sâmbătă, noiembrie 04, 2006

Blogs: Schimbarea la fata

Cred ca am innebunit pe toata lumea cu pozitionarea acestui blog, cu refacerea blogroll-ului sau cu sondajele de genul "Eu despre ce ar trebui sa scriu?" si cu multe alte "obsesii". Acum vin cu o alta obsesie. Designul blog-ului.

Tot ma gandesc sa ii schimba fata. Bine, ma gandesc sa trec pe Wordpress, sa folosesc domeniul .ro si multe altele. In principal, caut acum o schimbare la fata si imi pun intrebari de genul: sa trec pe fundal negru sau sa raman pe alb? sa imi schimb infatisarea in fiecare luna? dar oare nu o sa bulversez? sa trec pe un template minimalist din Blogger sau sa simplific eu designul asa cum am mai incercat acum cateva saptamani?

Dincolo de aceasta joaca a mea, ma gandesc la un subiect serios: Cum ar trebui sa fie designul unui blog? Ce reguli de baza ar trebui sa respecte? Ce nu ar trebui sa fie (dpdv al designului)?

Recent ii povesteam lui Bradutz cum o sa reinventez eu blogul si ce tare o sa fiu eu atunci. Iar el mi-a raspuns senin: "Pai zic ca nu prea o sa mai fie blog!... Blogul prin definitie e linear".

UPDATE: Nu vreau sa fac un top sau sa generez buzz din asta, dar as vrea sa vad ce bloguri romanesti apreciati dupa calitatea design-ului. Criteriile de apreciere sunt personale. Nu conteaza ca e un blog pornit de la o tema din Wordpress sau Blogger.

Incep eu cu nominalizarile:

15 Comments:

Anonymous Anonim said...

la "Ce castigati de pe urma blogului?"
oare nu e suficient de importanta si self-awareness

3:10 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Eu zic sa ramai pe fundal alb

3:27 p.m.  
Anonymous Anonim said...

cred ca dpdv al scrisului, esti un king. ai tot ce isi poate dori cineva. ce mi-ar place mie sa gasesc pe blogul tau, si in principiu gasesc, ar fi faze ale vietii, ganduri de-ale tale, si muuuuuuult mai putine probleme de media, marketing, blabla. e normal sa le abordezi, fiind munca ta de-o viata, dar cred ca mai putin de fapt ar fi mai mult.
eu caut la un design al blogului linistea si posibilitatea de a-mi odihni privirea in el. la asta ar trebui sa mai lucrezi :)
si da, e necesar sa iti iei un domeniu, si sa treci pe un alt motor, wordpress or smth.

4:01 p.m.  
Anonymous Anonim said...

In primul rand pentru un blog conteaza contentul. Dpdv al designului, structurarea informatiei este in opinia mea cea mai importanta.

Aspectul vizual ar trebui sa se pastreze in niste limite de bun simt, suficiente pentru o navigare facila si un acces rapid la informatie.

Din ce am citit pe tine cred ca te-ar interesa mai mult un nou model, alta structurare a informatiei, ceva neconventional care ar putea extinde limitele oarecum standardizate ale blogurilor actuale.

Aici ar fi mult de discutat, inovat, testat.

4:40 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Eu mi-am schimbat blogul de vreo 4-5 ori, fie de la o adresa la alta (acm.squarespace.com la andreimaxim.ro sau de la andreimaxim.ro la weblogs.studentclub.ro/runyadil) fie mi-am "reinventat" continutul schimband complet platforma (Wordpress la Textpattern si inapoi la Wordpress, acum am in plan sa trec la Symphony) fie am schimbat pur si simplu adresa feed-ului.

Pot sa-ti zic din proprie experienta ca "change is bad" in ceea ce priveste blogurile cat timp nu-ti pastrezi adresa, feed-ul si permalinkurile. Trebuie sa fi Robert Scoble or something pentru a supravietui prin astfel de migrari.

