luni, mai 26, 2008

Tech: Microsoft reia campania anti-piraterie

Microsoft a lansat astazi o noua campanie de lupta impotriva pirateriei. Si are si cativa aliati: BSA, REACT, UPFR. Initiativa pune din nou accent pe ce te asteapta daca esti prins piratand, continuand o serie de mesaje mai veche.

Ce mi s-a parut interesant de subliniat (citata din comunicat):
Conform unui raport realizat de IDC pentru Business Software Alliance (BSA), procentajul de software piratat este în scădere în 2007, însă pierderile cauzate de software-ul piratat sunt în creştere datorită dezvoltării pieţelor emergente.
România are acelaşi nivel al pirateriei ca şi media regiunii central şi est europene: 68%. Pierderile cauzate de acest fenomen în România sunt de 151 milioane USD, în creştere faţă de 2006 când acestea au fost evaluate la aproximativ 114 milioane USD. Rata pirateriei a scăzut cu un punct procentual față de anul 2006.
Mi-ar placea sa cred ca procentajul va fi din ce in ce mai mic, mai ales ca acum cu scaderile de preturi la calculatoare si mai ales la laptopuri, fiecare ar putea gasi niste banuti pentru anumite licente la o noua achizitie.

Mi s-ar parea interesanta o initiativa sustinuta si de un producator/ distribuitor de sisteme, care sa nu se bazeze pe inducerea unor temeri ca in prezenta campanie, ci mai degraba pe oferirea unor pachete comune avantajoase ca pret. Dar poate cei mai multi nu stiu de vorba buna!?

Etichete:

5 Comments:

Anonymous Anonim said...

daaaa, si toata lumea va fi ataaaaaaaaaaat de speriata de amenintaaaaaaaaari. me is chilly.
in loc sa ofere pachete cu licenta home la preturi modice, ei te ameninta cu politia. si toata lumea va fugi rapid sa isi ia un windows vista la auzul acestei amenintari.

8:58 a.m.  
Blogger Unknown said...

Dupa parerea mea, cat timp nivelul salariilor va ramane scazut, nu e nici o sansa de a schimba procentul ala mic, in Fat-Frumos. Cat despre reclama care circula pe la televizor, no comment.

9:45 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Muzica si programele vor fi piratate pentru totdeauna. Producatorii, in loc sa se adapteze la realitatea pietei electronice, prefera sa ne ameninte cu legile.

Ce? Imi asculti muzica da' nu vrei sa platesti pentru ea? La inchisoare cu tine! Ce daca ma apreciezi si ai fost la un concert de-al meu? Ce daca mai demult ti-ai luat o caseta originala cu muzica mea? Ai mp3-uri, la inchisoare cu tine!

Cam asta e modul de gandire. Costul unui CD cu licenta se apropie de 0, dar ei te taxeaza... asa cum te taxeaza. Altfel ar sta lucrurile daca licenta pentru acasa ar costa $25. Dar asa, reactia pietei e una normala - aceea de a pirata.

Bine, ma refer aici doar la piata end-user. Cei care folosesc programele in scop lucrativ mi se pare normal sa plateasca licenta chiar daca e scumpa.

11:05 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Ma innumar printre entuziastii scaderii pirateriei si softului cu licenta, mai ales facand parte din domeniul producator de "soft". totusi, exista o mare problema in momentul de fata: raportul calitate/utilitate/pret.

Majoritatea producatorilor pe partea de software fac acelasi lucru ca si producatorii de hardware: dau cu lingurita (vezi microsoft), produse foarte slab testate si foarte limitate pe termen lung. Licentele sunt foarte restrictive, documentatia prost facuta. SAMD.

Concluzia o stiam, dar dupa 2 ani de lucrat cu doua mari corporatii, una americana si una japoneza, sunt cu atat mai sigur. Majoritatea produselor nu-si merita banii si clientii sunt pacaliti nefiind in deplina cunostinta de cauza.

Nu mai functioneaza modelul vechi de business: acela ca unui client trebuie sa ii dovedesti onestitate, transparenta si calitate pentru a-l face sa mai cumpere odata de la tine. Se merge pe profit rapid, marketing agresiv si exploatarea spiritul consumerist.

NU exista suficiente Google, Blizzard in lume pentru a ma declara adeptul produselor licentiate. O lunga vreme, cel putin atat timp cat acele produse nu-mi aduc si un profit real, nu voi folosi soft licentiat.

6:30 p.m.  
Blogger A.Faith said...

căcat servit la tavă... dacă Microsoft scapă de piraterie, dă faliment! o spun şi-o susţin! gândiţi-vă că datorită pirateriei deţin monopolul pe piaţa sistemelor de operare. ce s-ar întâmpla dacă n-ar ar reuşi să oblige toată lumea să cumpere SO-ul lor? ar fugi toţi spre soluţii mai ieftine/gratuite.

1:30 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home