sâmbătă, octombrie 25, 2008

Trends: Film 2.0

Se tot vorbeste de viitorul media, de cel al muzicii, dar ce este de spus despre evolutia filmului? Poate cea mai notabila idee din ultimii ani tine de descarcarea filmelor (legal) in locul inchirierilor obisnuite de la centrele video.

Dar nu se intampla nimic la nivelul productiilor in sine?

Filmul "300" de anul trecut ne-a aratat ca un film bun poate fi facut si in chroma key asa cum "Jurrasic Park" ne-a demonstrat inca din 1993 puterea efectelor pe calculator. Recenta productie "Journey to the Center of the Earth" readuce in prim plan filmul 3D, de care sunt convins ca o sa tot auzim de acum inainte.

Nimic nou insa, nu? Toate chestiile astea sunt cumva firesti si deloc extraordinare. Si atunci unde vom vedea o schimbare?

E de la sine inteles de ce nu evolueaza filmul. De 100 de ani cinematografia functioneaza dupa acelasi ritual. Oamenii vin la un cinema, platesc biletul, stau cu lumina stinsa 90 de minute (sau mai mult), privind la actiunea de pe un ecran mare, apoi pleaca acasa, iar investitorii isi numara incasarile saptamanal.

Schimbarea o va aduce probabil Internetul si tot ce numim acum 2.0. De fapt deja vedem semnele schimbarii.

In Singapore a fost lansat conceptul location based mobile cinema. "Nine Lives" este primul GPS film care practic ofera "spectatorului" secvente din film in functie de locul in care se afla acesta.


GPSFILM "The Using Of" from GPSFILM on Vimeo.

"The Outbreak" este un film cu zombie desfasurat pe sistemul choose-your-own-adventure. Pe masura ce intri in actiune esti invitat sa alegi continuarea. De ea depinde viata.Ce alte exemple de filme 2.0 mai stiti?

Etichete: ,

6 Comments:

Blogger Razvan Crisan said...

Ei bine la Future Shorts o sa lansam foarte curand ceva foarte tare si foarte 2.0 zicem noi :-) Dar mai multe detalii vor veni in noiembrie - ianuarie cand vor incepe sa apara bucatile de tehnologie, sa vezi atunci integrare intre experienta cinematografica si mobil :-)

10:48 p.m.  
Anonymous Anonim said...

N-ai auzit de Lycos Cinema? http://cinema.lycos.com/
Alegi filmul, inviti prietenii si va uitati impreuna.

2:31 a.m.  
Blogger WebMonkey said...

Nici nu ştiam că există aşa ceva. Am să încerc să găsesc un asemenea film că tot mai făcut curios!

1:13 p.m.  
Blogger A.Faith said...

hai dom'le dă-o-ncolo de treabă :)) unde mai rămâne plăcerea de a adormi în timpul unui film pe care-l vezi noaptea târziu? sau sunt prea „old-fashion” ?

3:33 p.m.  
Blogger adleras said...

foarte tare conceptul.

10:13 a.m.  
Blogger George Hari Popescu said...

Platformele gratuite online, de tipul Joost. Bagi wireless în casă, îţi pui bateria suplimentară la laptopul obosit, îl iei în pat şi adormi la film ca pe vremuri. Deşi s-ar putea să nu te plictiseşti, pentru că oferta de programe e foarte variată.

10:26 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home