceasta tema, imi place insa sa cred ca "momentul Ontanu" de la Realitatea TV a fost generat de un blogger. Felicitari, Andressa!

UPDATE: Andressa a compilat reactiile de pe bloguri aici.
UPDATE 2: Tot la Andressa vedeti si reactiile din mass-media.

Etichete: ,

luni, august 27, 2007

Online: Noul Bloglines e pe vine

Bloglines se relanseaza in noaptea asta intr-o formula noua din care am retinut la prima vedere posibilitatea de drag'n'drop pentru feed-urile din colectia personala in pagina de start, nefolosita prea mult pana acum. Cititi mai multe aici si testati in beta aici.

Etichete: ,

Online: Reintoarcerea Yahoo

Intotdeauna am zis ca Yahoo are un mail destept, dar din nu-stiu-ce motiv am ajuns sa folosesc contul Gmail ca adresa personala. Acum Yahoo Mail face cateva miscari care il poate aduce din nou in prim planul celor care l-au abandonat pentru Gmail, iar cea mai mare gaselnita pare a fi trimiterea de SMS gratuite direct din cont (doar pentru cateva tari). Detalii aici.

Etichete:

HR: Cu cat platim un entry level?

Dupa terminarea facultatii cred ca as fi lucrat si pe gratis doar, doar sa gasesc un loc undeva. Am avut insa noroc si am fost platit din prima luna. Am inceput cu echivalentul a aproape 200 de dolari. Un salariu destul de bun pe vremea aceea pentru un tanar absolvent fara nicio obligatie.

Astazi insa situatia sta mult altfel. Mult de tot. Dovada si cerintele preluate dintr-un CV primit recent pentru un post de junior marketing coordinator, un job de entry-level pentru cineva care isi doreste sa intre in marketing/ advertising/ comunicare:
Salariu: 600,00 EURO / luna
Beneficii: Salariu motivant, eventual bonuri de masa, excursii, perfectionari, traininguri, schimburi de experienta...
E mult? E putin? E normal?

Etichete:

vineri, august 24, 2007

Blogs: La numarat bani

Cotidianul ramane cel mai devotat ziar al blogosferei locale, iar Alexandra si Cosmin par sa nu ierte nicio nouatate din zona. Actiunea lui Ionut si lansarea BlogAgency au creat un nou subiect pentru cei doi jurnalisti de la Cotidianul, din care a reiesit un articol cu multi interlocutori, dar bine echilibrat, ce ofera o imagine corecta asupra castigurilor din blogging in Romania.

Etichete:

Personal: Despre aeroporturi si diverse camere

Nu am poposit foarte mult prin aeroporturile prin care am trecut. Am reusit de cele mai multe ori sa am legaturi destul de rapide cand eram in tranzit. Pana in aceasta vacanta, cand am ramas vreo 11 ore in aeroportul Changi din Singapore.

Changi e unul din cele mai frumoase aeroporturi pe care care le-am tranzitat pana acum si probabil cel mai bun loc in care poti "pierde" usor mai multe ore. Cred ca e primul aeroport dotat cu mocheta, dar nu trebuie sa te "bucuri" de ea cand avionul nu mai vrea sa plece, ca oricum ai cateva zone cu fotolii si televizoare oferite fie de posturi TV, fie de producatori de electronice.

A fost si primul in care am facut dus si in care as fi putut dormi daca descopeream mai devreme Rainforest Lounge. Deci daca aveti de pierdut niste ore prin Changi si va saturati de shopping sau de mancat (ieftin), puteti gasi putina liniste (si Internet, ziare, reviste, filme) la Rainforest, in Terminalul 1.

Changi are probabil si cea mai interesanta camera pentru fumatori. Nu am vizitat-o, dar asa am gasit-o in poze. Tot aici am descoperit si prayer room.

Pe aeroportul din Denpasar (Bali), smoking room e de fapt smoking box. O cutie din sticla (cred), ce ar acomoda vreo 4-5 fumatori, troneaza in una din zonele de asteptare. Dar cel mai mult in aeroportul Ngurah Rai te va uimi detention room, destul de bine pozitionata, cat sa fie vazuta de mai toata lumea. La fel de scary e semnul cu pedeapsa cu moartea.

Astazi am aflat ca unul dintre cartierele rezidentiale de la noi va fi dotat - pe langa diverse alte facilitati de shopping - si cu o camera pentru petreceri. S-au gandit ca poate asa ii scutesc pe locatari de manele sau Top 40 Hits la 2 dimineata. S-au gadit bine, zic eu!

Etichete:

joi, august 23, 2007

Fun: Un Zuzu in fiecare



Azi pare sa fie ziua spoof-urilor la mine!

