joi, octombrie 02, 2008

Life: Sa nu votezi



Probabil il stiti deja si cu siguranta il veti vedea si la altii astazi. Merita vazut pentru punerea in scena si pentru idee. Baietii astia aproape m-au facut pe mine sa ma inscriu sa votez la ei.

Ma intreb cum ar putea fi facut la noi. Cine ar trebui sa apara? Exista persoane pe care le admiram fara sa ezitam sau fata de care marea majoritate sa aiba o parere buna? Si sa fie relevanti pentru alegatorii care stau pe Internet?

Mie mi-au venit instant in minte doua nume: Cabral si Vlad Petreanu. L-as mai adauga si pe Bucurenci. Si pe Ioan T Morar... Florin Grozea si gasca sa... Incerc sa imi dau seama ce celebritati au bloguri. Dar ar fi asta un criteriu? Voi ce credeti?™

[via Novac]

Etichete:

21 Comments:

Anonymous Anonim said...

Clipul e fain, insa nu sunt deloc convins ca este o problema in faptul ca lumea nu merge la vot. Cred ca problema mai mare este ca electoratul nu se informeaza suficient inainte de a se duce (sau de a nu se duce) la urne. Pe de alta parte, mesajul implicit al clipului nu este "mergi si voteaza", ci mai curand "ia uite la cate lucruri trebuie sa te gandesti cand iei decizia de a vota". Inca o data, fain clip - thanks for sharing.

8:51 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Excelent!!!
Probabil ca o campanie de acest gen - purtata mai ales in media traditionale - ar putea avea efect si la noi.

9:38 a.m.  
Blogger Cristian said...

@eduard

la noi cred ca e o problema...

10:07 a.m.  
Blogger Sebastian Cochinescu said...

Doamne cât de american este clipul! American în sens negativ bineînțeles.
La noi nu ar funcționa niciodată un asfel de mesaj...
Nu fiindcă suntem noi mai deștepți, ci fiindcă nouă CHIAR nu ne pasă. :)
Nu mă crezi? Aș dori să aflu răspunsul sincer al câtorva români la următoarea întrebare:
"Ce este Darfur?

10:32 a.m.  
Anonymous Anonim said...

e un clip ft reusit, dar este putin cam lung zic eu. In America este o problema mare cu votul.

La noi nu cred ca ar fi oameni care sa te convinga sa votezi, ei au folosit oameni emblematici pt SUA. Noi vb de Hi-Q? LOL

10:40 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Nu cred ca blogul ar fi un criteriu pentru alegerea oamenilor din online .. nu stiu cati din cei "25 cei mai influenti oameni pe net" au bloguri .. problema la noi este ca, ai nostri, au DOAR bloguri ..

11:39 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Uite eu m-as lasa convinsa daca ar aparea o gramada de celebritati, din toate domeniile. Aparent nici la ei nu e un demers asa de consecvent cand il vezi pe Hoffman in distributie alaturi de Usher. INSA puterea sta in faptul ca in acel line-up sigur gasesti 3-4 oameni care sa-ti placa tie. Asa ca si pt noi ar functiona pe acelasi sistem: multi pentru toti. Tu ai zis Bucurenci, Ioan T Morar, etc. Eu adaug Liviu Mihaiu, Badea, Ciutacu, Raduleasca(nu stramba din nas, e foarte mass si perfecta pt asa ceva), Marin, Esca, Botezatu, Minculescu de la Iris, Artanu, Razvan& Dani, Oana Pelea si lista continua in acelasi stil aleator. Sunt oameni care fac rating pe felia lor: Pelea nu o sa apeleze la aceasi oameni ca Razvan si Dani, insa daca toti se unesc in acelasi scop, mesajul e mult mai puternic. Deci un all star romanesc.

1:03 p.m.  
Anonymous Anonim said...

@Sebastian:
Nu cred ca romanii s-au saturat sa le pese, ci pur si simplu habar n-au CUM sa le pese. Foarte serios. Noi alegem foarte inimos: daca cineva zice chestii foarte generale precum 'am sa ma lupt cu coruptia' sau 'o sa cresc salariile' este aplaudat fara ca nimeni sa il intrebe 'cum'. Iar cand nicio promisiune nu este indeplinita, oamenii sunt dezamagiti si la urmatorele alegeri nu le mai pasa. Predispozitia la optimism creste cu cat mai mult esti dezamagit (ca de asta cresc partidele extremiste) dar decizia informata lipseste.
Si ca sa iti raspund la intrebarea ta, Darfur e o zona de conflict din Sudan. Atat stiu. Insa nu cred ca americanul de rand stie mai multe, exeplul e irelevant. In schimb cand di Caprio iti zice sa 'votezi daca iti pasa de Primul Amendament" atunci sigur nu isi mai permite luxul de a nu-i pasa. Si ala stiu ce e!

1:14 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Video-ul ascunde mai multe dedesubturi decât vă daţi seama. Pe lângă că e viral, se foloseşte şi de tehnicile NLP (Neuro-Linguistic Programming).

Am scris un articol despre el. Cristi & readers, vă invit să vă exprimaţi părerea.

1:35 p.m.  
Anonymous Anonim said...

