vineri, mai 09, 2008

Blogs: Despre ignoranta

Am eu o chestie: Nu imi place - sau ma rog nu e frumos - sa vorbesc despre oameni pe care nu i-am cunoscut ori macar intalnit. Fireste exista si exceptii, dar de obicei bine motivate.

Nu am comentat parerile despre bloguri ale unor ziaristi pentru ca nu i-am cunoscut, nici macar intalnit. Dar daca ma gandesc putin, o puteam face fara sa ii stiu. Nu as fi gresit cu nimic. In fine...

Pe Marius Tuca l-am intalnit o data. Am fost cam o ora sau mai putin intr-o intalnire. Deci as avea o acoperire daca i-as comenta articolul de astazi. Dar nu am s-o fac. Nu dau nici macar un link spre el si nici nu o sa postez pasajele plastice citite. De fapt, recunosc ca nu l-am citit pana la capat. Poate ar fi trebuit. Poate se termina cu bine!!?

Nu reactionez pentru ca imi dau seama ca nu merita. Mai mult, cred ca aceste reactii fata de blogging din partea unor jurnalisti tradeaza mai degraba o teama fata de fenomen si nimic altceva. Asa ca stau linistit, imi vad de treaba, chiar zambesc complice, ca si cand as sti ce urmeaza sa li se intample.

Ar fi frumos ca pe viitor sa ignoram aceste articole. Ele sunt scrise pentru noi mai mult decat pentru popor... Cum s-ar simti un negustor ramas cu marfa nevanduta? Cam asa s-ar simti si ei daca nu le-am dedica posturi.

Sper ca discutia bloggeri vs jurnalisti sa nu devieze pe o cale gresita. Stiu ca unii bloggeri au atacat aptitudinile unor jurnalisti si cred ca de cele mai multe ori au avut dreptate. In plus, bloggerii au cel putin doua scuze: sunt consumatori de media si au dreptul sa reactioneze fata de ce citesc si apoi nu trebuie sa raspunda unui cod deontologic si unor norme de breasla.

In schimb jurnalistii au cateva obligatii si responsabilitati. Iar printre acestea se numara si infranarea pornirilor de generaliza niste pareri si mai ales verificarea faptelor sau macar documentarea inainte de a pune pe hartie niste lucruri.

Iulian Comanescu spune niste lucruri adevarate in postul sau pe marginea acestui subiect. Nu va dau link-ul ca asa ajungeti la articolul lui Marius Tuca. Puteti sa ma credeti pe cuvant.

Celor care nu stiu despre ce vorbesc le sugerez sa nu isi bata capul. Sunt atatea alte lucruri, chiar interesante, de citit pe bloguri!

FOTO: CAYUSA

Etichete: , ,

11 Comments:

Anonymous Anonim said...

Corect comentariul tau. Si demn. Am citit si eu parte din articolul de care vorbesti. Nu l-am terminat, ma plictisea. Se prea poate insa ca Tuca sa vrea sa se lanseze si el in blogging. Nu de alta, dar la cat de des apare cuvantul "bloggeri" (9.9%), nu m-as mira ca articolul sau sa apara pe prima pagina in Google.

Iti dai seama? Poza lui Marius Tuca "Show" pe prima pagina in Google pe cuvantul "bloggeri"! Super ilar :))!

1:03 a.m.  
Blogger greenfield said...

Cel mai elegant articol, pe aceasta tema. L-am gasit mentionat la Antonio Eram. Celelalte reactii sunt foarte dure si raspund cu aceeasi moneda: violenta verbala.

1:10 a.m.  
Blogger mormoloc said...

cainii latra,caravana trece..

1:27 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Da dom'le, bravo!

10:44 a.m.  
Blogger Andrei said...

Ce urat! Nu ma asteptam de la Marius Tuca! Se pare ca "marii jurnalisti" incep sa sufere. Putem sa il denumim deja "fenomenul Turcescu". :))

11:20 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Salut.

Sunt de acord cu ideea generală a articolului, însă nu sunt de acord cu afirmaţia că doar jurnaliştii au un cod deontologic. Bunul simţ trebuie să ne caracterizeze pe toţi.

:D

2:09 p.m.  
Anonymous Anonim said...

@andrei sava: Turcescu o fi facut emisiuni decente, dar Tuca a dat cu bata-n balta de multe ori. I-am citit de multe ori editorialele si nu-mi aduc aminte sa fi fost macar o data de acord cu el.

3:50 p.m.  
Blogger Unknown said...

Zâmbesc şi eu complice, cu tine. Dacă îmi permiţi.

4:33 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Imi place mentalitatea si pozitia adoptata fata de articol.

4:18 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Eu zic sa-l ignoram, pur si simplu.
Am impresia ca in curind cineva foarte apropiat il va determina sa isi faca blog si atunci primul articol al sau va fi: ``daca unii e geniali si aroganti io am sa va arat ca sunt tata lor``.
Pai sa nu te strici de ris ?

9:10 p.m.  
Anonymous Anonim said...

[…]Multi s-au facut ziaristi ca sa castige 1 milion pe articol, ca sa castige un ban usor din ideile altora, sa simta ca sunt bagati in seama de oamenii cunoscuti de intreaga mass-media romaneasca, sa anunte ca platesc subiectele, sa se targuiasca cu cei care le aduc subiecte, sa le dea tepe celor care le aduc subiectele, ziaristi care fura imagini, ziaristi ce se folosesc de stirile aparute pe bloguri, jurnalisti ce difuzeaza la tv clipuri de acum 2 ani postate pe youtube, jurnalisti mincinosi, habarnisti[…]

1:40 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home