miercuri, noiembrie 05, 2008

CSR: Nu da plasa!


Un român foloseşte în medie 250 de pungi de plastic într-un an (cifrele sunt considerabil mai mari în Bucureşti şi oraşele mari), de unde rezultă că, anual, ajung la gunoi aproximativ 5 miliarde de pungi la nivel national;

Durata de utilizare a acestor ambalaje este de doar 20 de minute. Durata medie de descompunere a pungilor de plastic este de 400 de ani.

Am luat aceste informatii de pe site-ul Nu Fi Pungas. V-am mai spus putin despre el si am zis ca revin. Practic, e vorba de o initiativa ce isi propune "combaterea" folosirii pungilor de plastic.

Lansarea proiectului a avut loc la inceputu saptamanii la Green Hours, unde cateva cusatorese au facut pe loc cateva sacose din textile pentru participantii la eveniment. Din cate stiu ar urma si o campanie pe bloguri, dar probabil anuntul oficial va aparea in curand.

Sustin aceasta idee pentru ca a pornit de la un om. Un om care a avut o idee si s-a dat peste cap sa o puna in practica. O sustin pentru ca este si un rezultat al altei initiative pe care o admir - Proiect1000.org. Practic, prietenii de la X3 Studios au realizat identitatea, site-ul si alte materiale promotionale pentru Nu Fi Pungas.

Si o mai sustin pentru ca a pornit din blogosfera, cel putin asa imi place mie sa cred.

Etichete:

6 Comments:

Blogger DXN said...

nu stiu de ce cred ca proiectele ecologice romanesti raman la nivel de initiative lesinate si lansate cu tam tam ca mai apoi sa nu se mai intample nimic concret.

2:09 a.m.  
Blogger Oana said...

Din cate stiu, incepand cu 2009 sau 2010 hipermarketurile vor plati o taxa pentru fiecare punga de plastic pe care o dau clientilor (imi amintesc ca suma era destul de consistenta), deci nu moare chiar asa de repede.

Mie imi place initiativa asta, fac niste eforturi de "mamaie" sa ma car peste tot cu plasele mele si sa dau peste mana casierului care imi pune default conserva in pungile magazinului.

Credeti ca blogosfera poate sa creeze un trend de tip "chique du chique" pentru folosirea plaselor prietenoase cu mediul?

10:17 a.m.  
Blogger Cristian said...

@dxn

desi u e obligatoriu, depinde si de tine succesul unei astfel de campanii, nu crezi?

@oana

raspunsul meu este: DA. se poate face. e nevoie de cineva sa ii dea drumul. poate chiar Cezar de la Nu Fi Pungas.

10:40 a.m.  
Anonymous Anonim said...

se pot face pungi biodegradabile, dar de obicei sunt mult mai scumpe (2x) decat cele normale (din plastic); cele din material textil sunt si mai scumpe

acum, oricine pune o punga in cosul de gunoi iar majoritatea as spune ca folosesc acele plase de la magazin ca punga de gunoi. sa pui o textila ca plasa la cosul de gunoi e "super tare" (sa ma exprim in jargon :D)

daca statul/EU ar initia o procedura de subventionare a plaselor biodegradabile, toata lumea ar avea de castigat.

dar pana atunci, bagati pe plog; precum si cu biodisel: hai sa punem fermierii sa cultive diverse plante si seminte, ca aveam prea mult pamant arabil iar porumbul, orezul, graul sunt prea ieftine (neprofitabile) pt fermieri

si uite asa se moare de foame (prin cresterea preturilor la porumb, orez, grau, generate de cererea lor mare pe piata), dar se produce biodisel.


super tare!

12:01 p.m.  
Anonymous Anonim said...

De unde a iesit media asta de 250 de persoana si 5 miliarde pe an? S-a luat in calcul segmentul rural?

*S-a calculat 365 minus weekenduri inmultit cu 20 de milioane de romani. Statistici de genul asta, facute in 10 minute, nu ajuta pe nimeni.

6:52 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Cristi, cred ca ar fi de impact sa te afisezi si tu cu plasele cand te duci la market :) Asa se starneste un trend, de la oameni cu influenta! Ce zici? :D

12:57 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home