Online: Drepturi de autor cu raspundere limitata
Clipul de mai sus a starnit zilele trecute ceva valuri in Silicon Valley. Nu a deranjat atat de mult subiectul sau, dupa cum probabil ne asteptam cu totii, ci actiunea lansata impotriva creatiei de catre un... fotograf. Clipul ce doreste sa atraga atentia asupra unui potential nou Internet bubble a fost atacat de realizatorul uneia din fotografiile folosite in montaj, pe motiv de copyright. Efectul? YouTube a "dat jos" filmuletul.
Copyright-ul e o chestiune foarte serioasa in America, cu toate acestea actiunea fotografului a atras reactii negative in blogosfera. Pentru cei interesati recomand posturile semnate de Robert Scoble, Mashable si TechCrunch.
La noi, am auzit de un singur caz - nefondat in opinia mea - in care un blogger a fost usor amenintat cu judecata pentru ca a facut o captura a unui website. In fapt, "reclamantul" era deranjat de textul postului respectiv si doar asa a gasit o cale de a lua pozitie.
Credeti ca blogurile si creatiile home-made ar trebui sa respecte la sange ideea de copyright sau ar trebui sa existe mai multa ingaduinta in aceste cazuri?
Etichete: Online
3 Comments:
Mi se pare foarte normal ca blogerri sa respecte legile de copyright.
Atata timp cat un blogger traieste in tara X, el trebuie sa respecte legile din respectiva tara.
Bloggerii sunt cumva semizei (sau parlamentari :D ) si nu trebuie sa respecte legea?!
legea drepturilor de autor permite explicit utilizarea libera de fragmente din opera in scopuri de "demo", satira, parafrazare, etc.
asa cum comenta si Michael Arrington, ce s-a intamplat cu clipul respectiv a fost un clar abuz de forta: folosirea fotografiei(sau ce o fi fosta aia) in cadrul operei era perfect legala, dar autorii filmului au preferat sa nu-si mai puna paie in cap si sa evite problemele cu totul.
da, cu totii ar trebui sa respecte copyrightul, si ar fi frumos sa respecte si etica blogurilor. copyright insemnand sa nu copieze/republice fragmente IMPORTANTE (subliniez importante, mostrele raman asadar permise) din opera, fara acordul autorului; etica insemnand ca, fragmente mici sau mari, sa specifice sursele.
clipul cel controversat am inteles ca respecta legea, dar nu respecta etica.
Pana la urma clipul si-a atins scopul:"won't you blog about this song".
Si ca sa raspund totusi la intrebare, da, ar trebui sa respecte legea. Creatiile home-made nu ar trebui sa difere cu nimic de cele realizate in scopuri comerciale
Trimiteți un comentariu
<< Home