duminică, februarie 01, 2009

HR: Cand s-a incheiat criza locurilor de munca?

Anul trecut in vara, Business Magazin a avut un articol despre criza de locuri de munca - o situatie care a marcat destul de mult ultimii doi ani - si infuzia de sange proaspat din randul tinerilor absolventi de facultate. Mi-am adus aminte de articol zilele trecute, cand am primit doua e-mail-uri de la niste amici: unul cu o oferta de job pentru un jurnalist economic, celalalt cu un CV de account manager in domeniul bancar.

Stiu de la mai multi prieteni angajatori ca acum s-au mai linistit apele in recrutare si ca primesc in fiecare saptamana CV-uri interesante. De asemenea, exista impresia generala ca nu mai sunt job-uri pe piata.

Asa am ajuns sa ma intreb daca mai exista o criza de personal pe piata si daca mai sunt domenii in care inca se mai fac angajari si exista locuri de munca inca neocupate. E interesant de observat cum a disparut peste noapte si cum a fost suplinita forta de munca pe care pana mai ieri unele companii o cautau cu disperare.

Voi ce credeti?™ Ce stiti?

UPDATE: Un sondaj Neogen spune ca "54,5 % dintre angajati si-ar parasi locul de munca daca ar fi amenintati cu reduceri salariale". OK, si unde se duc cand se duc?

Etichete:

8 Comments:

Anonymous Anonim said...

nu stiu ce sa cred dar vad in jur tineri care isi cauta de munca cu lunile. Si cauta, si cauta...
Am vrut si eu al doilea job, am dat peste paznic de noapte, pe 4 milioane. :)
Tu ce crezi? Se merita ca am terminat o facultate? Cred ca si cu 8 clase puteam sa merg paznic, nu?

2:32 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Se intampla in mod cert mai multe lucruri. Multe din firmele balon care sugeau personal de pe piata incep sa se desumfle si sa dea inapoi.
Mai sunt cele care chiar au proiecte reale si o nevoie acuta care incearca sa profite si sa angajeze acum (cazul asta cred ca e in minoritate dar inca e cerere in IT software de exemplu).
La mijloc sunt firmele care incearca sa reziste, asteapta sa vada cum evolueaza piata. Unele ar investii mai bine in software decat in oameni. Am vazut asta la sfarsitul anului trecut cand am fost inundati cu cereri pentru CRM.
Toate firmele o sa tina cu dintii insa de oamenii buni asa ca in piata o sa fie cel putin la inceput o calitate mai scazuta.

9:41 a.m.  
Blogger Razjudec said...

momentan eu incerc sa ma angajez.situatia nu e roz deoarece anul trecut pe vremea asta daca intrat pe best jobs (am dat un exemplu)intr-o saptamana eram programat la interviuri.Azi incerc sa vad deoarece tin cu disperare sa raman in bucuresti.

10:14 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Observ ca la proaspetii absolventi e jale. Dar asa era si cand eu eram tanar absolvent. Cu cei 8 ani de experienta ok, eu mai primesc oferte, iar unii colegi de-ai mei primesc si cate un telefon pe saptamana cu oferte de job. Cred ca tine de domeniu, nivelul de experienta si cel salarial, atata tot. Exact cum era si acum 2 sau 5 ani.

11:49 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Din ce vad eu, disperarea angajatilor e mare si in crestere. Interesul companiilor e mai mult mimat.

12:24 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Eu cred ca e o psihoza colectiva, pe de o parte a celor in cautare de locuri de munca in sensul ca "nu mai sunt locuri de munca, vai ,ce ne facem", pe de alta parte a angajatorului, care, chiar daca are in mod real nevoie de personal prefera sa nu faca angajari, sau, si mai grav, sa reduca posturi pentru ca "e criza si toata lumea face asa"

10:34 p.m.  
Anonymous Anonim said...

cred ca aceasta criza chiar nu a afectat pe toti, doar ca multi angajatori profita de acest lucru chiar daca nu sunt afectati. ca drept exemplu': lucrez la o firma de comert si sincer vanzarile in luna decembrie si ianuarie vanzarile au crescut cu 80 % fata de 2007-2008,mai putem spune ca suntem afectati de criza? romanii nostri au bani, altfel nu ar mai fi fost aceasta crestere..

10:55 p.m.  
Blogger Blogatu said...

Pai au intrat pe piata cei care au facut "facultati" de 3 ani (special intre ghilimele). Oricum o sa reinceapa criza cand or sa vada angajatorii cu ce poame s-au ales cand au decis sa faca economii angajand proaspeti absolventi.
Cum bine zicea cineva: daca crezi ca e scump sa angajezi un specialist, stai sa vezi ce scump e sa angajezi un amator.

12:05 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home