Etichete: ,

Fun: Wassup in Moldova



Prietenul Claudiu mi-a trimis acest spoof dupa celebra campanie Wassup. Actiunea se situeaza intr-un sat din Moldova, unde pe post de Budweiser joaca berea Budai. Exista berea asta?

Etichete: ,

Gadgets: Noul iPod Nano

Daca asa va arata noul iPod Nano, incep sa cred ca Apple pierde teren la capitolul creativitate. Tocmai acum cand Iphone devine concurent pentru iPod. Ma asteptam ca si noul iMac sa fie un pic altfel decat generatia precedenta.

[via]

Etichete: ,

miercuri, august 22, 2007

Fun: Scrisoarea zilei

"Respectuos va rugam nu ne mai trimiteti astfel de balarii neverificate" - pasaj dintr-o scrisoare tare de tot. Cititi integrala aici.

Etichete:

Ideas: De aseara

Cred ca am vazut in The Apprentice cel mai tare product placement (nu stiu daca in acest caz e chiar product placement) vazut pana acum. Taxiurile care ii preiau pe concediati au deasupra o caseta luminoasa cu Yahoo Jobs.

Aseara Grey's Anatomy a avut un episod care m-a facut sa ma gandesc serios la siguranta pasagerilor din masina mea. Ma gandeam si ca ar fi fost tare ca in calupul publicitar de dupa sa vezi reclame la masini care "vand" siguranta. Cred ca ar fi fost o asociere foarte buna. De fapt cred ca la seriale tari, media plannerii ar putea specula mesajele unor episoade in favoarea clientilor lor. Fiind vorba de serial difuzate in State cu un an, doi in urma, gasesti pe Internet diverse sysnopsis-uri si recenzii din care te poti inspira.

Tot din The Apprentice am ramas cu intrebarea: De ce se aud beep-uri atunci cand unii scapa cuvinte grele? Pentru ca asa a venit caseta de afara? Pentru ca e reality show? Exista la noi vreo reglementare in sensul asta? A dispus CNA ceva? Ma gandesc ca ar putea da ceva, ca tot se invata engleza de la varste fragede.

Si ultima idee de aseara vine de la bronzul presedintelui Basescu. Sunt doar eu de parere cu bronzul nu mai e la moda? Adica, in altii ani daca erai bine bronzat/ foarte bronzat insemna cumva ca ai avut o vacanta tare (si lunga). Am tot intalnit oameni preocupati de bronzul lor de vacanta si unii chiar dezamagiti ca nu au fost primiti cu "urale" la intoarcerea din concediu.

Etichete: ,

Online: YouTube lanseaza momentul de publicitate

De astazi putem vorbi despre publicitate pe YouTube dincolo de sponsorizari si bannere. Vorbim practic de reclame inserate in clipurile video.

Reclamele sunt niste layere semitransparente care apar la secunda 15 si sunt "usor animate", acoperind cam 20% din suprafata clipului. Reclama dureaza cel mult 10 secunde. Partea interesanta este ca utilizatorii interesati de produsele sau serviciile din reclame pot "cere" sa vada mai mult printr-un click pe layer, moment in care clipul video se opreste, iar peste el apare in sistemul "picture in picture" clipul publicitar. La sfarsitul reclamei, clipul porneste de la momentul in care s-a oprit.

Ce v-am spus mai sus sunt lucruri citite si nu experimentate. Nu am reusit sa gasesc o reclama in clipul oferit de NY Times (de unde am luat screenshot-ul de mai sus). E posibil sa nu se vada decat in State. Probabil mai sunt si altele de citit si descoperit la acest sistem (de pilda daca pot sa optez pentru a nu vedea nicio reclama), dar astept sa vad pe viu cum functioneaza.

Cert este ca pe masura ce video-ul creste in online (si au fost mai multe articole care au subliniat asta in ultimul timp), vor aparea mai multe forme de publicitate. Ramane de vazut cum vor influenta noile forme de reclama creatia publicitara si activitatea agentiilor interactive.

UPDATE: Silicon Alley Insider a facut un calcul pentru a vedea cat va castiga YouTube din "noua publicitate", pornind de la un CPM de 20$. Au fost facute doua estimari: una rezervata, de 8 milioane $ pe an, cealalta, optimista, de 450 milioane $. Aici gasiti articolul, iar aici e calculatia.

Etichete: , ,

marți, august 21, 2007

Gadgets: Despre iPhone in Romania si excese

Zoso zice ca iPhone va intra oficial in Romania prin Vodafone. Eu am auzit ceva de Orange, caci se pare ca ei au facut o treaba buna cu tehnologia EDGE, acolo unde AT&T a dat-o in bara.

