joi, octombrie 30, 2008

Blogs: Constatari despre blogging

Blogosfera nu mai exista! Nu a murit, pur si simplu nu mai exista! La concluzia asta am ajuns astazi vazand in ultimele zile mai multe posturi pe diverse teme blogosferice.

Iulian Comanescu, daca nu gresesc, spunea anul trecut ca exista 5 blogosfere la noi. Cautati la el pe blog postul, merita citit. Eu le-am pierdut numarul anul acesta. De fapt, nici macar nu le-am numarat, pentru ca nu am putut sa le urmaresc pe toate.

Ce se intampla de fapt? In urma cu 2-3 ani aveam o blogosfera scoasa in fata de un grup interesant format din bloggeri autentici si bloggeri proveniti din media si online. Cam toti se stiau intre ei. Acum lucrurile s-au schimbat "toata lumea" are blog astazi si de aceea s-au format mai multe comunitati de bloggeri in jurul unor nume reprezentative pe anumite domenii sau stiluri de blogging.

Aceasta fragmentare a blogosferei ma face sa cred ca nu mai putem vorbi in numele bloggerilor: "Bloggerii fac, bloggerii dreg". Nu mai putem generaliza. Sunt mai multe lumi acum decat blogosferele lui Comanescu, care au ramas totusi reprezentative. Si e normal sa fie asa.

Nu am o concluzie pentru aceasta idee. A fost de fapt o constatare. Daca cineva crede ca inca suntem cu totii o blogosfera, ii astept cu bucurie argumentele in comentarii.

Bobby ridica intr-un post recent urmatoarea intrebare: "Bloggerii cunoscuti trebuie sa promoveze bloggerii necunoscuti?”.

M-am gandit ceva vreme la un raspuns si nu l-am gasit. Am cautat de fapt argumente pro si contra. Si nu am reusit sa conturez un raspuns puternic. Am ajuns insa la trei chestiuni.

Una e la mintea cocosului: "Nimeni nu s-a nascut blogger cunoscut, cu totii au inceput de la zero!"

A doua e o intrebare: "De ce ar trebui sa ii ajute? Pentru ce, care e ideea?"

A treia e o constatare mai veche: "Multi bloggeri, cand au inceput, au cerut sfaturi unora cu experienta mai multa in blogging sau doar cu vechime. Si au primit un feedback, o recomandare sau chiar ajutor. Un an mai tarziu sau dupa o vreme acestia au inceput sa ii atace pe cei de la care au scos primele idei, informatii sau sugestii."

Etichete:

7 Comments:

Anonymous Anonim said...

Pai dupa cum ai spus si tu, "Blogosfera" nu mai exista. A inceptut procesul de cristalizare a unei "societati blogosferice", daca vrei. Chestia asta se conjuga foarte bine cu parerea generala conform careia blogul de nisa reprezinta pasul urmator; ori, daca ai bloguri de nisa automat ai puncte individuale de interes. "Blogosfera" va exista probabil doar ca un organism ce isi face simtita prezenta in cazul evenimentelor majore, definitorii pentru fiinta sa. E de bina pana la urma.
In ceea ce priveste a doua problema, cea cu ajutatul, cred ca un blogger cu experienta si cu ghinturile aferente la bracinar asr trebui sa-si ofere ajutorul daca ii este solicitat. De ce? Pai din omenie, din spirit civic-online, din dorinta de a propulsa/gasi noi elemente care sa contribuie la bunastarea si maturizarea "Blogosferei". Se presupune ca un blogger de top nu este un idiot, deci. Ca si fapt divers, mie mi s-a intamplat ca atunci cand am intrebat ceva sa mi se "dea cu flit" din Olimp; nu nu e zoso. El pare a fi un tip inteligent, asa, printre posturi.
Cat despre frica elevului care isi "asasineaza maestrul"...inseamna ca "maestrul" s-a inselat in privinta "elevului".
Just my two (euro)cents.

12:31 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Manafu eu am fost cel care a dat startul la intrebarea cu promovarea blogarilor mici de cei mari. Toata spuma blogosferei a ras....dar cred c-au gresit aici. Nu dau link dar daca mi-l ceri ti-l voi da

1:25 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Pai cum bre, nu e normal sa fie asa? E mai normal daca toti bloggerii vin din media, PR, advertising, bla bla ?

Eu cand am inceput sa citesc bloguri erau numai pe domenii tehnice/IT/development/design/etc. Acum ma bucur nespus ca nu am ramas doar la stadiul ala.

Blogging-ul este o forma descentralizata a jurnalisticii - e jurnalistica amatorista... acum sunt (in Romania) trecem in stadiul de descentralizare a blogging-ului. E normal sa fie asa. E evolutie.

1:49 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Cred ca orice blogger promoveaza un alt blogger care ii place, hence the blogroll. Asa ca foarte bine un blogger cunoscut poate promova unul mic, in cazul in care considera ca acela are potential. In nici un caz insa nu isi are loc aici cuvantul "trebuie". Vorba ta, de ce ar trebui?
Exista multe blogosfere si eu am impresia ca au existat de la inceput. Prin trei am trecut numai eu :)

1:20 p.m.  
Blogger BABILONUL IMOBILIAR said...

Citim ce blogg vrem si recomandam ce vrem, e logic.
Intamplarile nefericite cu "tipul ce recomanda...si apoi e atacat", cate sunt? Si daca sunt, cine se compromite? Atentie, daca "lansatul" nu e de acord cu o idee a "mentorului", ce inseamna, ca "il compromite"? N-as zice...
Depinde si de tipologia blogului..., toate. Un blog personal, de "evidenta...", e una. Un blog de idei, altceva. Sau pe o anume tema...Taspe variante.

Ce e aia ca "nu mai exista blogosfera"? Exista. A interzis-o cineva? :)

5:07 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Blogosfera e in criza de talente pentru ca gasti de smecheri incearca sa o monetizeze avand un content dubios:porn,pizdute,cancan-uri etc.

O groaza de vedete si vedetute si-au facut blog si totul a devenit o butaforie.

Fiecare isi aroga dreptul de tatal blogoferei, mama blogosferei, bunincu blogosferei sau stra stra stra bunicul blogosferei cand de fapt sunt doar bloggeri obisnuiti care au acces la diverse informatii din piata.

9:25 a.m.  
Blogger vladimir said...

intotdeuna daca esti la inceput ajuta ca cineva cu mai mult experienta sa vina cu un feedback,imput etc poate asta ar ajuta la crestrea blogosferei as a hole si daca au fost cativa ajutati care dupa au inceput sa faca gura asta nu inseamna ca toti vor fi la fel
I:de ce sa ajutam blogari noi ?
R: de ce nu :)

10:52 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home