luni, iulie 14, 2008

Life: M-am intors

Am fost deci plecat pentru patru zile in Bulgaria, la un all-inclusive din Obzor, in apropiere de Nessebar. A fost o curiozitate, cum spuneam si in postul anterior. Am vrut sa vad si eu minunile turismului din tara vecina, desi am auzit pareri impartite, oricum cele mai multe pozitive.

Pot spune ca si eu am avut o experienta pozitiva. Nu am sa redau aici de ce bulgarii se pricep la turism si noi nu, pentru simplul motiv ca nu am mai fost pe litoralul romanesc de vreo doi ani si nu pot compara "obiectiv". Ma rog, din ce se vede in media si pe bloguri, multe nu par sa se fi schimbat la noi.

Bulgarii insa pot concura cu turcii foarte usor. Nu sunt inca la nivelul lor, dar probabil pe unele oferte, in Bulgaria poti obtine la aceeasi suma conditii mai bune ca in Turcia. Pierd clar in fata turcilor la capitolul mancare. Dar asta nu inseamna ca stau foarte prost.

Am stat intr-un hotel foarte curat si bine intretinut. Chiar am cautat sa ii "prind" cu ceva. Staff-ul foarte linistit si prietenos. Uneori nici nu le simti prezenta, dar sunt acolo daca ai nevoie. Singura lor mare problema e limba engleza. Insa te vei bucura sa descoperi bulgari care vorbesc romaneste, mai ales cand ai incurcat drumurile, de exemplu.

Apropo de drum. A fost si prima data cand am iesit cu masina din tara, eu fiind fan al curselor aeriene. Am trecut granita pe la Vama Veche, alegand un drum mai lung, dar cu mai putin de mers in Bulgaria. Ma temeam de sosele proaste si multe limitari de viteza. Nu a fost sa fie asa. E adevarat ca sunt portiuni care mai trebuie plombate, insa per ansamblu au drumuri bune. Ne-am intors prin Russe/ Giurgiu si bine am facut. Drum bun, o portiune lunga de autostrada (Varna - Shoumen) si mult mai scurt.

Am asadar multe motive sa ma intorc in Bulgaria chiar si pentru acele week-end-uri scurte pe care le petreceam la noi la mare. Incercati macar o data, s-ar putea sa imi dati dreptate. Un ultim sfat daca plecati cu masina: GPS.

Etichete:

4 Comments:

Blogger pimp01 said...

i nu prea GPS-ul in bulgaria. Hatile sunt inca 'sarace'. mi s-a intamplat de mai multe ori sa ma trezesc ca gps-ul imi arata ca as merge prin padure sau pe apa. (sa fie clar.
Nu aparea nici un fel de drum in zona desi cel pe care mergeamera unul principal.

6:27 p.m.  
Anonymous Valentin said...

data viitoare cand te duci, incearca sunny beach, e chiar langa nessebar. si neaparat sa treci si prin nessebar.

7:44 p.m.  
Blogger Mihai Grecea said...

Hartile de GPS pentru iGo si pentru Myo Map ale Bulgariei sunt dezvoltate doar pana la nivelul principalelor drumuri dintre orase. Confirm ca sunt zone - multe! - in Bulgaria in care nu te descurci cu GPS-ul.

In ceea ce priveste litoralul lor, sunt multe locuri inca secrete pentru Romani si e bine ca e asa, ca sa nu fie invadate de acei romani de care ne e rusine. Bulgaria e una dintre putinele tari care mai au plaje pustii, paradisiace, protejate de regimul de rezervatie naturala. Dar au si multa marlanie si kitsch. Adevarul e ca si in privinta prostului gust sunt mult peste noi :) Am fost cativa ani la rand la mare la bulgari si am batut de la Nord la Sud si inapoi de multe ori absolut toata coasta si chestia cu prostul gust e destul de prezenta...

9:47 p.m.  
Anonymous Richard said...

Se pare ca Bulgaria e o destinatie care ajunge sa predomine in alegerile de vacante ale romanilor, in detrimentul serviciilor scumpe si de kko "de-acasa".

Acum cateva saptamani am ajuns si eu prin zona Obzor-Nessebar-Sunny Beach (http://www.jobsessive.com/2008/07/07/acu-vreo-doua-saptamani-am-ajuns-si-prin-nesebar/), dar, asa cum vei vedea si din postul meu, tara asta nu m-a inebunit din cale-afara. Categoric, litoralul lor e frumos, apa curata si uneori turcoaz, mincarea bunicica, benzina suficient de scumpa, semnalizarea rutiera infecta, staff-ul hotelurilor/vilelor/etc e in regula, isi dau tot interesul ca oaspetii lor sa se simta bine, dar bulgarii "continentali" sunt in majoritate cam toporeni - si nu vorbesc aici de modul in care te-ai putea intelege cu ei, ci mai degraba de temperamentul cam ciolanos de care dau dovada...
As mai merge odata, doar daca m-ar lasa cu parasuta cineva direct pe plaja, in sezlong.

12:08 p.m.  

Trimiteți un comentariu

Links to this post:

Creați un link

<< Home