duminică, aprilie 01, 2007

Blogs: Avem si noi blog trolls?

Cazul Kathy Sierra e subiectul zilei pe Technorati si probabil inceputul unui mare debate in blogosfera mondiala. Deja exista propunerea unui Code of Conduct. Ramane sa vedem unde se va ajunge cu discutia. Pe scurt, pentru cei care nu au urmarit cazul, Kathy Sierra a fost amenintata cu moartea si hartuita sexual intr-o serie de comentarii primite pe blogul ei.

Dar nu despre asta vreau sa vorbesc aici, ci despre blog trolls, o noua "specie" de bloggeri, despre care am citit in insemnarile pe marginea cazului Sierra. Gasiti aici, aici si aici cateva definitii ale termenului. Pe scurt, un blog troll sau internet troll este persoana care fie comenteaza aiurea (impotriva, fara coerenta, doar ca sa porneasca controverse si sa agite spiritele) pe forumuri si bloguri, fie dedica un blog pentru a ataca o persoana sau un grup de persoane.

Descoperind aceasta specie, m-am gandit sa vin cu intrebarea: Avem si noi blog trolls?

Etichete:

17 Comments:

Anonymous Anonim said...

mda. zoso...

9:01 p.m.  
Blogger Cristian said...

miki, zoso nu intra in aceasta categorie din punctul meu de vedere. el a dat nastere unui stil, deja inconfundabil, si mai mult nu isi concentreaza eforturile spre o persoana sau un grup de persoane anume.

9:55 p.m.  
Blogger zuza said...

in categoria troll-ilor de blog-uri intra si oamenii care comenteaza oriunde, oricand, chiar daca de cele mai multe ori sunt fix ca nuca-n perete? doar ca sa "fure" un pic de trafic?
ca din astia avem atatia..

11:26 p.m.  
Anonymous Anonim said...

pui intrebari retorice? :)

11:29 p.m.  
Anonymous Anonim said...

pai atunci daca e sa ne luam dupa definitia lui zuza, cel mentionat in primul comentariu este intr/adevar un astfel de specimen. toti stim asta, numa ca unora le e frica sa o spuna, pentru ca nu cumva sa-l supere si sa piarda din trafic. zic eu

1:05 a.m.  
Anonymous Anonim said...

da. cel care a scris inaintea mea e un bun exemplu.

2:17 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Avem şi chiar am scris şi eu despre ei aici.

4:43 a.m.  
Blogger Cristian said...

inainte sa pun acest post am citit mai multe definitii. ba chiar am oferit link-uri spre trei explicatii.

gradul de subiectivitate in aprecierea cuiva ca fiind troll este destul de mare de obicei, cred ca se spune asta in articolul de pe Wikipedia. de aceea, nu as nominaliza foarte usor pe cineva in postura asta.

din punctul meu de vedere un troll este cel care comenteaza in necunostinta de cauza, scrie impotriva doar de dragul de a scrie, foloseste un limbaj nu tocmai curat, dar mai ales isi declara aversiunea fata de o persoana sau un grup de persoane.

@ denisa: mai sunt cateva exemple...

@zuza: aia sunt attention whores

8:05 a.m.  
Blogger Cristian said...

@ marius: interesant ce spui tu, partea cu frica...

chiar ii este cuiva frica de bloggeri/ un blogger?

8:13 a.m.  
Blogger CRISTI ROMAN said...

Am vazut ca mai nou s-au facut bloguri anti-anumite persoane. ??????

11:06 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Eu zic că este posibil ca un blogger important să nu te mai bage în seamă dacă cumva eşti împotriva lui. Citesc foarte multe bloguri din .ro zilnic şi observ, mai ales cînd vine vorba de bloguri cu trafic important tendinţa unora de a posta comentarii numai pentru a-şi putea linkui blogul şi a primi ceva trafic. Aş putea să dau nume, dar prefer să nu, pentru că e şi vorba de oameni de la care nu te-ai aştepta ca aşa ceva să se întîmple. Frică de vreun blogger mai mult de atît încă nu există. Din păcate, în viziunea mea, blogurile care vor să inspire frica unora, scrise pe sistemul "ce spun eu e literă de lege" sînt scrise în .ro încă de oameni cu un intelect ceva mai scăzut şi care nu pot să combată argumente. probabil, pe măsură ce blogosfera va avansa vom vedea astfel de cazuri.
Doi la mînă, frica poate veni şi din afară, în sensul că unei entităţi (companie, firmă, ce vreţi voi) să îi fie frică de cuvîntul unui blogger. Încă nu cunosc exemple din .ro care să se situeaze aici.

3:41 p.m.  
Anonymous Anonim said...

ca de obicei, un tip care are probleme in a se exprima corect in limba romana arunca cu noroi in mine pe unde poate.
exemplul perfect de troll, care comenta pe unde apuca, doar doar isi mai face un pic de trafic.

si mariusica, si arhi, si siralexice tot trolli sunt. daca nu le faci trafic, te injura.

am vazut zeci ca ei, am ingropat o groaza.

5:04 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Zoso, îmi pare rău că nu poţi purta o discuţie civilizată cu cineva care nu are aceleaşi păreri ca şi tine. Eu, unul am încercat. Nu am înjurat pe nimeni aici, mi-am expus doar un punct de vedere. Care putea, eventual a fi contraargumentat frumuşel cu nişte argumente, nu cu injurii.

6:48 p.m.  
Anonymous Anonim said...

tu nu te-ai putut exprima inteligibil in limba romana. ori, eu n-avem ce sa combat, pentru ca nu stau sa descifrez.

si, ca sa vezi caracter, eu nu te vorbesc pe la colturi. tu o faci.

7:21 p.m.  
Anonymous Anonim said...

eu cred, zoso că nu vrei să înţelegi ce scriu eu, pentru că în rest, văd că lumea nu are probleme î a înţelege ce spun eu. păcat că la vîrsta ta nu cunoşti o mulţime de elemente ale bunului simţ.

9:57 p.m.  
Anonymous Anonim said...

cum spuneam...

11:43 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Ca va ciupiti de nas pe unde apucati, inteleg, dar de ce trebuie sa o faceti pe blogurile altora?
In ceea ce priveste articolul de mai sus, eu cred ca exista doua tipuri de troll:
1. Troll de conjunctura - adica cel care nu-ti convine tie.
2. Troll de meserie - adica cel care numai asta stie sa faca.

4:23 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home