marți, august 21, 2007

Gadgets: Despre iPhone in Romania si excese

Zoso zice ca iPhone va intra oficial in Romania prin Vodafone. Eu am auzit ceva de Orange, caci se pare ca ei au facut o treaba buna cu tehnologia EDGE, acolo unde AT&T a dat-o in bara.

In urma cu o luna am pus pe blog un mic sondaj legat de iPhone si te intentia de cumparare a vizitatorilor blogului meu. Din cele peste 200 de raspunsuri, am aflat ca:
  • peste 50% dintre vizitatori nu isi vor cumpara un iPhone.
  • aproape 35% vor cumpara unul.
  • iar 15% nu stiu inca.
Interesant de vazut - poate si la late branduri - cati dintre cei care nu isi doresc un iPhone nu il cumpara din cauza "galagiei" din jurul produsului si cati din cauza performantelor tehnice + design.

Am simtit in unele cazuri o anumita rezistenta din partea unui grup de persoane (nu e mereu acelasi) fata de un brand sustinut excesiv de publicitate. Iar cel mai bun exemplu de la noi este Danone. Cunosc persoane care se tin departe de Danone din cauza publicitatii in exces si a zvonurilor inerente din jurul unui mare producator. Vezi discutiile de pe blogul lui Gusti.

Ce alte branduri vedeti in categoria "over-hyped"?

Etichete: , , , ,

10 Comments:

Anonymous Anonim said...

AT&T a dat-o in bare cu Edge? Adica?

6:59 p.m.  
Blogger Kit said...

M-as mira sa "vina" curand in Romania deoarece schema de activare se bazeaza pe iTunes Music Store. Cum in E.U. exista iTunes Music Store numai in France, Germany, United Kingdom, Austria, Belgium, Finland, Greece, Italy, Luxembourg, the Netherlands, Portugal si Spain — acestea sunt probabil si tarile care vor avea iPhone.

6:59 p.m.  
Blogger Cristian said...

@ovidiu
au fost o serie de articole despre cat de slow merge iPhone pe Edge. Uite aici un articol din WSJ: http://online.wsj.com/public/article/SB118306134626851922.html?mod=blog

7:32 p.m.  
Blogger Cristian said...

@kit

bun punctul de vedere, insa cred ca deal-ul cu operatorul local (in orice tara) poate schimba situatia.

nu cunosc foarte bine iTunes. il folosesc doar pentru redarea mp3-urilor. pot sa il folosesc de aici pentru a cumpara mp3-uri? ar fi foarte complicat de "setat" sa mearga activarea pe orice alta tara?

motivul pentru care iTunes a intrat doar in cateva tari e usor de inteles. vorbim totusi de o companie care vinde pe nisa, cu exceptia iPod. e normal sa te focusezi pe anumite piete care corespund unui profil, iar cele alese de ei sunt cele mai potrivite atat pentru a vinde mp3-uri, cat si playere.

nu vad un executiv de la Apple cerand o situatie a vanzarilor de iPod din Cehia.

poate am deviat putin discutia, ideea de baza e ca odata cu lansarea iPhone, va trebui sa mearga mai departe de cateva tari. poate nu chiar anul acesta, dar as paria pe un martie 2008. altfel nu va putea sa isi atinga targetul de 10 milioane de iPhone-uri vandute pana in la sf lui 2008.

7:38 p.m.  
Anonymous Anonim said...

iPhone merge incet pe Edge la fel cum toate telefoanele merg incet pe Edge deoarece este o tehnologie care nu permite mai mult. Problema este ca o conexiune Edge este cu atat mai lenta cu cat numarul de utilizatori care o folosesc la un moment dat este mai mare. De exemplu unde sunt eu, noaptea sau in week-end merge brici dar nu si ziua, in timpul saptamanii. Deci AT&T a dat-o in bara cu Edge in sensul ca a implementat aceasta tehnologie in loc sa mearga cu 3G din prima. In acelasi timp eu nu cred ca iPhone va veni in Europa fara 3G. Ar fi o miscare bizara.

8:55 p.m.  
Blogger Cristian said...

@ ovidiu
face sens ce spui tu si practica bate orice declaratie si comunicat al companiei.

si eu cred ca n-are sens fara 3G, iar ce am auzit cu Orange poate fi un zvon scos din burta de cineva care a pus cap la cap niste info.

problema cu EDGE-ul, cum o vad eu, e ca el de la inceput a fost destinat unui grup mic, sa ne reamintim ca a aparut pe la inceputul noului val in telefonie.

poate pentru cati oameni erau pe tehnologia asta era de ajuns. poate iphone-ul i-a demonstrat ineficienta... cine stie!?

9:05 p.m.  
Blogger Kit said...

iTunes Music Store nu e chiar de nisa cu un volum de vanzari mai mare decat Amazon, plasandu-se ca al treilea player in US dupa Wal-Mart si Best Buy pe care cu siguranta le va ajunge daca trendul ascendent continua.

In pietele mici (ca Romania) nu merita sa intre din cauza unui return mic la un efort mare de adaptare la legislatia locala a drepturilor de autor.

11:36 p.m.  
Anonymous Anonim said...

cred ca exista oameni care evita sa cumpere produse de sub fiecare brand mare pe acest motiv. cunosc persoane care blameaza nike si cunoastem cu totii persoane care blameaza microsoft si google, in principal pt ca au devenit prea mari. e mai cool daca inlocuiesti playerul din windows cu unul necunoscut, te dai si cunoscator :)

12:27 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Mai oameni buni ... BUBA?
Vodafone Romania n-are nici o treaba cu Apple. Nu vorbira adica ... Nu sunt certati da' momentan au niste treaba ...

Si de exemplu a auzit cineva ca daca Orange France il lanseaza in Frnata ... il mai lanseaza tot ei si in alta parte? Ar fi putut sa-l lanseze in UK, dar nu au facut nici un pas in aceasta directie.

T-mobile il va lansa in Germania. A auzit vreunul din voi ca aceasta companie il va mai lansa si in Cehia, Slovacia, Polonia sau Ungaria?

Deci nu inseamna ca daca un Vodafone european lanseaza iPhone intr-o anumita tara il va aduce si in Romania :-D Dar momentan Vodafone nu-l lanseaza nicaieri!

8:44 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Acum ca iPhone este decodat si orice roman care isi permite un iPhone in Romania (si nu numai in Romania) poate sa-si cumpere unul si sa-l foloseasca in Romania folosind serviciul Orange vreau sa va recomand primul website romanesc formatat pentru iPhone:

www.iPhone.VoxRo.com oferit de www.VoxRo.com

VoxRo.com, este un loc pentru vorbitorii de limba romana sa descopere si sa imparta articole din orice colt al lumii. De la cele mai importante web site-uri la cel mai obscur blog. VoxRo aduce la lumina cele mai bune lucruri pe web cu ajutorul votului utilizatorilor sai. Nu gasiti editori sau scriitori la VoxRo, suntem aici sa oferim un loc unde oricine poate sa determine valoarea continutului si sa schimbam felul in care cititorii de limba romana consuma informatia pe web.

VoxRo.com este foarte similar cu foarte-cunoscutul website american Digg.com, dar in varianta romaneasca acum.

www.VoxRo.com - Descopera si Imparte!

6:48 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home