In urma cu o luna am pus pe blog un mic sondaj legat de iPhone si te intentia de cumparare a vizitatorilor blogului meu. Din cele peste 200 de raspunsuri, am aflat ca:
  • peste 50% dintre vizitatori nu isi vor cumpara un iPhone.
  • aproape 35% vor cumpara unul.
  • iar 15% nu stiu inca.
Interesant de vazut - poate si la late branduri - cati dintre cei care nu isi doresc un iPhone nu il cumpara din cauza "galagiei" din jurul produsului si cati din cauza performantelor tehnice + design.

Am simtit in unele cazuri o anumita rezistenta din partea unui grup de persoane (nu e mereu acelasi) fata de un brand sustinut excesiv de publicitate. Iar cel mai bun exemplu de la noi este Danone. Cunosc persoane care se tin departe de Danone din cauza publicitatii in exces si a zvonurilor inerente din jurul unui mare producator. Vezi discutiile de pe blogul lui Gusti.

Ce alte branduri vedeti in categoria "over-hyped"?

Etichete: , , , ,

Personal: Viata fara mobil

Am ramas azi fara baterie la telefon in mijlocul unei convorbiri in masina. Mergeam sa ma intalnesc cu cineva si trebuia sa sun cand ajungeam in fata cladirii. Ce puteam face?

Eram pe Magheru, pe banda a doua, si ma intrebam: Sa merg inainte spre birou sau sa fac dreapta spre locul de intalnire stabilit. Ma uitam pe strada si nu vedeam telefoane publice. Nu stiu daca mai exista asa ceva, poate sunt la fiecare colt de strada, dar eu pur si simplu nu le vedeam.

Am mers la intalnire si cu putin noroc am dus-o pana la capat, dar in acele momente in care telefonul nu vroia sa porneasca m-a incercat un sentiment pe care nu l-am mai simtit de multa vreme. Descurajare, panica, dezorientare. Mi-am dat seama ca depindem acum de telefonul mobil ca de apa si ca nu putem sa ne descurcam usor in lipsa acestuia.

Chiar asa, a incercat cineva sa "traiasca" fara telefon mobil? Poate ar fi un experiment interesant de facut. Poate la un ziar sau la o revista. O americanca a trait, de exemplu, un an fara produse "Made in China". I-a fost destul de greu, dar in cele din urma a scos-o la capat. Si a scris si o carte.

Etichete: ,

luni, august 20, 2007

Personal: Caut ghid pentru LinkedIn

In ultima luna am trimis si primit mai multe invitatii de a ma "conecta" prin LinkedIn. Desi am un cont aici de multa vreme si am auzit numai vorbe bune despre acest serviciu (am fost uimit sa intalnesc multa lume cu greutate pe LinkedIn), m-am tinut cumva departe de el.

Acum insa imi place sa raspund la invitatii si sa trimit cunoscutilor. Trebuie insa sa incep sa il folosesc, de aceea intreb: Cum folositi LinkedIn?

Etichete:

Gadgets: Iata si noul iMac!

Imi dau seama ca iPod si iPhone sunt fenomene si la noi, nu stiu insa cat de bine e privit/ primit iMac. Stiu totusi ca e foarte apreciat pentru design si e intotdeauna o surpriza placuta pentru cei familiarizati sa tina "hardul" langa/ sub masa.

Pentru ca am fost plecat si pentru ca nu vreau sa intrerup sirul stirilor despre lansarile Apple, arat si eu aici, acum, noul iMac lansat pe 7 august. Cititi aici despre cum a fost la conferinta de lansare (+ poze), iar aici gasiti detaliile despre produs de la "mama lor".

Etichete: ,

Advertising: Cine va oferi o flota?

In urma cu trei-patru ani, Golden Brau oferea trei Audi A3 intr-o promotie care mi-a ramas si acum in minte si probabil una dintre campaniile de gen care s-au bucurat de un mare succes la noi. Aseara am vazut la TV ca Burger deruleaza o promotie avand ca premii 20 de VW Golf si m-am intrebat: Cate masini vor fi oferite peste 3-4 ani? Cum ar fi ca Timisoreana sa ofere o flota?

UPDATE: Golden Brau ofera 10 VW Caddy si daca am prins bine reclama la TV, Elita ofera un VW Passat echipat complet. Cam putin de la Elita, nu?

Etichete:

sâmbătă, august 18, 2007

Advertising: Happiness Factory Reloaded



Spotul "Happiness Factory" de acum un an a avut 60 de secunde, continuarea lansata zilele trecute a ajuns la 3 minute si 30 de secunde. Ce urmeaza? Filmul?