Zic adresa, pentru ca sunt multi vizitatori (probabil) care nu sunt abonati la feed-ul tau. Daca ai trecut din manafu.blogspot.com in manafu.ro fara sa oferi suficient de mult timp pentru adaptare, ai pierdut cativa cititori pe drum. Feed-ul e important pentru cei care te citesc printr-un RSS reader si permalinkurile sunt importante pentru Google.

Sfatul meu de persoana care s-a mutat de vreo 4-5 si acum incearca sa-si recupereze o parte din cititorii mai vechi, e sa faci schimbarile cat mai lent posibil. De exemplu, prima modificare ar fi sa-mi trec feed-ul pe FeedBurner. As anunta asta pe blog, as scrie prin sidebar chestia asta si, cel mai important, atat feed-ul vechi cat si feed-ul nou vor merge.

Dupa ce as lua domeniul, as incerca sa pun content atat pe domeniul nou, cat si pe blogspot, pastrand in ambele locatii designul curent si posibil ramanand impreuna cu serviciul blogger pentru ceva timp.

Abia intr-un final m-as muta complet pe noul domeniu. Si asta numai dupa ce as reusi sa import toate articolele si toate comentariile din Blogger.

In ceea ce priveste designul, intreaba "n" persoane si probabil vei primi "n+1" raspunsuri. Cat timp e lizibil, e usor de navigat prin arhiva si lucrurile merg cam la fel pe toate browserele, conteaza numai sa-ti placa tie. Altfel toate blogurile ar arata la fel, nu?

5:39 p.m.  
Anonymous Anonim said...

chiar am remarcat designul actual. sfatul meu: pastreaza-l, ca e fain.

7:26 p.m.  
Anonymous Anonim said...

eu daca ajung la adresa actuala si nu gasesc blogul, il caut cu google, yahoo, ask.com, etc, pana cand il gasesc. daca te intereseaza ceva cu adevarat, gasesti

10:56 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Eu sunt in curs de migrare de la chestiuni.weblog.ro la http://chestiuni.blogulmeu.ro. M-am gandit ca o sa-mi pierd cititorii asa ca pentru o perioada, o sa apara o parte din articol pe chestiuni.weblog.ro cu un link catre noul blog pentru articolul intreg.

11:30 p.m.  
Anonymous Anonim said...

sau mai simplu, transformi indexul in bouncer.
http://arhiduke.blogspot.com

1:01 a.m.  
Blogger nwradu said...

Ramai la fundal alb sau deschis la culoare. Fundalul negru cu text alb este foarte obositor, citeste 10 minute un astfel de site si apoi schimba fereastra pe unul cu culori "la negativ" sa vezi cum te dor ochii si inca vezi dungi albe de la vechiul text alb...

10:07 a.m.  
Anonymous Anonim said...

ma bucur ca iti place designul blogului meu, ma mai bucur ca nu sunt ultimul din top.

La tine imi place fontul din header si ca esti un adept al stilului clear

10:42 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Ordinea mea ar fi:
1. Andresa, desi e soooo girlish, are un design relaxant, potrivit cu tematica blogului sau
2. Vladimir Oane
3.Kit
4 si 5 ceuca si netics, ptr ca nu suport okiometric fundalul negru pentru scris.
A se retine ca ma refer strict la design, nu si la continut. la continut, netics e de departe pe primul loc:)

11:11 a.m.  
Blogger Cristian said...

Arhi, as vrea sa vad si propunerile tale, ce iti place tie...

12:05 p.m.  
Anonymous Anonim said...

1.subiectiv.ro, din toate punctele de vedere
2.manafu.blogspot.com, idem, cu mentiunea ca un alt script l-ar face si mai atractiv(ptr mine, desigur)
3.http://www.goja.ro, design
4.http://www.jobsessive.com, design
5. cu voia dumneavoastra, eu, ca design, este aproape de ce caut eu. inca

12:49 p.m.  
Anonymous Anonim said...

si eu sunt adeptul schimbarilor , mai rare dar radicale , schimb cam tot.
la tine e simplu si destul de compac blogul , depinde ce vrei sa schimbi la el "multe altele"

1:28 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home