@sebastian: romanii nu o sa-ti dea un raspuns nici mai bun nici mai prost decat restul lumii. macar noi nu avem cu ce-i ajuta pe oamenii aia, altii o pot face. cand americanii exporta in mexic sau in africa sau oriunde, produse cu mult mai ieftine ca cele interne de baza pe care se bazeaza oameni si natii intregi omorand astfel economii peste tot unde e tristete, tu intrebi pe romani unde e darfur ?

cat despre vot si prezenta la vot, cred ca oamenii au inteles ca nu prea conteaza pe cine votezi. si atunci de ce sa pierzi vremea cautand sectii de votare, cand poti sa te duci in parc ? sigur o sa se trezeasca cineva sa-mi explice ca nu stiu eu pe cine sa votez, ca exista un rau mai mic si un bine mai mare, ca aia sunt buni si aia sunt rai si ca daca nu votam noi astia tineri si destepti o fac aia de la tara pt noi. dau reply anticipat pt toti naivii, se potriveste cu video: go vote, your opinion really counts, u'll change the country, heck you'll change the world!

2:02 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Genial clipul dar la noi nu cred ca ar prinde pentru ca suntem in general prea caposi si facem nu cum ne spun altii ci cum ne taie pe noi capul. In alta ordine de idei, ca sa aiba efect, in cazul in care l-ar face cineva, cred ca ar trebui sa se orienteze catre "personalitati" foarte populare, dar nu neaparat cele la care te gandesti tu:) Si oricum noi nu o avem pe Eva Longoria.

6:09 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Ce e asa de genial?!Nu am avut rabdare sa-l vad in intregime.La noi nu cred ca ar putea fi facut, nu are cine sa apara.Sper ca numele care le-ai enumerat erau o gluma, nu zic oamenii ori fi buni la ce fac dar pana la a-si putea convinge cititorii sa faca ceva mai e cale lunga.
Asa cum statul,comunitatea nu da doi bani pe mine nici eu nu dau doi bani pe ele.Fiecare pentru el!
EU clar nu merg la vot.

8:46 p.m.  
Anonymous Anonim said...

@Eduard: tu vorbesti de electoratul american? Ce-i aia... "informat"? Adica, unde sa se informeze? Citind Seattle Times? New York Times? Ori... ca Vivi... la BBC?
(scuze Cristian, da' n-am putut sa ma abtin...)
Sa ne informam... hehe... sigur ca da!
UNDE? La Radio Erevan?
@ bianca: Sigur ca da, Raduleasca... da' neaparat fara sutien - ar avea impact maxim.
@ tulbure: Normal ca are ceva dedesubturi - oricine poate citi mesajul: "votati-l pe Obama, prostilor!"
@ Cristian Manafu: Ma foarte indoiesc ca "celebritatile" citate de tine vor avea mare impact la... sa zic... Sighetu-Marmatiei; ori la Ungheni; ori la... dar cred ca am zis mesajul.

4:58 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Ideea e ca noua nu ne pasa.
si chiar daca ne-ar pasa, celor pe care ii votam nu le pasa.
si chiar daca si lor le-ar pasa, nu ar fi in stare sa faca nimic
si chiar daca nu ar fi in stare sa faca nimic, tot ar fura/insela/minti

intrebarea mea e why vote ?

americanii stiu pentru cine si ce voteaza, si mai ales stiu ca votul lor conteaza. al nostru ? don't think so

11:43 a.m.  
Blogger Gabi Boaca said...

Nu vreau sa imi imaginez cum ar "suna" 30 de personalitati din RO spunand "poporului" sa voteze... Problema oamenilor nu este ca nu ii intereseaza daca nevasta lui Paunescu a omorat o familie si nu a facut puscarie sau le este lene sa voteze ca se uita la OTV. Problema este ca NU AU CU CINE SA VOTEZE. Asa ca mai lasati-ma cu hei-rupismul asta ante-electoral.

Si iar ajung la sugestia mea: Hai sa ne facem partid! :)))

4:56 p.m.  
Blogger ganduri_soptite said...

@ bianca : nu ai zis chiar cele mai potrivite vedete si/sau celebritati,dar unele merg. nu stiu cata influenta are mihaiu sau ioana pellea dar raduleasca si badea e in top.
si o chestie: daca adolescentii i-ar asculta pe badea sau raduleasca care ar spune sa voteze cu psd,asa ar face ,daca ar putea vota.
referitor la ultimele alegeri,scria in ziare despre vedete si mersul la vot;daca nu stiati,marea lor majoritate nu merg. asa ca ,ce ar spune un All star romanesc ? nu mergeti la vot,ca tot aia ies,care nu ii vreti voi,si nu are rost ? cam asa ceva cred ca

6:13 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Cel mai mult mie imi place ca toti ziaristii-bloggeri tonomate nu au vorbit deloc despre el.

Daca nu e nimic porno sau naspa de Basescu.... e zero.

7:23 p.m.  
Blogger Bogdan Valentin said...

frate, n-am nici o treaba cu statele unite.. Da' cand au zis ca asteapta sa ma inregistrez... n-am putut sa ma abtin sa nu intru pe site-ul ala :| Scary!

7:48 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Hai sa ne intrebam altceva, nu daca ar merge sau nu si la noi si cum, ci:
De ce nu sunt si la noi idei asa meseriase? Ce-ar merge?

Nu ma refer neaparat la politica, ci la spiritul civic in general. Campaniile sociale la noi au niste idei de 2 lei, desi platite cu 200000000 lei.. Exemple: Antifumatul, ecologia, reciclarea..

2:13 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Problema este ca nu prea ai pe cine sa votezi !

9:20 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Eduard sunt foarte de acord cu tine

Oamenii care nu se informeaza sunt cei care ar trebui sa stea acasa zic eu.

Posibil sa gresesc

12:35 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home