vineri, noiembrie 09, 2007

HR: Joburi pentru seniori

Pornind de la mica dezbatere iscata de postul meu anterior (pentru abonatii RSS, e vorba de cel cu site-ul meu de job-uri), de la o discutie mai veche pe marginea salariilor pentru entry-level si de la incercarea mea de a "plasa" un senior intr-un loc mai bun, vin acum cu intrebarea:

Cum poate un senior sa isi gaseasca un alt loc de munca?

Ma refer aici la oameni de la middle management in sus. Oameni care au experienta si recunoastere in piata si care din motive diverse cauta altceva.

Sunt oameni care recunosc anunturile fara perspectiva dar bombastice de pe site-urile de recrutari, care tin la imaginea lor si nu vor sa dea idei in piata sau sa faca valuri prin anuntul plecarii lor, caci parasirea unei companii de catre un senior e asociata adesea cu potentiale probleme ale organizatiei.

Si mai am o intrebare in acest context: Exista o abordare "inversa" a recrutarii? Exista o "piata" in care profesionistii, oamenii interesati de cariera sa isi anunte disponibilitatea pentru altceva?

Sau in traducere: Exista un serviciu in care oricine isi poate oferi profilul pentru a fi potrivit cu ce e mai bun pentru el? Un serviciu care sa il/o anunte ce oportunitati exista pentru el/ea.

Etichete: , ,

7 Comments:

Blogger I-Dana said...

nu asta e ceea ce fac agentiile de profil, specializate pe headhunting? iar procesul cred ca poate fi in ambele directii - suna ei de fiecare data cind au un proiect, dar odata stabilit contactul se poate duce si seniorul sa isi anunte disponibilitatea ...

4:03 p.m.  
Anonymous Anonim said...

*offtopic:
ce e dracovenia aia de twitter? mi-am aruncat un ochi si n-am prins ideea...

4:03 p.m.  
Blogger Cristian said...

@ dana
mah, nu stiu, ca nu i-am intrebat niciodata. am doar impresia ca ei isi fac o baza de nume si cauta in permanenta oameni. Nu am auzit pana acum ca ar primi CV-uri de la cei interesati.

Stiu doar despre consilieri in cariera, care probabil te si plaseaza.

Eu ma gandesc la un serviciu mai automatizat, mai de masa... in care sa iti oferi CV-ul dar si un plan al carierei tale, ce te intereseaza sa faci in urmatorii 5 ani, pe care sa il actualizezi permanent si care sa faca un matching automat cu ce oferte de seniors exista pe piata.

Poate ma gandesc la ceva ce exista deja si nu stiu eu ca e...

4:57 p.m.  
Blogger Unknown said...

Sunt si eu de acord cu ce zice i-dana. Pentru middle si upper management este deja headhunting si nu stiu daca gasesti un model pentru un site de genul asta. A vrut un client de-al meu sa faca treaba asta si i-am facut site-ul (www.contactjobs.ro) dar se inscriau doar cei care cautau joburi low si chiar era confundat cu joburi in strainatate. O fi fost si brandingul de vina sau managementul respectivei idei, dar intrebarea de baza era "cum sa-i faci doar pe cei din middle si top sa se inscrie pe site-ul ala ?" Cum filtrezi pe restul ? Si mai ales - care e modelul de afacere - de ce sa vina sa se inscrie pe site cineva care cauta ceva de top ? Headhuntingul este de tip push, nu pull cum sunt bestjobs si ejobs.

5:03 p.m.  
Blogger Cristian said...

@ dana & catalin

deci voi spuneti ca headhunterii au acest serviciul: eu ma duc la ei cu un cv care imi atesta o pregatire si ei ma tin pe hold pana imi gasesc ceva.

eu unul nu am auzit de asa ceva pana acum, dar ma rog...

daca va bazati pe headhunting-ul traditional in plasarea middle si upper, atunci va pot spune ca nu e indeajuns. la dinamica de pe piata companiilor "dinamice", e greu sa tii pasul si sa ai o baza de nume solida, updatata si potrivita.

am auzit oameni plangandu-se de headhunterii lor. dar ma rog, or fi restul foarte buni.

ce zic eu ca ar da bine ar suplini lipsurile headhunterilor.

evident, ca sistemul sa functioneze trebuie sa aiba o promovare puternica si un timp bun de crestere in incredere si awareness.

iar ca model de business, eu il vad la fel ca cel al site-urilor obisnuite. daca o companie plateste un headhunter mai mult decat da pentru un anunt pe un site sau in ziar, de ce nu ar plati si pentru un serviciu mai precis, mai accesibil si online.

apropo de anunturi. mai da cineva anunturi in Romania Libera?

9:33 p.m.  
Blogger Unknown said...

In privinta head-huntingului eu stiu ca exista 2 situatii:
1. un manager vrea sa plece din compania unde lucreaza si vorbeste cu un headdunter care-i cauta alt job.
2. un headhunter are un job si cauta mai intai in baza lui de date, apoi pe la companiile concurente s.a.m.d.

Acuma, nu sunt eu specialist si nici nu pretind ca ma pricep ... iti zic ce am vazut eu in speranta ca iti va folosi proiectului tau. Insa eu nu vad in acest moment un model de site care sa faca ce face un headhunter, deoarece meseria asta cere de fapt socializare, relatii si oameni care sa faca conexiunile. Daca reusesti insa sa faci site-ul sa ma anunti si pe mine sa bag cv-ul acolo :)

11:09 p.m.  
Blogger Cristian said...

@ catalin

nici eu nu sunt specialist in zona si nici nu vreau sa fac headhunting pe internet.

dintre situatiile prezentate de tine sunt strain de varianta 1, mai ales ca prin nume/ definitie headhunting-ul presupune doar varianta 2.

dar probabil din head au ajuns sa fie si jobhunters.

intrebarea mea din post ramane valabila, excluzand serviciile de headhunting.

7:55 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home