Etichete: ,

vineri, august 17, 2007

Blogs: Zilele blogging-ului

Pe 31 august se celebreaza Blog Day pentru a treia oara. Este o aniversare online, desi la noi se pare ca anul trecut a fost si o petrecere offline. Cred ca Bobby stie mai multe.

Astazi am dat peste o alta initiativa, Blog Action Day, ce isi propune sa demonstreze cum blogurile pot schimba lumea. Pe 15 octombrie, bloggerii din toata lumea sunt invitati sa scrie un post despre mediul inconjurator. Pana acum peste 400 de bloguri sustin aceasta idee.

Etichete:

joi, august 16, 2007

Trends: Pe urmele Crocs

Un post pe blogul lui Alex Brie si un articol in Business Magazin mi-au adus aminte de recenta intalnire cu sabotii Crocs.

In vacanta tocmai incheiata zilele acestea am fost la un pas (de cateva ori) de a-mi lua o pereche de crocsi. Dar m-am oprit de fiecare data. O data pentru ca sunt convins ca anul viitor sabotii Crocs vor fi o moda si la noi (asa se intampla, la noi ajunge moda un an mai tarziu!), dar si pentru ca fie am gasit o varianta mai ieftina la Skechers, fie una cu o reputatie foarte buna la Birkenstock.

In toate magazinele in care am intrat, chiar si in magazinul de brand de pe Kalverstraat in Amsterdam, nu am gasit crocsi mai jos de 40 de euro.

Crocsii de la Skechers se numesc Waterbugs - Palmetto si costa 34 $ pe site-ul oficial si cred ca la Amsterdam i-am vazut cu 25 de euro. Cei de la Birkenstock intra in sub-brandul Birki's, iar modelul din imagine se numeste Fun Air si l-am gasit pe Internet cu 50$. La Singapore erau insa mai scumpi.

Mai exista insa si varianta imitatiilor. Le-am gasit in Barcelona si in Bali la sub 10 euro.

Etichete: ,

Online: Cum ne prezentam online

Unele companii prefera blogul in locul site-ului, altele prefera hibridul site-blog, iar altele isi simplifica la maximum prezenta online, o agentie de publicitate din Atlanta merge si mai departe, pana la limita "404 Page Not Found". Desi vad o idee creativa, ma intreb cati dintre vizitatori vad mesajul real si nu inchid pagina!?

Etichete:

Online: Internetul nu intra in vacanta

Luna august nu a scapat nici ea de cateva lansari in zona online, desi am trait cu prejudecata ca dupa 1 iulie "nu se merita" sa mai anunti ceva nou. Se pare insa ca vara nu mai e ce a fost. Se munceste la fel de mult ca in lunile "obisnuite".

De dragul arhivei personale, trec si eu in revista noutatile online din prima jumatate a lunii:
  • Neogen se relanseaza in versiune web 2.0. Cand am intrat pe site, am vazut doar header-ul si instant m-a dus cu gandul la Facebook. Dupa cateva secunde a aparut si continutul si m-a dus cu gandul la Netvibes.
  • Virgo Systems - compania care a dezvoltat in Ungaria site-ul iWiW, pe care ulterior l-a vandut cu 4,7 mil. euro celor de la T-Online - a lansat socializeaza.ro, o retea sociala ce se bazeaza doar pe invitatii. Cred ca ar fi fost mai bine un sistem open, dar ei urmeaza reteta originala iWiW care a strans 1,5 milioane de utilizatori.
  • Dr. Novac a lansat in sfarsit Invita.ro. Site-ul chiar arata foarte bine. Nu am gasit insa un virtual tour sau un ceva de introducere in ce poate sa faca site-ul. Poate o integrare cu Metropotam ar fi interesanta. Si apropo, Dragos, ce e FataZilei.ro?
  • NewsIn se relanseaza intr-o formula mai moderna si mai placuta, insa imi ridica iar intrebarea "Ce ne lipseste pentru a avea un design de site desavarsit?" Si tot nu pot sa "le iau" feed-ul pe Media & Publicitate!
  • Ionut Oprea, poate cel mai entuziast blogger pe care l-am cunoscut, anunta aparitia BlogAgency, unde joaca pe postul de co-fondator. Cred ca e a doua initiativa de blogging profesionist dupa cea a lui Bobby Voicu - Blog de Afaceri.
  • Orlando mai trece un site in portofoliul MPI, One Magazine, prezenta online a revistei cu acelasi nume, si in acelasi timp aniverseaza un an in grupul Pro.

Etichete: